סוכרת היא אחת מהמחלות המטבוליות הנפוצות ביותר בעולם, ובכל שנה שכיחותה באוכלוסייה עולה בקצב קבוע ומדאיג. במרכז המחלה נמצא ה-"גלוקוז", שהוא סם החיים. הגלוקוז הוא מקור האנרגיה של התאים שלנו, הבסיס להנעת תהליכים חיוניים בגוף. גוף האדם יודע לנצל גם חומצות אמינו וגם חומצות שומן, על מנת לייצר אנרגיה באופן חלופי, אך האנרגיה הדרושה למוח מקורה כמעט באופן מלא מגלוקוז.
בשל חשיבות זו, גוף האדם פיתח "מערכת" שתפקידה להכניס את הגלוקוז לתא באמצעות הורמון תיווך הנקרא "אינסולין". אותו הורמון מופרש מהלבלב, מתחבר לתאים ונותן פקודה להכניס את הגלוקוז.
במקרים של תחלואה בסוכרת, לגוף אין מספיק, או אין בכלל אינסולין על מנת לאפשר לגלוקוז להיכנס אל התאים.
לעיתים, הלבלב מאבד את היכולת לספק כמות מספקת של אינסולין לצורך הכנסה של גלוקוז לתוך התאים והוא אינו עומד בביקוש, וכתוצאה מכך, קורים שני דברים משמעותיים לתפקוד של הגוף והמוח: הראשון – הגלוקוז לא יכול להיכנס לתאים, ובכך הוא מצטבר במחזור הדם. השני – התאים שלא קיבלו גלוקוז נותרים "מורעבים", וללא היכולת לייצר אנרגיה שהגוף זקוק לה.
הסוכרת השכיחה ביותר באוכלוסייה
סוכרת מסוג 2 היא הסוכרת השכיחה, וההערכות הן שיש בישראל כחצי מיליון בני אדם שאובחנו עם מחלת סוכרת ועוד כ-200-250 אלף בני אדם נוספים שחולים בסוכרת, אך לא מאובחנים. אחד האתגרים המשמעותיים לטיפול בסוכרת היא אבחון של החולים, וישנם אלפי בני אדם עם ערכי סוכר גבוהים מאוד שאינם מודעים לבעיה.
העלייה הגדולה בשיעור התחלואה בסוכרת בעולם כולו קשורה לאורך החיים "היושבני" לעלייה במשקל וצריכה מוגברת של פחמימות, שהפכה להיות אחד ממקורות המזון הפופולאריים. לפי ארגון הבריאות העולמי (WHO), השמנה היא הגורם האחראי על 44% מהמקרים של התפתחות סוכרת סוג 2 מפני שהיא גורמת לעלייה ברמות הסוכר בדם.
גם העלייה בתוחלת החיים משפיעת על העלייה במספר חולי הסוכרת. גיל הוא גורם סיכון לא מבוטל, וכיום, אנו יודעים שכ-30% מכלל האוכלוסייה מעל גיל 65 סובלים מסוכרת. ככל שאנשים חיים יותר, כך יאובחנו ככל הנראה אנשים עם סוכרת.
לסוכרת יש השלכות קשות ורבות על חייו של המטופל. אנו מטפלים במחלה על מנת להוריד את הסיכוי לסיבוכים האקוטיים וגם רחוקי-הטווח של המחלה. כשאדם מגיע עם רמות גבוהות של סוכר בדם, הוא עלול להרגיש חולשה ועייפות, טשטוש ראייה, בערכים גבוהים מאוד עלולה לחול שקיעה במצב ההכרה וסכנת חיים. חולי הסוכרת שאינם מאוזנים, חווים נזק מצטבר כמו פגיעה בעיניים ובראייה, פגיעה כרונית ובלתי הפיכה בכליות, ירידה בתחושה בקצוות הגוף וכאבים בגפיים שיכולים להגיע עד לכדי קטיעה. סוכרת גם נקשרת לסיכוי גבוה יותר לדמנציה ומגבלות תפקודיות בגיל המאוחר, ירידה מואצת במסת השריר, התקפי לב ושבץ.
לכתבות נוספות בנושא סוכרת, לחצו כאן:
- המדריך המלא לבדיקות סוכרת
- האם קיים קשר בין נגיף הקורונה לסוכרת
- כל מה שחייב לדעת על טיפול באינסולין
- מהפכה בתחום התזונה לסוכרת
- סיפורה של חולת סוכרת
סוגי הטיפולים בסוכרת
למרבה המזל, כיום קיים ארסנל טיפולים רחב למחלת הסוכרת. הטיפול הוותיק והשכיח ביותר הוא הטיפול באמצעות הזרקה של אינסולין לגוף. הטיפול שעבר לאחרונה מספר שדרוגים משמעותיים מיועד לחולי סוכרת מסוג 1, חולי סוכרת מסוג 2 וגם לסוכרת היריון - וזהו גם הטיפול היחידי עבור נשים הרות. במרבית המקרים, אינסולין הוא הטיפול העיקרי ומהווה את אבן היסוד בטיפול. זהו טיפול טוב ובטוח.
האינסולין הבזאלי (אינסולין ארוך טווח) עבר מהפיכה בשני העשורים האחרונים, וכעת, הוא מחקה בצורה הרבה יותר מדויקת את פעולת הלבלב. היום ישנם טיפולי אינסולין הניתנים פעם ביום ומאפשרים שמירה על רמות קבועות של אינסולין לאורך כל שעות היממה, וכתוצאה מכך, אפשר לראות שיפור בערכי הסוכר עם הפחתה ניכרת בתופעת הלוואי שגורמת לחשש מהיפוגליקמיה. בפיתוח נמצאים אינסולנים בזאלים, שניתן יהיה לקחת רק פעם בשבוע בלבד. וזו, מהפיכה אמיתית.
בניגוד למה שרבים נוהגים לחשוב, את הטיפול באינסולין ניתן להפסיק כשיש הטבה במצב המטופל. הטיפול הזה אינו גזירת גורל. ישנם מטופלים רבים שלאחר תקופת מסוימת של נטילת אינסולין, ערכי הסוכר שלהם ירדו והפכו לתקינים, ולכן בעצה עם הצוות הרפואי הוחלט להפסיק את מתן התרופה יחד עם שילוב של שינוי תזונתי, וקביעת תוכנית לפעילות גופנית. מחקרים מראים שאם מסייעים לגוף ונותנים ללבלב "לנוח", הסיכוי שהלבלב יחזור לתפקד הוא גבוה יותר.
חשוב לזכור שבכל הגילאים הטיפול בסוכרת מטרתו למנוע את הסיבוכים ארוכי הטווח של המחלה, וכדי להגיע ליעד זה, נדרש טיפול רב ממדי ומלבד תרופות מרכיב חשוב הוא התזונה והפעילות הגופנית.
התוכנית למחלת הסוכרת בגיל 60+
בגיל המבוגר, סיבוכי מחלת הסוכרת שהופכים להיות חשובים לניטור ומניעה הם הירידה המואצת במסת השריר, ביכולות למידה זיכרון וחשיבה. על כן, חשוב הניטור של תפקודים אלו וטיפול מוקדם הכולל טיפול רב מקצועי-רפואי, תזונתי ומרכיבים של שיקום קוגניטיבי ופיסי. לאחרונה נחנך במרכז הרפואי שיבא מרכז ייחודי: "סוכרת 360 לבני 60 פלוס" בו לראשונה, המדע והרפואה נפגשים בתוכנית פורצת דרך בה מיושם, סוף סוף הידע המדעי הנצבר מהשנים האחרונות על מנת לסייע ליותר אנשים מבוגרים עם סוכרת להזדקן בצורה בריאה. התוכנית הרב-תחומית לחיים בריאים עם סוכרת, נותנת לחולים בגילאי 60 ומעלה מענה ייחודי ומקיף המשלב את כלל ההיבטים הפיזיים, הנפשיים והקוגניטיביים של המחלה. מטרת התוכנית הינה שיפור איכות החיים של חולי הסוכרת ובני משפחתם על ידי שמירה על הבריאות, האיתנות הפיזית, התפקוד התקין וכן על יכולות החשיבה, הזיכרון והלמידה.
הכותבת הינה רופאה אחראית התוכנית הרב תחומית לחיים בריאים עם סוכרת - סוכרת 360 לבני 60 פלוס, מנהלת השירות לאנדוקרינולוגיה וסוכרת בנשים ובהריון, המרכז הרפואי שיבא, מרצה בכירה חוג לאפידמיולוגיה, בית הספר לרפואה, מכון הרצוג אוניברסיטת תל-אביב.