ישראלים רבים סובלים מכאבי גב, ולרוב המלצת הרופא תהיה לנוח במקביל לטיפול קצר. אבל כשכאבי הגב אינם מרפים, מחמירים בשעות הבוקר, ואף מתגברים במנוחה, יתכן שהם אינם כאבי גב "רגילים". כאבים אלה עלולים לנבוע מדלקת חוליות מקשחת, המכונה גם אנקילוזינג ספונדיליטיס או AS. זו מחלה דלקתית - ראומטית, אוטואימונית, המסתמנת לראשונה בגילאים 20-40. המחלה נדירה מאוד לאחר גיל 45 ושכיחה יותר אצל גברים בהשוואה לנשים.
הסובלים מדלקת חוליות מקשחת מדווחים על כאבי גב שמעירים משינה ומחמירים בשכיבה, אבל נחלשים כשהם קמים מן המיטה ונמצאים בתנועה. לרוב, מלווה את הכאבים תחושת נוקשות שיכולה להימשך שעות רבות, בעיקר בבקרים, וכן קושי להתכופף - לעתים ברמה שלא מאפשרת אפילו לנעול לבד נעליים.
מרבית הסובלים מדלקת חוליות מקשחת מתמודדים באופן יומיומי ובלתי פוסק עם כאבים קשים. ללא טיפול תרופתי יעיל, AS עלולה להתפתח לנכות קבועה. החדשות הטובות הן שכיום קיימים טיפולים חדשים שעשויים להאט ואף לעצור את התקדמות המחלה.
"בעבר הטיפול בדלקת חוליות מקשחת נעשה באמצעות תרופות אנטי דלקתיות ללא סטרואידים (NSAIDs) הניתנות במרשם, טיפולי פיזיותרפיה, פעילות ספורטיבית והפסקת עישון", מספר ד"ר אמיר דגן, מנהל מחלקה פנימית ט' וראומטולוג בכיר, במרכז רפואי שיבא. "בשנים האחרונות יש מגוון רחב יותר של טיפולים מתקדמים, ששינו את תמונת הטיפול במחלה.
"כיום עדיין מרבית המטופלים מקבלים בשלב הראשון טיפול בתרופות NSAIDs הוותיקות והמוכרות, ותרופות אלו יכולות לסייע לחלק ניכר מהמטופלים ", מדגיש ד"ר דגן. "יחד עם זאת, הטיפול בNSAIDs אינו מסייע לכל המטופלים, וחלק מהמטופלים סובלים תופעות לוואי; ולמטופלים אלו אנחנו מציעים את הטיפולים החדשניים".
לדברי ד"ר דגן, ישנן כיום מספר תרופות מתקדמות וביולוגיות חדשות, שמאפשרות טיפול מדויק הרבה יותר בסובלים מדלקת חוליות מקשחת. הטיפולים נחלקים לשלושה סוגים של תרופות ביולוגיות המעכבות תהליכים שונים בגוף, מפרט ד"ר דגן: תרופות המעכבות את חלבון TNF המעורב בתהליך הדלקתי, תרופות המעכבות את החלבון אינטרלוקין 17 המעורב בתהליך הדלקתי ותרופות מסוג מולקולות קטנות המעכבות אנזימים מקבוצת JAK (Janus Kinase) המעורבים בתהליכים דלקתיים המתווכים על ידי תאי מערכת החיסון.
לקריאה נוספת:
עד כמה דלקת חוליות מקשחת משבשת את שגרת החיים שלכם?
מרוץ נגד הזמן: מתי לשקול להחליף טיפול בדלקת חוליות מקשחת?
"למה שהיא תרצה מישהו צעיר עם גוף מוגבל?"
וידויים של חולי דלקת חוליות מקשחת
כיצד בוחרים את התרופה המתאימה לכל מטופל.ת?
"מפני שיש לנו מגוון של תרופות, אנחנו מתאימים את התרופה לפי הצרכים ואורח החיים של המטופלים. יש תרופות שניתנות בהזרקה עצמית, אחרות ניתנות בעירוי לווריד, ולאחרונה נוספו לנו תרופות של 'מולקולות קטנות' אותן ניתן ליטול בבליעה. לכל מטופל יש העדפה ברורה לגבי צורת נטילת התרופה. לעתים המטופלים מגיעים למרפאה לאחר שקראו מידע באינטרנט והם כבר יודעים בדיוק איזו תרופה תהיה הנוחה להם ביותר לנטילה", מסביר ד"ר דגן.
"שיקול נוסף הן מחלות נלוות", הוא מוסיף. "מטופלים רבים בדלקת חוליות מקשחת לוקים גם במחלות כגון פסוריאזיס, דלקות עיניים, מחלת קרוהן או קוליטיס כיבית. יש תרופות לדלקת חוליות מקשחת שמשפיעות גם על המחלות הללו – אחדות מסייעות בטיפול בהן ואחרות עלולות לפגום בו. לכן בבחירת התרופה המתאימה ניקח בחשבון את המחלות הנוספות״.
״נקודה נוספת היא פרופיל תופעות הלוואי של כל טיפול. אנחנו מנסים להתאים לכל מטופל את התרופה המתאימה לו תוך כדי מזעור תופעות הלוואי. לצד כל אלה, יש לקחת בחשבון את מהירות התגובה לטפול, שכן כמה מהתרופות המתקדמות פועלות במהירות גבוהה יותר מאחרות.
״מרגע שהתרופה משפיעה על המצב הדלקתי ומשקיטה אותו, מורגשת הפחתה בכאבים, הקלה בנוקשות וניתן לראות בלימה של התקדמות המחלה. המטופלים מצליחים לשמור על תנועתיות וגמישות בעמוד השדרה וחשוב להדגיש שהקלת הכאב מתרחשת באופן מהיר, מיד לאחר התחלת הטיפול התרופתי המתאים", מסכם ד"ר דגן. "מטרתנו בטיפול במחלה זו, היא לאפשר למטופלים אורח חיים רגיל ושלם לצד המחלה, תוך מינימום השפעה על חיי היום יום".
בחסות AbbVie