סרטן הריאה הוא גורם התמותה הראשון מבין כל מחלות הסרטן ועל פי הסטטיסטיקה כ-75 אחוזים מהחולים אינם שורדים יותר מחמש שנים מיום האבחון.  בכל שנה מתגלים בישראל למעלה מ-2500 בני אדם וכ-1500 אנשים נפטרים כתוצאה מהמחלה. למרבה הצער סיכויי ההישרדות לאחר חמש שנים של החולים המתגלים עם התפשטות של גרורות לאיברים מרוחקים עומד על כ-5 אחוז. ישנם מספר גורמים המעלים את הסיכוי לתחלואה בסרטן ריאה, כשהסיבה העיקרית לתחלואה היא כתוצאה מעישון.

ב-2018 החלה לפעול יוזמת Lung Ambition – קואליציה שהוקמה כחלק מיוזמה בינלאומית של חברת "אסטרהזניקה" במסגרת שיתוף פעולה עם גופים גלובליים כמו עם  IASLC (האגודה הבינלאומית לחקר סרטן הריאות), GLCC (עמותת חולי סרטן הריאה העולמית) וחברת-GUARDENT (חברת דיאגנוסטיקה). עד עתה הצטרפו ליוזמה כ-50 מדינות, כשהשותפים בה שמו לעצמם למטרה – להכפיל את ההישרדות מסרטן הריאה עד לשנת 2025, ובעתיד אף להסירה מגורמי התמותה.

ב-2019 הוקמה בישראל במסגרת היוזמה, קואליציה רחבה, בה שותפים האיגוד האונקולוגי וחוג הריאה, האיגוד לרפואת ריאות, איגוד הפתולוגים, החברה הישראלית לכירורגיית חזה, החברה למניעה וגמילה מעישון, העמותה הישראלית לסרטן ריאה, חברת אסטרהזניקה וחברת "אונקוטסט-רניום". הקואליציה הגדירה ארבעה מוקדי פעילות עיקריים: מודעות ומניעה; אבחון מוקדם; שיפור הטיפול; ושיפור איכות החיים של המטופלים.

אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
סרטן ריאות | צילום: shutterstock

מקמפיין למניעת עישון ועד התמודדות עם מחסור באונקולוגים

במסגרת הפעילות של הקואליציה, נעשתה פעילות רבה במגוון רחב של נושאים. כמו למשל במסגרת שיתוף פעולה עם רשת בתי הספר אמית, בני נוער מחטיבות הביניים יזמו קמפיינים מקומיים בבתי הספר במטרה להעלות את המודעות לסכנות בצריכת מוצרי טבק, סיגריות וסיגריות אלקטרוניות. התוכנית עודדה בני נוער להוביל את הקמפיינים מתוך מטרה שישפיעו על חבריהם על בסיס הנחה שליוזמה כזו תהיה השפעה גדולה יותר על בני הנוער.

בנוסף במסגרת התוכנית, נערכו הרצאות בקרב רופאי משפחה על מנת להעלות את המודעות לתסמינים חשודים שעלולים להעיד על תחלואה בסרטן הריאה ולהזכיר את הדרכים לאיתור המחלה בשלבים המוקדמים שלה.

הקואליציה גם פועלת לקידום פרויקט "PINPOINT" – פרויקט גלובלי שמטרתו הטמעה של אינטליגנציה מלאכותית כדי לאבחן ולעקוב אחר קשריות בריאה שהתגלו כחשודים במסגרת בדיקות סי-טי אצל מטופלים שביצעו את הבדיקה באופן אקראי כמו למשל כאלו שעבו תאונת דרכים או נפלו וסבלו משברים בצלעות. הפרויקט העולמי יכלול 2 מרכזים רפואיים בישראל שיתחילו ביישום שלו בארץ.

בנוסף, במסגרת המיזם הקואליציה מעודדת פעילויות שנועדו להעלאת המודעות למצוקת כוח אדם בהתמחויות הקשורות לאבחון וטיפול בחולי סרטן ריאה כמו אונקולוגיה, רדיותרפיה, פתולוגיה ורדיולוגיה כמו כן נעשים דיונים במטרה לבנות תוכנית שיקום עבור חולי סרטן ריאה גרורתיים. בהתאם לקריטריונים ברורים שייקבעו, ישתתפו מטופלים בתוכנית השיקום שתכלול בעיקרה פיזיותרפיה נשימתית מתוך מטרה לשפר את תפקוד ואיכות חיי המטופלים. התוכנית תיקבע בשיתוף עם מספר מומחים בטיפול בסרטן הריאה.

"ההצלחה נמדדת בשני פרמטרים עיקריים – העשייה בשטח מול מטופלים, מול הקהילה רפואית, מול בני הנוער ועוד, ובהצגת נתונים אמפיריים שיוכחו שהכפלנו יחד את הישרדות סרטן הריאה בתוך חמש שנים"

"אני שמעתי לראשונה על מיזם Lung Ambition לפני כשלוש שנים בכנס הסרטן הגדול בארצות הברית. הרעיון של התוכנית מבוסס על ההבנה, שבעוד שיש כיום הרבה טיפולים חדשניים לסרטן הריאות,  היכולת לשפר את ההישרדות של החולים – קיימת הרבה מעבר לטיפולים הקיימים", מסביר אוהד גולדברג מנכ"ל חברת אסטרהזניקה בישראל. "כחברה שמובילה בצורה משמעותית במחקר לפיתוח של טיפולים חדשניים לסרטן הריאות, לקחנו על עצמנו כשליחות לטפל בכל הקשור להתמודדות עם המחלה – החל בטיפול בגורמי סיכון ובעיקרם גורם הסיכון העיקרי לסרטן הריאה - מניעת עישון, דרך אבחון מוקדם וטיפול נכון ועד לשיקום של החולים. הצבנו יעד שאפתני – להכפיל את שרידות חולי סרטן הריאה עד לשנת 2025".

"כחברה שמובילה בתחום המחקר והפיתוח אנחנו פועלים בסינרגיה וחוברים לשותפים מרכזיים כמו הקהילה הרפואית, עמותות חולים ,חברות דיאגנוסטיקה אבל גם לארגוני נוער ולבתי ספר כדי שנוכל לעודד צעירים להימנע מעישון", מוסיף גולדברג. "זה אחד משלושת הפרויקטים הכי משמעותיים שאנחנו באסטרהזניקה מובילים בארץ ובעולם".

לאחר הקורונה התחזקה התפיסה של חשיבות שיתוף הפעולה בין גופים שונים. "כולנו הבנו שלעיתים יש משימות גדולות ונעלות שהן יותר רחבות מ'רק' לפתח למטופל את התרופה שלו", מסביר גולדברג, "ולכן אנחנו רואים ערך משמעותי בשילוב זרועות עם שותפים נוספים, ואנחנו עושים את זה גם בדיסציפלינות נוספות כמו חדשנות, מחקר ועוד. אסטרהזניקה נחשבת לאחת מהחברות שהכי הרבה משתפות פעולה עם גופים נוספים ואנחנו נמשיך ונעשה את זה גם בעתיד".

כחלק מהפרויקט נעשים גם מאמצים לשפר את האבחון המוקדם ע"י אימוץ טכנולוגיות בינה מלאכותית מתקדמות שינתחו ממצאים שנאספו בהדמיות יזומות או אקראיות וכן בעתיד לייצר מסד נתונים ישראלי שיוכל לשקף את התוצאות של Lung Ambition בצורה מובהקת כמו בכל העולם. "אנחנו משוכנעים שהתוכנית תצליח. אנחנו והשותפים שלנו עובדים קשה מאוד בשביל שזה יקרה", מסביר גולדברג. "ההצלחה נמדדת בשני פרמטרים עיקריים – העשייה בשטח מול מטופלים, מול הקהילה רפואית, מול בני הנוער ועוד, ובהצגת נתונים אמפיריים שיוכחו שהכפלנו יחד את הישרדות סרטן הריאה בתוך חמש שנים".

"היוזמה של Lung Ambition מבורכת", אומר פרופ' גיל בר סלע, יו"ר איגוד האונקולוגיה והרדיותרפיה ומנהל המערך לאונקולוגיה בבית החולים "העמק", "היא תורמת למסע של המטופל של החולה בסרטן הריאה ומנסה לראות אותו בראיה רחבה – משלב החינוך והמניעה אצל אנשים בריאים, ועד לשלב ההדמיות, הגילוי ותיעוד הטיפול באנשים חולים, כולל הפנית רופאים ובעלי המקצוע האחרים הקשורים לטיפול הייחודי".

פרופ' בר סלע מדגיש, שיוזמות בינלאומיות מסוג זה – שמשלבת גופים ציבוריים, ממשלתיים, עם גופים מהמגזר העסקי שמספקים משאבים שהמגזר הציבורי מתקשה לגייס – מעצים את הכוח לקדם ולמקד משאבים במקומות בהם יש להם דרישה. "מערכת הבריאות הציבורית צריכה לתת תשומת לב ומשאבים לאין ספור פעילויות, ואם יש גופים שלוקחים חלק במכלול הזה, זו יוזמה מבורכת", הוא אומר ומוסיף ש"האיגוד האונקולוגי שמח לקחת חלק בתכנית הזו, שלוקחת חלק במניעה, חינוך וטיפול בסרטן ריאה בשיתוף ההסתדרות הרפואיות וגופים רלוונטיים נוספים".

 

" שירות לציבור. מוגש בחסות חברת לאנג אמבישן ישראל"