אחרי עדויות והסתעפויות רבות, פרשת גנבת והדלפת המסמכים המסווגים מתקרבת לקצה. מחר יוגש כתב האישום, אך אמש (שלישי) פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" כי בצמרת הפרקליטות ובמשרד המשפטים מתלבטים באשר לסעיף האישום שיוגש נגד הדובר בלשכת ראש הממשלה, אלי פלדשטיין.
בצמרת הפרקליטות מתקיימים בימים אלה דיונים קדחתניים בשאלת סעיף האישום – כאשר הפער בין האפשרויות הנשקלות הוא גדול ובעל חשיבות רבה לעתידו של פלדשטיין. ההתלבטות בבסיסה היא אם לכלול בסעיף האישום שיוגש נגד פלדשטיין את השורה: הכוונה לפגוע בביטחון המדינה. ארבע מילים – שהן הרבה מעבר לסמנטיקה.
אם יחליטו להאשים את פלדשטיין רק באיסוף מסמך סודי ובהחזקתו כמי שאינו מוסמך לכך – עונשו צפוי להסתכם ב-7 שנות מאסר לכל היותר. לעומת זאת, אם פלדשטיין יואשם באיסוף מסמך סודי והחזקתו תוך כוונה לפגוע בביטחון המדינה – העונש המקסימלי הוא עד 15 שנות מאסר.
עוד נשקלת האפשרות להאשים את דוברו הצבאי של נתניהו בעברה החמורה מכולם: החזקת מסמך סודי תוך כוונה לפגוע בביטחון המדינה – ומסירתו. העונש המרבי על עברה זו הוא מאסר עולם.
מי שתכריע בסעיף האישום שבו יואשם פלדשטיין היא היועצת המשפטית לממשלה. נדגיש כי בתיקים ביטחוניים מסוג זה העונש שגוזר בית המשפט נמוך בהרבה מהעונש המרבי המותר בחוק. היועמ"שית כמובן תעביר את חוות דעתה רק לאחר בחינת כל הממצאים בפרשה.
רוטמן נחלץ להגנת פלדשטיין?
חבר הכנסת ויו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן מקדם בימים אלה הצעת חוק לתיקון חוק העונשין שכותרתה: הגנה על חשודים שחשפו שחיתויות והתריעו בשער בנסיבות ביטחוניות. הצעתו של רוטמן קובעת למשל שעובד או חייל באחד מגופי הביטחון או המודיעין לא יישא באחריות פלילית אם יעביר מידע לראש הממשלה או לאחד משרי הקבינט או יו"ר ועדת החוץ והביטחון.
לפי הצעת החוק, נטל הראייה (חובת אחד מצדדי המשפט להוכיח את טענתו) יתהפך. משמע מי שיוכל להעניק את החסינות יהיה הקבינט המדיני-ביטחוני. למה זה רלוונטי? במשפט הפלילי, ברגע שעוברת הצעת חוק, היא משליכה כבר על הליכים משפטיים שקיימים. כך למשל אם היה עובר חוק צרפתי על ראש הממשלה, משפטו עקרונית יכול היה להסתיים. כלומר, אם החוק יעבור בשלוש קריאות, הוא ישפיע באופן ישיר על משפטם של החשודים בפרשת הדלפת המסמכים המסווגים.