לימפומה פוליקולרית היא ממאירות שמקורה בתאים לימפוציטריים מסוג B. "לימפומה פוליקולרית שייכת ללימפומות מסוג שאינה הודג'קין ומהווה כחמישית מהלימפומות המאובחנות בישראל, מתארת ד"ר יפית סגמן, רופאה בכירה ואחראית תחום לימפומות, במכון ההמטולוגי בבית החולים אסותא אשדוד. "המחלה שכיחה יותר בגברים, עם עליה בשכיחות האבחנה מעל גיל 60. לימפומה פוליקולרית לרוב מתפתחת באיטיות, מכאן נובע הביטוי ״לימפומה זוחלת״. בדרך כלל היא מאובחנת באקראי בהעדר תסמינים כגון ירידה במשקל, זיעה לילית או תחושת חולי המאפיינים לימפומות אגרסיביות. יחד עם זאת, היא לרוב מאובחנת בשלב מתקדם עם מעורבות בלוטות במספר אתרים, כגון הגדלת בלוטות בבתי השחי ובמפשעות.

טיפול קונבנציונלי

כאמור מרבית המקרים מאובחנים בשלבים מתקדמים, ואמנם ניתן לטפל בה ביעילות אך לרוב היא אינה ניתנת לריפוי מלא. חשוב לציין כי לא כל המטופלים יזקקו לטיפול באופן מידי, גישה זו מכונה watch & wait - צפה והמתן. במיעוט המקרים שבהם המחלה מאובחנת בשלב מוקדם (10-15 אחוזים) ישנה אפשרות לטפל באמצעות קרינה שאף עשויה להוביל לריפוי מלא. מקובל להתחיל טיפול באם ישנם תסמינים כגון הגדלת בלוטות משמעותית או חריגות בספירת דם״. הקו הראשון כולל בד״כ טיפול בכימותרפיה ובנוגדן כנגד סוג חלבון מסוים הנמצא על פני התאים הממאירים. אולם, בעת בחירת הטיפול נלקחים בחשבון מאפייני המחלה, גיל המטופל ותחלואת הרקע. למשל, במטופלים מבוגרים מאוד ושבריריים ניתן לתת את הנוגדן כתרופה בודדת.

"לאחר השלב הראשון ובתלות בתגובה, ניתן לתת טיפול אחזקה בנוגדן בלבד", ממשיכה ד"ר סגמן. "מטרתו לשמר את התגובה ולהאריך את משכה. הבשורות הטובות הן שמרבית המטופלים יחוו הפוגה ממושכת עם איכות חיים טובה. יחד עם זאת, ישנה קבוצת מטופלים שמחלתם לא תגיב או תשנה כעבור זמן קצר (לאחר פחות משנתיים). חשוב לציין כי כאשר המחלה נשנית מקובל להשלים ביופסיה חוזרת כדי לוודא שאכן מדובר בלימפומה פוליקולרית. גם בעת הישנות אין הכרח להתחיל טיפול מיידית ואסטרטגיית צפה והמתן עדיין תקפה. בחירת הקו השני תושפע בין היתר מגיל המטופל, הטיפול שניתן בקו הראשון והתגובה שהושגה בעקבותיו. כאשר במרבית המקרים נבחר בטיפול שונה מהקו הראשון."

 כמו כן, כיום נחקרות אפשרויות טיפוליות המבוססות על תרופות ביולוגיות וטכנולוגיות פורצות דרך הרותמות את מערכת החיסון של המטופל להילחם בלימפומה. בכנס איגוד ההמטולוגים האחרון, פורסמו מחקרים קליניים שבחנו את היעילות והבטיחות שלהן במטופלים עם לימפומה פוליקולרית שמחלתם נשנתה".

לדוגמא, אפשרות טיפול עתידית שהוצגה בכנס היא טיפול בתאי T (CART- therapy). CAR- T כבר נמצאת בשימוש בישראל עבור סוגי לימפומה אחרים. בטיפול זה, תאים ממערכת החיסון של המטופל מהונדסים גנטית, הליך שמקנה להם את היכולת לזהות ולפעול כנגד התאים הממאירים. בנוסף, פורסמו תוצאות מחקרים שבחנו את הפוטנציאל הטיפולי העתידי של נוגדנים מדור מתקדם המצויים בפיתוח. נוגדנים אלה, נקשרים לשני חלבוני מטרה בו זמנית, האחד על פני תאי הסרטן והשני על פני תאי מערכת החיסון, ובכך הם יוצרים קרבה ביניהם, הגורמת להרג תאי הסרטן. נוגדנים מסוג זה משמשים כיום לטיפול בממאירויות המטולוגיות שונות. ד״ר סגמן מסכמת: ״בעבור מטופלים אשר מחלתם לא הגיבה לטיפולים סטנדרטיים, זוהי בשורה חיובית״.

 

יש להדגיש כי בחירת הטיפול האפשרי הינה להחלטת המטפל הרושם את המרשם בהתייעצות עם המטופל. המידע נכון לינואר 2022.  למידע נוסף ,יש לפנות לרופא המטפל. שירות לציבור. מוגש בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ.