יותר מאיידס, מלריה ושחפת: כיום נגיפי הכבד הם אחת הסיבות העיקריות לתמותה ממחלות זיהומיות, כלל עולמית. את הנתון המדאיג הזה חושף פרופ' ספדי ריפעת, מנהל מכון הכבד, מבי"ח הדסה עין כרם. לדבריו, מחלות הכבד העיקריות הן צהבת C, צהבת B וצהבת A. כל מה שחשוב כדי למנוע אותן הוא איתור מוקדם, כי הטיפולים החדשניים יכולים להציל חיים.
"צהבת B וצהבת C למשל הן מחלות המועברות בעיקר באמצעות הדם, שללא אבחון וטיפול מוקדם יכולות להוביל למחלות חמורות כמו שחמת הכבד וסרטן הכבד", מסביר ריפעת. "אנשים יכולים להיות נשאים של נגיפי כבד B ו-C במשך שנים, אך חלק משמעותי מהנשאים הפעילים מפתחים בעיות חמורות שיכולות בסופו של דבר להסתיים במוות. צהבת A, לעומת זאת, היא מחלה המועברת דרך מזון מזוהם, גורמת למחלה חריפה חולפת ולא כרונית. באופן נדיר היא עלולה לגרום לכשל כבד חריף".
איך מאבחנים את נגיף הצהבת? "יכול למנוע מצבים מסכני חיים"
"חשוב להבין שאבחון מוקדם של נשאיות לצהבת יכול למנוע מצבים מסכני חיים", מסכם ספדי. "ככל שמאתרים את המחלה בזמן, כך גדל הסיכוי להחלמה מהירה וטובה. למרבה המזל, כיום ישנם חיסונים שמאפשרים לצמצם את הסיכון לחלות בצהבת B ו-A וגם תרופות יעילות ביותר שמונעות מחלה קשה בקרב נשאי צהבת B ו-C".
את האבחון של צהבת נגיפית ניתן לעשות באמצעות בדיקה פשוטה. "הבדיקות לאיתור נשאות של צהבת נגיפית מתבצעות באמצעות בדיקת דם סרולוגית", מסביר פרופ' ספדי. "במסגרת קופת החולים, לאחר קבלת הפניה מרופא המשפחה".
כשמאבחנים את הנגיף בזמן ניתן במרבית המקרים להימנע מהסיכונים. פרופ' ספדי מסביר כי כשמדובר בצהבת C כיום ישנו טיפול פומי יעיל, המאפשר לסלק את הנגיף לחלוטין. "תרופות אלה הניתנות בכדורים למשך 8 – 12 שבועות אינן כרוכות בתופעות לוואי, ומצליחות ב-97 אחוז מהמקרים להימנע מהסיכונים הכרוכים בנשאיות הנגיף, שכאמור עלולים להיות חמורים. קיים טיפול יעיל גם נגד צהבת B, אשר מדכא את הנגיף ביעילות גבוהה אך לא מסלק אותו. עם זאת, לצהבת A אין עדיין טיפול יעיל ומכאן חשיבות המניעה באמצעות חיסון ושמירת היגיינה אישית".
למי מומלץ להיבדק להפטיטיס (צהבת)?
פרופ' ספדי מציין את ההנחיות הרלוונטיות לגבי כל אחד מסוגי הצהבת:
צהבת C – מומלץ להיבדק בעיקר החל מגיל 18, לקבוצות שנמצאות בסיכון, כלומר אנשים שנמצאו עם הפרעה בתפקודי הכבד בבדיקות רוטינה פשוטות, משתמשי סמים, מבצעי קעקועים ופירסינג במקומות בלתי מפוקחים, ילידי מזרח ומרכז אירופה (בעיקר ממדינות חבר העמים לשעבר), וכן מי שקיבל מנת דם – בהנחה שקיבל אותה לפני שנת 1991.
צהבת B – בשנת 1991 החלו לשלב חיסונים נגד צהבת מסוג B במסגרת חיסוני השגרה החל מחדר לידה, וזאת כדי למנוע הדבקה בעת הלידה. לפיכך, מומלץ לכל מי שנולד לפני מועד זה לבצע בדיקה סרולוגית לאיתור הנגיף, ולהתחסן בהתאם לתוצאות ולפי המלצת הרופא המטפל. המלצה זו תקפה בייחוד ליוצאי צפון אפריקה, אתיופיה, רומניה, אוכלוסייה ערבית ועוד. אך גם לכל מי שבמשפחתו קיים סיפור משפחתי מדרגה ראשונה של צהבת B.
צהבת A – חיסון לצהבת זו נכנס לשגרת החיסונים החל משנת 97 לילידי 95. לכן, מומלץ לכל מי שנולד לפני שנה זו להתחסן בעת נסיעה ליעדים הרלוונטיים. ניתן להתייעץ עם מרפאת מטיילים לפני הטיסה כדי לברר לגבי נחיצות החיסון.
לפרטים נוספים היכנסו למגזין מעלימים את הצהבת
מוגש כשרות לציבור ללא מעורבות בתכנים ע״י חברת גיליאד