כל מי שנטלו או נוטלות גלולות למניעת היריון יודעות, שעל אף ההמלצות והיתרונות בשימוש באמצעי מניעה הורמונליים – קיים גם סיכון. מחקר חדש שפורסם בחודש נובמבר 2023 מוכיח כי למרות שמדובר בחשש משמעותי, הסיכון נעלם כאשר מפסיקים את השימוש בגלולות, תוך מספר שבועות.
שימוש בגלולות למניעת היריון ובאמצעי מניעה אחרים מבוססי הורמונים מעלה את הסיכון לקרישיות יתר של הדם. על פי נתוני ה-CDC (המרכז לבקרת מחלות), הסיכון להתפתחות של קריש דם עבור אישה ממוצעת הנוטלת גלולות למניעת היריון אומנם נחשב נמוך יחסית (בערך 1 מתוך 300), אך הסיכון משמעותי יותר כשמדובר בנשים שסובלות מהפרעת קרישה, שיש להן היסטוריה משפחתית של קרישי דם, או שחוו בעבר קריש דם. ולא מדובר רק בגלולות: מתברר כי בשימוש במדבקות ובטבעות למניעת היריון יש סיכון גדול עוד יותר, מכיוון שכמות האסטרוגן הנספגת מהמדבקות גבוהה ב-60% לעומת כמות האסטרוגן שיש בגלולות.
עוד חשוב להדגיש, כי יש גורמי סיכון נוספים שעלולים להיכנס למשוואה, בהם עישון, עודף משקל, נטילת טיפול הורמונלי חליפי, חוסר תנועה (למשל, במהלך טיסה או באשפוז ממושך) ועוד.
החדשות הטובות: מדובר בסכנה שחולפת תוך מספר שבועות
כאמור, מחקר חדש, שפורסם בכנס ASH , מצביע על כך שהסיכון לקרישיות יתר של דם עשוי לחלוף תוך מספר שבועות לאחר הפסקת השימוש באמצעי מניעה הורמונליים. הממצאים הראשוניים שפורסמו עשויים לסייע לרופאים ולמטופלות לתכנן את עיתוי הפסקת השימוש בתרופות ההורמונליות. למשל, לפני אירועים או במצבים שעלולים להגביר עוד יותר את הסיכון להיווצרות קרישים מסוכנים בהם: לפני ניתוח גדול, כהכנה לתקופה ממושכת של חוסר תנועה במהלך אשפוז ממושך, או כאשר יש צורך בהפחתה של תרופות נוגדות קרישה, בגלל פקקת ורידים עמוקים או תסחיף ריאתי.
"מטרת המחקר שלנו הייתה לקבוע מה משך הזמן הדרוש כדי לנרמל את מידת הסיכון לאחר הפסקת אמצעי מניעה. זה מרגיע לדעת שהנזק האפשרי של הגלולה חולף במהירות כשמפסיקים לקחת אותה", מסביר ד"ר מארק בלונדון, מומחה ברפואת כלי דם בבית החולים האוניברסיטאי בז'נווה, שווייץ, מעורכי המחקר.
השינוי העיקרי: בשבועיים הראשונים
לצורך המחקר, שנערך בשוועיץ, החוקרים אספו דגימות דם מ-66 נשים שמשתמשות באמצעי למניעת היריון מבוסס הורמונים, בשש נקודות זמן, לפני ואחרי שהנשים הפסיקו להשתמש באמצעי המניעה שלהן. בהמשך, השוו, ד"ר בלונדון וצוותו את דגימות הדם עם אילו שנלקחו מקבוצת ביקורת שכללה 28 נשים שלא השתמשו בהורמונים.
החוקרים מדדו מספר סמנים ביולוגיים, בהם פקטור VIII וגורמים נוספים המעכבים קרישה. כצפוי, בדיקות הדם של הנשים שהשתתפו במחקר הראו רמות גבוהות של סמני קרישה, לפני שהפסיקו להשתמש באמצעי המניעה שלהם. החוקרים הבחינו כי השינוי העיקרי (80%) ברמת הסמנים התרחש תוך שבועיים מהפסקת אמצעי מניעה ו-85% התרחש תוך ארבעה שבועות. בשבוע ה-12, כל הסמנים היו ברמה דומה לזו בבדיקות הדם של המשתתפות בקבוצת הביקורת.
"הנתונים הוכיחו לנו כי מידת הסיכון לפתח קרישים דם בגלל שימוש באמצעי מניעה חוזרת לרמות כמעט נורמליות במהלך השבועות הראשונים של הפסקת אמצעי מניעה", מדגיש ד"ר בלונדון. "ממצאים אלה יכולים לסייע לרופאים בדיונים רפואיים הנוגעים למצבים שונים, כגון החלטה אילו אמצעי מניעה מתאימים למטופלת מסוימת, או האם כדאי להפסיק שימוש בהורמונים לקראת ניתוח", מוסיף ד"ר בלונדון, ומדגיש כי למרות התוצאות המבטיחות, קיים צורך במחקר נוסף, נרחב, בהמשך כדי לעמוד על הבדלים אפשריים, למשל בין נשים מבוגרות לצעירות.