אחד מכל עשרה ילדים ואחד מכל תריסר מבוגרים סובלים מאסתמה (קצרת) בדרגת חומרה כזאת או אחרת. כיצד יודעים שהמחלה נמצאת בשליטה, ומהם הסימנים המוקדמים לכך שהיא בדרך להתלקחות?
כלי אפקטיבי לאבחון הוא שאלון סקר קצר, שיחזור על עצמו בכל ביקור ויאפשר לרופאים לערוך השוואה ולקבל תמונת מצב עדכנית. קונקרטית, יישאלו המטופלים ארבע שאלות של כן ולא ועל בסיס התשובות ניתן יהיה לקבל תמונה מדויקת יותר על מצבם הרפואי:
האם בחודש האחרון...
-
השתמשת במשאף להקלה כדי לאזן את תסמיני האסתמה יותר מיומיים בשבוע?
-
התעוררת באמצע הלילה בשל תסמיני אסתמה לפחות פעם אחת?
-
היית צריך להגביל את הפעילות שלך בגלל האסתמה?
-
סבלת מתסמינים של אסתמה יותר מפעמיים בשבוע?
בנוסף, המטופלים יישאלו לגבי התלקחות אסתמה – "התקפים" משמעותיים – שהצריכו בעבר פנייה לא מתוכננת לרופא או למוקד חירום; צורך בטיפול בסטרואידים בבליעה או בזריקה; ואשפוזים בשל אסתמה.
את השאלות ישאל הרופא המטפל במפגש, ויש גם שאלונים למילוי ושליחה מרחוק. תשובה חיובית על אחת או יותר מהשאלות עשויה להצביע על קיומה של אסתמה שאינה בשליטה. אחת הדוגמאות לכך יכולה להיות אסתמה אאוזינופילים. סוג אסתמה שכזה מתבטא ברמות גבוהות של אאוזינופילים, תאי דם לבנים העלולים להחמיר את המצב הדלקתי בריאות. במקרה כזה, ייתכן והרופא יפנה את המטופל למומחה ריאות (פולמונולוג) או למומחה לאלרגיות (אלרגולוג).
כיום יש שורה של טיפולים יעילים גם למטופלים הסובלים מאסתמה קשה כאשר אין די במשאפים על מנת לשפר את השליטה שלהם במחלה. "אנחנו שואפים להתאים לכל מטופל, על פי מצבו ומה שנוח ונכון עבורו, את סוג הטיפול", אומר ד"ר אורי ונד, מנהל המערך לרפואת ריאות במרכז הרפואי האוניברסיטאי ברזילי באשקלון.
רוב התרופות לשליטה באסתמה ("טיפול מניעתי") ניטלות בשאיפה על בסיס יומי ומסייעות בהפחתת הדלקת בדרכי הנשימה ובהרפיית השרירים בדפנות דרכי הנשימה. קבוצה נוספת היא תרופות SOS (תרופות לשעת חירום)הניטלות בשאיפה להקלה מהירה של תסמינים על ידי הרחבה של הסמפונות, אך אלה לא תמיד מטפלות ברכיב הדלקתי. במקרי התלקחויות משמעותיים יש לעיתים צורך בסטרואידים בבליעה או בזריקה, אך בשל תופעות לוואי רבות, מנסים להימנע מטיפול ממושך בהם.
בשנים האחרונות פותחו מספר טיפולים ביולוגיים חדשים הניתנים בזריקה, בתדירות של פעם בשבועיים עד פעם בחודשיים, לסובלים מאסתמה קשה שלא נשלטת בעזרת משאפים. טיפולים אלו הוכיחו יעילות גבוהה בהפחתת תסמיני המחלה ועם מיעוט של תופעות לוואי. טיפולים אלו ניתנים רק על ידי מומחה ברפואת ריאות או אלרגיה. הטיפול ניתן בבתי החולים ובקופות החולים, ולפעמים המטופל יכול להזריק את התרופה באופן עצמאי בבית.
לחיות עם אסתמה בלי מגבלות
תדירות המעקב לחולי אסתמה תלויה כמובן במצבם, אבל חשוב לא לזנוח את הטיפול במחלה גם כשאין התקפים. "יכולים לעבור מספר חודשים או יותר בין בדיקות מעקב, אבל חשוב להמשיך לבדוק", אומר ד"ר ונד. "דווקא בהתלקחות אנחנו, הרופאים המומחים, פחות זמינים למטופל, והמענה הראשוני צריך להיות בקהילה". לדבריו, גם את התחקור, הפענוח והאבחון הראשוני יכול לערוך רופא משפחה שחש בטוח ומנוסה דיו. הוא יעשה זאת בעיקר על סמך שיחה עם המטופל בניסיון להבין מהי שגרת חייו, אם הוא מוגבל במאמץ, מתקשה בשינה, אם ישנן התלקחויות, מהם הטריגרים שלהן, אם הייתה אולי חשיפה לחומר שעלול לעורר נטייה וכדומה. זאת בצד בדיקת תפקודי ריאה דרך נשיפה מאומצת ולעיתים אף השלמות של בדיקות מעבדה, הדמיות ועוד.
פעילות גופנית, אומר ד"ר ונד, חשובה לכול ובמיוחד לאסתמטיים. מהצד השני, מאמץ גופני עלול גם להוות טריגר להחמרה אצל חלק מהאנשים. זו אם כן סיבה נוספת להימצא תחת מעקב ולדאוג שהמחלה בשליטה. "המטרה שלנו היא שחולי אסתמה יחזרו לתפקוד מלא וייהנו מכל היתרונות של פעילות גופנית. אנחנו מכירים ספורטאי-על כולל אתלטים אולימפיים עם אסתמה, וזה לא עוצר אותם". באשר לתזונה, ידוע שעודף משקל עלול ליצור תנגודת ליעילות התרופות ולהגביר את התהליך הדלקתי בדרכי האוויר, מה שרק מחמיר את המחלה. "על פי רוב, אם אין אלרגיה ספציפית למזון, אין לחולי אסתמה צורך להימנע באופן מיוחד ממאכלים מסוימים. הם צריכים לאכול טוב ובריא, כמו כולם".
ד"ר ונד מזכיר כי ישנם מנגנונים וסוגים רבים של אסתמה. "אסתמה יכולה להתפתח כבר בגיל צעיר, אפילו ממש מינקות, ועשויה גם להיעלם עוד לפני ההתבגרות ולתת שקט לשנים רבות. אבל קשה מאוד לצפות את זה, והנטייה יכולה בכל זאת להישאר ולהתפרץ מתישהו. לדבריו, מומלץ לנטר מעת לעת את תפקוד הריאות, לוודא שלא נותרה פעילות שקטה או חסימה שהחולה אפילו לא מודע לה. "לא פעם אנשים מתרגלים לכך שפשוט אין להם יכולת לרוץ או להתעמל – הם כלל לא מקשרים זאת לאסתמה, וגם אנחנו כגורמי רפואה לא תמיד מבינים", מוסיף ד"ר ונד, "אבל מי שחושב על העניין ועורך את הבדיקות, מאתר את שורש הבעיה. כמעט בכל המקרים אנחנו יודעים היום להתאים טיפול שאפשר לקיים איתו חיים מלאים באיכות טובה, כמעט בלי מגבלות ובלי תופעות לוואי. פשוט לחיות עם הכותרת הזאת, אסתמה".
שירות לציבור. מוגש בחסות חברת אסטרהזניקה