אחת המחלות הנפוצות בישראל ובעולם כולו, מחלה שללא טיפול נכון ומענה בזמן עשויה להביא לנזקים עצומים בבריאותנו. סוכרת היא מחלה שנגרמת בשל מחסור באינסולין או תנגודת לאינסולין אשר מושפע מאוד מהשמנת יתר. על כן, שינוי באורח החיים והורדה במשקל יכולים לסייע במניעה וגם בחלק מהמטופלים בטיפול במחלה, ולמעשה מניעתה נמצאת בעיקר בידיים שלנו: סוכרת סוג 2, המגפה של המאה ה־21. "היום אנחנו מדברים על שכיחות של כ־7% באוכלוסייה הכללית מעל גיל 18 בארץ ובעולם שחולים בסוכרת סוג 2", מספר ד"ר רוברטו איינבינדר, מומחה ברפואת משפחה ויועץ סוכרת, שירותי בריאות כללית – מחוז מרכז. "השכיחות הזו הולכת ועולה, ולמעשה הסברה היא שב־2030 יהיו בישראל כמיליון חולי סוכרת מאובחנים. הסיבה לכך היא שכיום כמיליון בני אדם נמצאים במצב של טרום סוכרת".

מהם סימני אזהרה יש לסוכרת סוג 2?

"ברוב המקרים אין סימנים של ממש, אבל יש מאפיינים של אורח חיים יושבני, משקל וגנטיקה שקשורים בהתפתחות של סוכרת. אנו יודעים כי 80% מהמטופלים עם סוכרת סוג 2 סובלים מהשמנת יתר, ומהצד השני 30% מהמטופלים בהשמנת יתר סובלים גם מסוכרת. כלומר בוודאי יש קשר ישיר בין עודף משקל להתפתחות הסוכרת. גם אורח חיים יושבני, כלומר אנשים שאינם עוסקים בפעילות גופנית נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות. אם קיים סיפור משפחתי של סוכרת, כלומר אם לאחד ההורים או הסבא וסבתא יש סוכרת, הסיכון לסוכרת עולה. גורמי סיכון נוספים יכולים להיות כולסטרול, לחץ דם גבוה, כבד שומני וכיוצא באלה. יש מקרים שבהם התפתחות מהירה של סוכרת תתבטא בסימנים כמו צימאון, רעב, השתנת יתר, יובש בפה וירידה חדה במשקל, אלו מעידים על סוכרת מאוד לא מאוזנת, אבל רוב המטופלים לא יחוו את הסימפטומים האלה, ולכן הדבר הכי חשוב עבור כל מי שנמצא בסיכון הוא להיות במעקב של רופא משפחה ולבצע את בדיקות הסוכר הנדרשות".

ואם חליתי בסוכרת או שאני בטרום סוכרת, האם אפשר להחזיר את הגלגל לאחור?

"כן, זה אפשרי. נעשו מחקרים רבים, וחלקם עדיין נעשים בימים אלו, שבודקים את הנושא מכמה היבטים. חלק מהמחקרים הראו כי במטופלים שהורידו כ־15% עד 20% ממשקלם, בחלקם הסוכרת התאזנה ואפילו הגיעו לאיזון מצוין ללא צורך בטיפול תרופתי או זריקות . אנחנו מכירים את התופעה הזו היטב מהניתוחים הבריאטריים, במטופלים שעברו ניתוחי קיצור קיבה או מיני מעקף קיבה, והשילו כ־20% ולפעמים 30% ממשקלם, ובבדיקות שנעשו לאחר מכן ראו שהסוכרת התאזנה לחלוטין ובחלק מהמטופלים אפילו נעלמה, כלומר הבדיקות היו תקינות. אלו מטופלים שלא נדרשו עוד לתרופות והבדיקות יצאו תקינות לחלוטין".

זה קורה רק אצל מי שעבר ניתוח?

"לא משנה מהי הדרך שבה המטופל מאזן את הסוכר שלו, גם אם הוא יעשה פעילות גופנית ויקפיד על דיאטה, אם בסוף יצליח לרדת כ־15–20% מהמשקל לאורך הזמן, סביר מאוד שהסוכרת שלו התאזן, ובחלק מהם ייתכן ולא יצטרכו טיפול  תרופתי".

לתקוף את הסוכרת מכל הכיוונים

לצד שינוי אורח חיים, הכולל תזונה נכונה ופעילות גופנית, לטיפול התרופתי חלק משמעותי בהתמודדות עם הסוכרת. בשנים האחרונות הופיעו על המדפים תרופת חדשות שמצד אחד מסייעות בהורדת רמות הסוכר ומצד שני נותנות גם מענה לנושא המשקל. "תרופות כמו אנלוגים ל־GLP1 פועלות בכמה מישורים: בקיבה, במוח, בלבלב ובכבד: הן מסייעות ללבלב להפריש אינסולין, הן מסייעות להוריד את רמת הגלוקוז בדם,  הן פועלות על מערכת השובע במוח ומורידות את התיאבון ובנוסף הן מעכבות את התרוקנות הקיבה וכך המטופלים מרגישים שהם 'מלאים' גם אחרי שהם אוכלים מעט. כלומר הן נותנות מענה הוליסטי לסוכרת. הן יעילות בהפחתת רמות הגלוקוז בדם והן בהפחתה במשקל והן עברו התקדמות מזריקות יומיות, לזריקות שבועיות ואף כיום בכדור. מחקרים שונים הראו כי אנלוגים ל־GLP1 מספקות גם הגנה על הלב והמוח וכן בצורה מסוימת הגנה  מפני הידרדרות בתפקוד הכלייתי. יש לכך משמעות רבה, שכן אנו יודעים כי לאורך השנים סוכרת שאינה מאוזנת יכולה להביא לפגיעה באיברים אלו", מסביר ד"ר איינבינדר. "קבוצת טיפולים נוספת היא מעכבי SGLT2, שמלבד איזון החולה הסוכרתי גם הן מספקות הגנה ללב ולכליות. בסופו של דבר, כיוון שרוב החולים הסוכרתיים מתמודדים עם גורמי הסיכון השונים, חשוב לנו לטפל בהן באחת מקבוצות הטיפולים הללו או לעיתים בשילוב של שתיהן יחד".

אם יש בידינו תרופות כה יעילות, האם יש משמעות לשינויים באורח החיים?

"סוכרת היא מחלה מטבולית, מורכבת והטרוגנית, ולכן צריך לתת תרופות אשר פועלות במנגנונים שונים בשילוב עם שינוי באורח החיים. הטיפול התרופתי, כאמור, הוא רק היבט אחד, אבל לא פחות חשובות הן הדיאטה והאכילה הנכונה. בעולם המודרני שאנו חיים בו, הרבה פעמים למטופלים אין את הזמן להתחיל לבשל נכון ולאכול נכון, ודווקא שם צריך לשים את הדגש, לאכול כמה שפחות פחמימות ולשלב בדיאטה היומית כמה שיותר ירקות, להקפיד על בשר דל־שומן  ולהוריד בכמות הפחמימות בדיאטה . שינויים אלו  יכולים לקרות בעזרה של דיאטניות שמסייעות למטופלים להקפיד על אכילה נכונה, בריאה, תפריט או דיאטה דלת פחמימות, ובמקרה של כולסטרול גבוה גם דלת שומן. גם פעילות גופנית היא חלק בלתי נפרד מהטיפול, ולה יש יתרון נוסף – היא משפרת את מצב הרוח, וזה כשלעצמו מסייע בהיענות של המטופל. שינוי אורח חיים חשוב לא רק לשיפור מדדי הסוכר, כי בדרך כלל אצל חולה סוכרתי יש גם כולסטרול גבוה, לחץ דם גבוה וכיוצא באלה".

עד כמה בכל זאת הטיפולים החדשים הביאו לשינוי במהלך המחלה?

"לא מעט שנים עברו מאז שהתחלנו לעבוד עם התרופות הללו ומאז פרסום המחקרים הגדולים, שהראו ירידה מובהקת גם בסוכר וגם בסיבוכים הכלייתיים, הלבביים ובאשפוזים על רקע אי־ספיקת לב. ואת הדברים האלו אני רואה גם בקרב המטופלים שלי באופן חד־משמעי".

 

 

***

מוגש כשירות לציבור ללא מעורבות בתכנים על ידי חברת נובו נורדיסק