"בחמש עד עשר שנים האחרונות חל מהפך משמעותי בטיפול בסרטן ריאה. בקרב חולים עם סרטן לא נתיח שמתגלה בשלבים מתקדמים, יש הרבה מאוד אתגרים. המחלה עלולה לפגוע באיכות חייהם ולהביא לפגיעה באברים שונים בגוף: פגיעה בריאות שיכולה להביא לקוצר נשימה, פגיעה בעצמות שמתבטאת בכאבים, קושי בניידות וכיוצא באלה", כך מסביר ד"ר דיימיאן אורבן, מנהל מחלקה אונקולוגית ומנהל המרכז לאבחון מהיר של סרטן במרכז הרפואי שיבא תל השומר. "היום אנחנו רואים שבזכות הטיפולים החדשים יש בחלק מהמקרים הצלחה רבה בעיכוב התקדמות המחלה ושרידות החולים, והמחלה הופכת לכרונית. למעשה, החולים חיים לצד המחלה אך לפעמים הם סובלים מפגיעה באיכות החיים וביכולת התפקודית".
אחד מהכלים המשמעותיים בטיפול התומך בחולים אלו הם טיפולי פיזיותרפיה, אלא שבישראל טיפול זה ניתן במסגרת הסל רק חולים נתיחים או חולים שעברו ניתוח להסרת הגידול. לטענת ד"ר אורבן שיקום בפיזיותרפיה לחולים אונקולוגיים זו מגמה שתופסת תאוצה בעולם כולו. "זה קורה בגלל ההשפעה של הטיפולים והמחלה עצמה ולכן באמצעות הפיזיותרפיה ניתן להחזיר את החולים לתפקוד ולעבודה".
ד"ר אורבן עומד בראש התוכנית "נושמים לרווחה" שמובילה העמותה הישראלית לסרטן הריאה שבראשה עומדת ד"ר שני שילה. העמותה לקחה חלק חשוב ומשמעותי בכל אחד משלבי התכנון של התוכנית, והובילה הלכה למעשה את המימוש שלה בפועל. הפרויקט כולו הוא חלק ממיזם לאנג אמבישן שאותו מובילה חברת התרופות אסטרהזניקה.
"כיום, אבחנה של סרטן ריאה איננה סוף הדרך, ובהחלט יש אפשרות לטיפול במחלה תוך כדי שמירה על איכות חיים ועל תפקוד טוב"
'נושמים לרווחה' היא תוכנית מותאמת אישית למתמודדי סרטן ריאה לשיפור איכות החיים, המאפשרת פעולות שיקום גם לאלו שאינם מועמדים לניתוח. בתוכנית משתתפים בסך הכול 50 מטופלים בשני שלבים, שאובחנו בסרטן ריאה בשלב 3 או 4, לא עברו ניתוח בבית החזה, ונמצאים לפחות כשלושה חודשים לאחר תחילת טיפול.
התוכנית נבנתה על ידי ועדה מקצועית, שהייתה שותפה לאורך כל הדרך גם בהוצאתה לפועל. "במסגרת התוכנית נעשה חיבור בין כל מטופל.ת לפיזיותרפיסט.ית על פי מקום המגורים, והוא כולל ארבעה מפגשים. הפיזיותרפיסטים מגיעים לבית המטופל או המטופלת עם אביזרים מתאימים, כמו רצועות התנגדות, פדלים מכניים, צמיד חכם למדידת צעדים ודופק וכיוצא באלה, ויחד הם בונים תוכנית פיזיותרפיסטית שאותה ממשיכים המטופלים בין המפגשים", מסביר ד"ר אורבן.
תוכנית השיקום גם כוללת שלושה מפגשי תמיכה ואימון רפואי ונפשי, המתבצעים על ידי מאמנות רפואיות, מומחיות בליווי אנשים במשברים רפואיים. שיחות אלו נועדו לרתום את המשתתף להתמיד בתוכנית במהלכה ולאחר סיומה, במטרה להביא לתוצאות טובות יותר. במפגשים אלו גם ניתנים כלים מעשיים למטופל ולבני המשפחה (caregivers) להצלחה בתוכנית.
כדי לבחון את הצלחת התוכנית, במסגרת התוכנית מתבקשים המשתתפים למלא דוחות ושאלונים שנועדו לבחון כיצד הפעילות משפיעה עליהם, על איכות חייהם ועל התפקוד שלהם באופן כללי. "אני חושב שיש חשיבות רבה בשילוב של בני המשפחה בטיפולים אלו. הרבה פעמים, כשאנו רואים מטופל עם סרטן ריאה, בעיקר בשלב מתקדם, לא מבינים שיש תקווה ויש אפשרות להמשיך לשמור על איכות החיים. אני סבור שחלק מהמטרות של הפרויקט הזה הן לעודד, לתמוך ולטעת תקווה בקרב המטופלים ובני משפחתם", אומר ד"ר אורבן. "בסופו של דבר, דרך התוכנית נוכל לבחון האם מטופלים מצליחים לעמוד במשימות ואיך זה משפיע על איכות חייהם. טרם אספנו את כל השאלונים, אך מהתמונה שעולה בשלב זה, רוב המשתתפים השלימו את כל ארבעת הביקורים של הפיזיותרפיסטים, כך שזה מצביע על היענות טובה".
למקסם את איכות החיים
אנט דנדקר (67) מאשדוד היא אחת מהמשתתפות בתוכנית. דנדקר חולה בסרטן ריאה גרורתי והיא מטופלת של ד"ר אורבן. "בדיוק לפני חמש שנים גילו לי את המחלה וחרב עליי עולמי. אני לא אדם מעשן, לא שותה אלכוהול, דואגת שלא יעשנו בבית, ופתאום זה נפל דווקא עליי. עשינו את כל הבדיקות השונות, לא ידעתי מה המשמעות של כל זה", מספרת דנדקר. כיום אנט מטופלת בתרופה ביולוגית. "לאחר האבחון ירדתי 25 קילו, אבל עכשיו כבר חזרתי לעצמי וכל עוד התרופה עושה את שלה, אז ממשיכים".
במהלך הקיץ האחרון השתתפה דנדקר בסבב הראשון של התוכנית, יחד עם עוד 24 מטופלים במצבה. "אחת לשבוע הייתה מגיעה אליי הביתה הפיזיותרפיסטית שירה, שנתנה לי תרגילים רבים לשיפור המצב. התרגילים כללו פעילות לידיים ולרגלים, מעבר משכיבה לישיבה, ושימוש ברצועות ובאביזרים שבהם אני מתאמנת על עלייה וירידה במדרגות. שירה הייתה מתרגלת איתי ומשאירה לי תוכנית לתרגול עצמאי. הנוכחות שלה עזרה מאוד. התרגילים סייעו לי להשתפר, אבל קודם כל הרגשתי משמעותית שיש אדם שמגיע, תומך, עוזר ומקשיב – זה הכי חשוב", מסבירה דנדקר. "המשפחה תמכה ועודדה מאוד. פתאום הם ראו אותי עולה ויורדת במדרגות באמצע היום גם כששירה לא נמצאת וזה שימח אותם לראות את השיפור".
ככל שהתוכנית תסתמן כהצלחה, כך מקווים יוזמיו להרחיב אותה בעתיד, כדי שיותר ויותר אנשים המתמודדים עם סרטן ריאה בשלבים מתקדמים יוכלו ליהנות מיתרונות הטיפול השיקומי שיסייע לשפר את איכות חייהם. "כיום, אבחנה של סרטן ריאה איננה סוף הדרך, ובהחלט יש אפשרות לטיפול במחלה תוך כדי שמירה על איכות חיים ועל תפקוד טוב", מסכם ד"ר אורבן. "חלק מזה קשור כמובן לטיפול האונקולוגי, אבל לצד זה יש גם הטיפול התומך – פעילות גופנית, פיזיותרפיה ותוכניות שיקום נוספות שיכולות בהחלט לשפר את איכות החיים".
בשיתוף אסטרהזניקה (כחלק ממיזם לאנג אמבישן)