לוקמיה לימפוציטית כרונית (CLL) היא מחלת הסרטן הכרוני הנפוצה ביותר. כפי ששמה מעיד, מדובר במחלה שמתקדמת לאט יחסית, והמטופלים חיים איתה במשך שנים רבות. בשנים האחרונות, הטיפול ב-CLL התקדם בצורה משמעותית, עם טיפולים יעילים ביותר שמציעים תוחלת חיים שלא נופלת מזו של בני גילם ללא המחלה. כעת, מחקר חדש מצביע על מהפכה נוספת בטיפול במחלה: משלב של שני טיפולים ביולוגיים הניתנים בכדורים, ומאפשרים לאחר תקופת זמן קצובה של מעט יותר משנה להמשיך את החיים ללא צורך בטיפולים נוספים.

בכנס האחרון של האגודה האמריקאית להמטולוגיה (ASH) פורסמו נתוני המעקב של חמש שנים לאחר חולים שטופלו במשלב החדש – תחילה שלושה חודשים עם תרופה אחת ואז שנה של טיפול שכולל את שתי התרופות יחדיו. במחקר נכללו מטופלים מעל גיל 65 או מטופלים מעל גיל 60 שסובלים גם ממחלות משמעותיות אחרות שהופכות אותם ל"מבוגרים מכפי גילם", כפי שמסבירה ד"ר שירלי צפריר־חבר, רופאה מומחית בהמטולוגיה מבית החולים ברזילי. "זהו מחקר רלוונטי מאוד, שמשקף את מאפייני החולים בעולם האמיתי".

לפי הפרסום, לאחר חמש שנים יותר מ-80% מהחולים היו בחיים בלי קשר לגיל שלהם, ויותר מחצי מהחולים היו ללא מחלה פעילה כלל. נתון משמעותי נוסף הוא שרוב תופעות הלוואי שדווחו בעקבות הטיפולים היו קלות. "המחקר כלל ניתוח מעניין – הם בחנו את מי שדיווחו על תופעות לוואי משמעותיות יותר, ובדקו מתי תופעות הלוואי הללו נעלמו. החוקרים המשיכו את המעקב וניתחו כמה זמן כל מטופל היה בלי תופעות לוואי משמעותיות מהטיפול ובלי חזרה של המחלה", מספרת ד"ר צפריר. "הניתוח מראה שבמצטבר יותר ממחצית החולים חיו ארבע שנים ויותר ללא תופעות לוואי קשות ובלי מחלה פעילה. זוהי עדות משכנעת לכך שהמשלב מאפשר, אפילו אצל מי שסובל מתופעות לוואי מהטיפול, שנים של חיים בלי מחלה ובלי תופעות לוואי".

ד"ר צפריר-חבר מסבירה כי CLL היא סרטן של תאי דם לבנים שנקראים לימפוציטים. המחלה מופיעה כשתא אחד מפתח מוטציות שגורמות לו לשכפל את עצמו ללא בקרה, אם כי בקצב איטי יחסית. "התאים הסרטניים מתרבים לאט, אז לחלק מהאנשים יש זמן עד שהם צריכים טיפול. אבל כשהמחלה הופכת לפעילה, צריך לטפל בה". המחלה יכולה לגרום לתסמינים כמו חולשה, חום ממושך, הזעות, ירידה במשקל, גירודים וחוסר תיאבון. לצד זאת, ההצטברות של התאים הסרטניים גורמת לבלוטות לימפה מוגדלות, שיכולות ללחוץ על איברים חשובים בגוף. "במקרה של מחלה פעילה מאוד, יכולה להופיע הפרעה לייצור של שאר תאי הדם, שעלולה לגרום לאנמיה קשה, חולשה של מערכת החיסון וסיכון לדימומים".

עד לפני כעשור הטיפול המקובל ב-CLL היה שילוב כימותרפיה וטיפול ביולוגי – עבור מטופלים שהיו במצב בריאותי מתאים לעמוד בטיפול שכזה. "יש מקומות בעולם בהם טיפול זה עדיין מקובל", מוסיפה ד"ר צפריר-חבר. "למבוגרים יותר היו נותנים כימותרפיה יותר עדינה ופחות אפקטיבית".

ד"ר שירלי צפריר־חבר (צילום: פרטי)
ד"ר שירלי צפריר־חבר | צילום: פרטי

אולם בעשור האחרון, הטיפול הרווח בחולי CLL בישראל הם תרופות ביולוגיות מסוגים שונים. "תרופות אלה עשו מהפכה עולמית בטיפול ב-CLL. הן אפשרו אחוזי הצלחה טובים עם הרבה פחות תופעות לוואי", מספרת ד"ר חבר ומוסיפה כי בשנים האחרונות הטיפולים הולכים ומתקדמים. עד לאחרונה, למטופלים היתה בחירה בין שתי אפשרויות מובילות: או טיפול ביולוגי שניתן בכדורים, אבל צריך לקחת אותו לכל החיים, או טיפול משולב למשך שנה - ולאחריו ניתן להפסיק את הטיפול - שכולל טיפול ביולוגי בכדורים וטיפול ביולוגי נוסף שניתן דרך הווריד ולכן דורש ביקורים קבועים בבית חולים. "לכל טיפול היו תופעות לוואי מסוימות ואת היתרונות והחסרונות שלו. יש מטופלים שלא רוצים להגיע לבתי חולים פעמים רבות. אחרים לא רוצים טיפול ממושך אלא קצוב בזמן".

וזו הבשורה במשלב החדש, מסבירה ד"ר חבר. "זה לא הטיפול הראשון עם 80% הצלחה. זה לא הטיפול הראשון שקצוב בזמן. אבל לראשונה יש אפשרות לטיפול שניתן בכדורים בלבד, ומאפשר למטופלים שקיבלו אותו ארבע שנים קודם לכן להיות גם בלי טיפול וגם בלי מחלה".

ללא מעורבות בתכנים

שירות לציבור, מוגש בחסות ג׳ונסון אנד ג׳ונסון, J-C Health Care Ltd