כשמתמודדים עם דלקת חוליות מקשחת, מתמודדים עם כאבים, נוקשות וגם לא מעט תסכול. לא פעם, זה המצב גם בקרב מי שכבר מקבל טיפול. לעתים, הטיפול הקיים לא מצליח להקל על התסמינים בצורה מספקת, אבל זה לא אומר שצריך להתפשר ולהמשיך לסבול. גם לחולי דלקת חוליות מקשחת מגיעים חיים פעילים – והיעד הזה הוא בר השגה. יש כיום לא מעט אפשרויות טיפוליות באנקילוזינג ספונדיליטיס, והשאלה המרכזית היא מתי כדאי לנסות לעבור לאפיקי טיפול אחרים, שעשויים להיות יעילים יותר?
נזק בלתי הפיך
דלקת חוליות מקשחת היא מחלה כרונית שיכולה להתקדם ולהחמיר במהלך השנים. כמו מחלות ראומטיות אחרות, לא ניתן לרפא דלקת חוליות מקשחת, אולם הודות לטיפולים הקיימים אפשר להגיע למצב של "מחלה שקטה", כלומר שהמחלה אינה פעילה. לטיפול מספר מטרות: הקלה בכאבים ובנוקשות, שיפור התפקוד היומיומי וכן וחשוב באותה מידה - מניעה או עיכוב של השינויים במבנה עמוד השדרה. שינויים אלה העלולים להוביל לקשחת ולהפרעה בטווח התנועה של עמוד השדרה. "ככל שחולפות השנים, המחלה עלולה לגרום לנזקים מבניים בחוליות הגב, שחלקם עלולים להיות בלתי הפיכים, עד כדי נכות והחרפה של הכאבים", מסביר ד"ר עומר גנדלמן, ראומטולוג בכיר, ביחידה הראומטולוגית במרכז הרפואי שיבא בתל השומר.
לכן חובה לעקוב אחר פעילות המחלה – גם במהלך טיפול – ובמידת הצורך להחליף את הטיפול התרופתי הניתן לה, במקום להשלים עם גזירת הגורל ולהיכנע לכאבים. "בדלקת חוליות מקשחת מערכת החיסון לא מרוסנת וכתוצאה מכך מתפתח תהליך דלקתי (לא רצוי, כמובן) במפרקים", מציין ד"ר גנדלמן.
הבשורה המעודדת היא שיש אפשרויות טיפול רבות ופיתוח של תרופות חדשות נמשך אפילו ברגעים אלו. מוצעות כיום תרופות חדשות, שניתן להתאים לחולי דלקת חוליות מקשחת כדי לשפר ולייעל את הטיפול במחלה, בכל שלבי הטיפול.
איך יודעים שהגיע הזמן לנסות טיפול חדש?
אם אתם ממשיכים לסבול מכאבים למרות שאתם מתמידים בטיפול התרופתי, חשים החמרה בכאב הקבוע או שההתקפים מתגברים,ייתכן שהגיע הזמן לשקול אפשרות טיפול אחרת. "אם הכאב חוזר או ששוב מרגישים קישיון בבוקר, זה סימן שכנראה התרופה לא עובדת או שיש נסיגה באפקטיביות שלה. אני אשקול להמליץ לנסות תרופה אחרת חדשה. כלומר, להתחיל טיפול תרופתי שונה", מדגיש ד"ר גנדלמן.
לקריאה נוספת:
עד כמה דלקת חוליות מקשחת משבשת את שגרת החיים שלכם?
קשה לקום בבוקר? כך מטפלים בדלקת חוליות מקשחת
וידויים של חולי דלקת חוליות מקשחת
"למה שהיא תרצה מישהו צעיר עם גוף מוגבל?"
מגוון גדול של תרופות עשוי למנוע את התקדמות הדלקת
ככל שהמחלה מתקדמת מתגבר גם האתגר בטיפול. "ראשית, חשוב להדגיש שככל שהטיפול ניתן בשלבים מוקדמים יותר, היעילות והתגובה אליו טובות יותר", מצהיר ד"ר גנדלמן. "אז גם לאחר קבלת אבחנה וטיפול תרופתי, צריך לספר לראומטולוג על כל החמרה ולהתייעץ לגבי שינוי הטיפול התרופתי – מתרופה מסוג NSAIDs, שנחשבת לתרופת הקו הראשון הניתנת מיד לאחר האבחון, לתרופה מתקדמת אחרת; או מתרופה מתקדמת לטיפול ביולוגי".
"התרופות הביולוגיות מונעות את התהליך הדלקתי וגם מעכבות את הנזק שעלול להיגרם. יש לנו כיום מגוון גדול של תרופות, שניתן לרשום, וחשוב לעשות זאת כדי למנוע את התקדמות המחלה ואת הנזק שהיא עלולה לגרום", מסביר ד"ר גנדלמן. "כך, אם תרופה מסוימת אינה עוזרת או השפעתה קטנה, ניתן להחליף לתרופה מתקדמת אחרת".
"תרופות הקו הראשון, כאמור, הן משפחה של תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות (NSAIDs) הניתנות במרשם רופא. אלה תרופות שביכולתן להפחית את התהליך הדלקתי ולהקל את הכאב והקישיון, אולם הן אינן משפיעות על הנזק הכרוני. ישנה בעיתיות בטיפול בתרופות אלו לטווח ארוך, כך שאם לאחר פרק זמן של טיפול נראה שהתגובה אינה מספקת, או שיש צורך בכמות גדולה ממנה, אנחנו מציעים לעבור לקו הטיפול השני".
הראומטולוג עשוי להמליץ להמשיך את מסלול הטיפול עם תרופות ביולוגיות או תרופות מתקדמות אחרות, העובדות במנגנונים שונים ובתצורות מתן שונות: כאלה הניתנות בזריקה תת עורית (ניתן להזריק לבד), כאלה הניתנות בעירוי לווריד שצריך לקבל במרפאה (אחת למספר שבועות) ולאחרונה נוספו לרשימה גם כדורים לבליעה, שיש ליטול מדי יום.
"שלוש האפשרויות למתן תרופה מתקדמת - בעירוי, בהזרקה או בבליעה - מאפשרות לנו להתאים את התרופה לאורח החיים ולהעדפות של המטופלים", מסביר ד"ר גנדלמן. "יתרון נוסף של התרופות המתקדמות הוא שהן יכולות להשפיע גם על מחלות אחרות, המופיעות בשכיחות גבוהה יותר בקרב חולי דלקת חוליות מקשחת כמו פסוריאזיס או מחלת מעי דלקתית".
"התרופות המתקדמות עשו מהפכה בטיפול בדלקת חוליות מקשחת. בעוד שתרופות נוגדות דלקת מסוג NSAIDs בעיקר מקלות על הכאב, התרופות הביולוגיות מכילות סוגים שונים של מולקולות, שכל אחת מהן מכוונת לחלבון מסוים שמשתתף בתהליך שמוביל לדלקת ואם נשפיע עליו בטיפול, התהליך הדלקתי יכול להאט או לעצור".
"היום עומדות לרשותם של החולים בדלקת חוליות מקשחת אפשרויות טיפול שונות, שמספקות מענה יעיל ויכולות לסייע בהפחתת הכאב ובשיפור התפקוד״, מסכם ד"ר גנדלמן. ״אל תתפשרו, פנו לראומטולוג ומצאו את הטיפול הנכון ביותר עבורכם".
בחסות AbbVie