תחקיר ביטחון המידע בצה"ל לפני הטבח ב-7.10 הושלם, כך פרסמנו לראשונה אמש (שני) ב"המהדורה המרכזית". התחקיר שבדק כיצד הצליח חמאס לאסוף מודיעין על צה"ל לפני המתקפה, יוצג בימים הקרובים לרמטכ"ל הרצי הלוי ולשר הביטחון יואב גלנט.

כוחות צה"ל מתמרנים בעזה (צילום: דובר צה"ל)
חיילי צה"ל פועלים ברצועת עזה, ארכיון | צילום: דובר צה"ל

התחקיר בדק איך חמאס ידע על צה"ל כל כך הרבה, ובחן את האופן שבו הוא אסף את המודיעין שאפשר לו לבצע את הפשיטה, ההתקפה, והטבח על העוטף ועל בסיסי צה"ל. התחקיר שמוגדר רגיש מאוד, מסווג ברובו, ומי שנחשף לקטעים ממנו מדבר על כך שמדובר על תחקיר קשה ונוקב שחושף תמונה קשה: "התחקיר יוביל לשינוי דרמטי בסוגיית ביטחון המידע וההתייחסות לזה בצבא".

פרטי התחקיר

  • לא הייתה "בגידה מבפנים".
  • חיילים רבים היו תחת מתקפת סייבר. בשנתיים שקדמו להתקפה היה ניסיון לפרוץ לטלפונים ניידים של חיילים, בנוסף לניסיונות פיתוי דרך הרשתות החברתיות. כחלק מהניסיונות לפרוץ למכשירים של החיילים, נעשו ניסיונות של חמאס להשיג מספרי טלפון ודרכם להגיע להתכתבויות של חיילים שיספקו לו מודיעין.
חייל צה"ל משקיף על מערכת כיפת ברזל (צילום: חיל האוויר, דובר צה"ל)
צילום: חיל האוויר, דובר צה"ל
  • חמאס אסף מידע גלוי שהעלו חיילים לרשתות החברתיות. חמאס אסף מידע גלוי (אוסינט) מרשתות חברתיות. חיילים העלו מידע רב ערך לרשתות החברתיות בלי צנזורה ובלי בקרה, מתוך בסיסים ופעילות מבצעית. חיילים חשפו נקודות תורפה רבות ומטרות לפגיעה. 
ההרס במפקדת אוגדת עזה
ההרס במפקדת אוגדת עזה
  • נמצאו ליקויים באבטחת בכירים ומחנות צה"ל. 
מתוך מצלמות האבטחה של קיבוץ בארי בבוקר ה-7.10 (צילום: מתוך עובדה)
תמונות ממצלמות האבטחה של קיבוץ בארי בבוקר 7.10, עובדה | צילום: מתוך עובדה
  • נפרץ ציוד טכני שנרכש מגורמים מחוץ לצה"ל. במסגרת התחקיר נבחנה שרשרת האספקה של צה"ל, וכך למשל אם צה"ל קונה אלפי מצלמות אבטחה לבסיסים שלו, מתוצרת סין, יש מי שיודע לפרוץ אליהן, להשתמש בהן ולאסוף דרכן הרבה מאוד מידע. הצבא נדרש לשינוי ארגוני ותרבותי כדי לשנות את ההתנהלות הזו.