קרצינומת תאי הבסיס (BCC - Basal Cell Carcinoma) היא המחלה השכיחה ביותר (80%) מבין סרטני העור שאינם מלנומה. למעשה, מידת הסיכון של אנשים בעלי עור בהיר ללקות בה במהלך החיים מגיע לכ-30%.
נגעי עור מסוג BCC מתפתחים בתאי הבסיס שנמצאים בשכבת האפידרמיס. גורם הסיכון העיקרי והמשמעותי למחלה הוא חשיפה לקרינת השמש. על כן, מרבית הנגעים מופיעים באזורים חשופים, כגון פנים, צוואר וכדומה.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
במחקר (NCT03836105), שלב II, שפורסם בכנס של האיגוד האונקולוגיה האמריקני (ASCO) נמצא כי תרופה אימונותרפית (סמיפלימאב, ליבטאיו) מוכיחה יעילות בטיפול בחולים בסוג זה של סרטן העור (BCC) ומעודדת את מערכת החיסון לתקוף ולהילחם בגידולים הסרטניים.
התרופה האימונותרפית היא מסוג נוגדן חד-שבטי הרותמת את מערכת החיסון של הגוף להילחם בנגעים הסרטניים. התרופה נצמדת לקולטן PD-1 המצוי על פני תאי T ומונעת את הקישור שלו לשני ליגנדים (PD-L1) ו-(PD-L2) המצויים על פני תאי הנגעים הסרטניים. בכך התרופה מגבירה את פעילות תאי T.
על פי ממצא המחקר, 31% מהחולים הגיבו לטיפול בתרופה. החוקרים בדקו את יעילות הטיפול לחולים שעבורם טיפולים קודמים היו בלתי יעילים או עבור חולים שאינם יכולים לקבל טיפולים אחרים ואפשרויות הטיפול בהם מצומצמות מאוד, כמו חולים הסובלים מדיכוי חיסוני או ממערכת חיסונית מוחלשת.
>> אין פסק זמן: מחלת הסרטן במספרים
במחקר נבדקה גם איכות חייהם של מטופלים שקיבלו את הטיפול באמצעות שאלונים. במרבית המקרים חולים עם סוג זה של סרטן מדווחים על תסמינים ועל תופעות לוואי כגון כאב, פגיעה בתפקוד, פגיעה באיכות החיים ופגיעה רגשית. על פי ניתוח התשובות שהתקבלו ממשתתפי המחקר שקיבלו את התרופה האימונותרפית, מרביתם דיווחו על יציבות ואף על שיפור משמעותי בתפקוד שלהם וברמות הכאב. נוסף על כך, משתתפי המחקר דיווחו על שיפור משמעותי במצבם הרגשי, וכי מצבם התפקודי לא נפגע ונשמר בעקבות הטיפול האימונותרפי. עם זאת, החוקרים מציינים כי לא נמצא שיפור ברמת העייפות בקרב אותם החולים.
עוד מציינים החוקרים, כי על אף שדרוש המשך מחקר ומעקב, ניראה כי קיימת בטיחות ויעילות של הטיפול האימונותרפי בחולים הסובלים מדיכוי חיסוני או חולשה של המערכת החיסונית.