התרופה לסרטן השד שעשויה להציל להציל חולות וחולים במחלות סרטניות נוספות
HER2 הוא חלבון המשמש כקולטן, והוא מוכר בעיקר מתחום הטיפול בסרטן השד. במצב תקין, HER2 נמצא בכמות קטנה בתאי רקמת השד, וברקמות של אברים נוספים, כגון השחלה והעור. תפקידו של הקולטן הוא לבקר את תהליך החלוקה של תאים ברקמות השונות, אולם, כשהוא נמצא בפעילות יתר, HER2 גורם לחלוקה מוגברת של תאים.
כ-15% מהחולות בסרטן השד מאובחנות עם ביטוי יתר של HER2 כלומר, בתאי הגידול הסרטני מזוהה כמות גדולה מהרגיל של חלבון זה.
כיום קיימים טיפולים תרופתיים המיועדים לחולות סרטן שד להן יש ביטוי יתר של קולטן זה. לאחרונה נמצא כי ישנו אחוז מסוים של מטופלים בסוגי סרטן אחרים שגם אצלם קיים ביטוי מוגבר של קולטן HER2 על תאי הגידול. בכנס האגודה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית (ASCO 2023) הוצגו ממצאי מחקר DESTINY pantumor02 שבחן את יעילותה של תרופה המיועדת לחולות סרטן השד, בחולים עם מחלה סרטנית גרורתית שמבטאים ביטוי יתר של HER2, כגון סרטן צוואר הרחם, רירית הרחם, שחלה, דרכי מרה ושלפוחית השתן.
במחקר נצפו בקרב החולים שיעורי תגובה גבוהים (37.1%), וכ-61.3% מהם הגיבו בהצלחה לטיפול. בנוסף מתברר כי משך התגובה של החולות והחולים להם ביטוי יתר של HER2 לתרופה היה ארוך במיוחד והגיע עד ל-22 חודשים. בקרב אחוז קטן מהחולים (5%) המחלה אף נעלמה לחלוטין. על כן, הגישה החדשה המסתמנת בעקבות המחקר היא, כי ביטוי גבוה של קולטן HER2 בגידול מהווה סמן לפוטנציאל טיפולי במגוון גידולים ונראה כי אבחון וזיהוי מוקדמים של סוג הגידולים יסייעו בעתיד בהתאמת טיפול מדויק יותר.
הוספת תרופה ביולוגית תפחית את הסיכון לחזרה של סרטן השד
במחקר חדש שפורסם לראשונה ב-ASCO 2023 נמצא כי הוספת תרופה מסוימת, ביולוגית ומוכוונת מטרה, לטיפול ההורמונלי המקובל, עשויה להפחית את הסיכון להישנות המחלה ב-25%. זאת עבור מי שלקו בסרטן שד חיובי להורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון (HR חיובי/HER2 שלילי). מדובר בסוג של סרטן השד הנפוץ ביותר, כ-70% מהנשים המאובחנות לוקות בסוג הזה של סרטן השד. המחקר נערך בהשתתפות חוקרי מרכז הסרטן UCLA Jonsson.
"לתוצאות הניסוי הקליני שלנו יש השלכות מיידיות על הנשים והגברים שלקו בסרטן השד", מסביר ד"ר סלמון, יו"ר המטולוגיה-אונקולוגיה ומנהל מחקר קליני ב- UCLA Jonsson שהציג את המחקר בפני באי הכנס. "הממצאים מראים שטיפול משולב זה הוא טיפול מועדף עבור חולים עם סרטן שד בשלב 2 או בשלב 3 HR חיובי/HER2 שלילי".
"תוצאות אלו צריכות לשנות את האופן שבו אנו מעריכים ומטפלים בחלות ובחולים"
בעבר, הדגימו ד"ר סלמון וקבוצת החוקרים כי הוספת התרופה לטיפול ההורמונלי הסטנדרטי, משפרת את ההישרדות הכוללת בנשים לפני ואחרי גיל המעבר עם סרטן שד גרורתי. בהתבסס על מחקרים אלה, העריכו ד"ר סלמון וצוותו כי הטיפול המשולב עשוי לשפר את התוצאות בקרב הלוקות והלוקים בסרטן השד בשלב מוקדם.
הניסוי הקליני, שנקרא NATALEE, כלל 5101 חולות וחולים בסרטן שד בשלב 2 או שלב 3 HR חיובי/HER2 שלילי. החולים והחולות חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות: 2549 חולות וחולים קיבלו את הטיפול המשולב, ואילו 2552 חולות וחולים קיבלו את הטיפול ההורמונלי בלבד. משך הזמן החציוני של המחקר היה 34 חודשים. בזמן המעקב המחקרי 189 מהמטופלות.ים שקיבלו את הטיפול המשולב (7.4%) חוו אירוע הישרדות פולשני ללא מחלה, בהשוואה ל-237 אנשים בקבוצת הטיפול ההורמונלי בלבד (9.3%). הנתונים הראו שיפור מובהק סטטיסטית מבחינת הסיכון למחלה פולשנית, לטובת מקבלי ומקבלות הטיפול המשולב. שיעורי ההישרדות ללא מחלה פולשנית לאחר שלוש שנים היו 90.4%, לעומת 87.1% בקרב נשים שטופלו בטיפול הורמונלי בלבד."בסך הכל, הטיפול המשולב הראה תוצאות טובות יותר, והפחית באופן משמעותי את הסיכון שהסרטן יחזור", מסכם ד"ר סלמון. "תוצאות אלו צריכות לשנות את האופן שבו אנו מעריכים ומטפלים בחלות ובחולים."
הכדור שמפחית בחצי את הסיכון למוות מסרטן ריאה
מחקר נוסף ששמו ADAURA, ופורסם אף הוא בכנס ASCO ובמקביל בכתב העת המדעי היוקרתי בעולם The New England Journal of Medicine (NEJM), מצא שתרופה הנמצאת בסל הבריאות בישראל הפחיתה ב-51% את הסיכוי למות מסרטן הריאה.
סרטן הריאה נחשב לגורם המוביל בעולם לתמותה ממחלות ממאירות. על פי הנתונים של העמותה הישראלית לסרטן הריאה ומשרד הבריאות בישראל מאובחנים בכל שנה כ-2,700 חולים חדשים וכ-2,000 בני אדם נפטרים מהמחלה. על פי המחקר החדש, שהתבצע על ידי חוקרים מאוניברסיטת ייל בארצות הברית, התרופה, שנלקחת בבליעה פעם ביום, הפחיתה בשיעור גבוה את הסיכון למוות מסרטן הריאה.במחקר השתתפו למעלה מ-600 חולים וחולות בסרטן ריאה מסוג תאים שאינם קטנים, בגילאים 30-85, שטופלו בכ-200 בתי חולים ב-26 מדינות ברחבי העולם.
התרופה ניתנה כטיפול לאחר ניתוח להסרת הגידול. מדובר בחולות ובחולים שאובחנו עם סרטן ריאה בשלב מוקדם (שלבים 1-3). כל משתתפי המחקר היו בעלי מוטציה בגן EGFR – השכיחה יותר בנשים מאשר בגברים, ובאנשים שמעולם לא עישנו או מעשנים מעט מאוד. המשתתפים חולקו לשתי קבוצות בצורה אקראית: קבוצה אחת כללה חולים שעברו ניתוח להסרת הגידול ולאחר מכן נטלו את התרופה ואילו החולים בקבוצה השנייה עברו ניתוח שלאחריו טופלו בתרופת דמה (פלסבו). על פי ממצאי המחקר, 88% מהחולים שקיבלו את הטיפול התרופתי שרדו חמש שנים ממועד תחילת נטילת הטיפול.
על פי המקובל באונקולוגיה, תקופה של חמש שנים ללא עדות מחלה נחשבת כריפוי מלא ממנה. במילים אחרות: מדובר בממצאים מרשימים ומשמעותיים, ובפרט לאור העובדה ששיעור חזרת המחלה, גם כזו מתגלה בשלב מוקדם, נחשב גבוה במיוחד כשמדובר בסרטן הריאה.
הטיפול שמעניק איכות חיים לחולי AML
לוקמיה מיאלואידית חריפה (AML), היא מחלה שכיחה בקרב במבוגרים (לרוב מעל 65). בדומה למחלות המטולוגיות ממאירות נוספות, היא נגרמת משינויים (מוטציות) שהתרחשו בחומר הגנטי (הדנ"א). בדרך כלל היא מתפתחת מהר ומחייבת אשפוז וטיפול מידיים.
AML היא מחלה הנגרמת בתאי דם שנוצרים במח העצם, בהם תאי דם אדומים (שאחראים על אספקת חמצן לרקמות), תאי דם לבנים (ששייכים למערכת החיסון) וטסיות דם (האחראיות לקרישת דם). באופן תקין, כאשר תאי מערכת הדם מבשילים, הם יוצאים ממח העצם לזרם הדם בפיקוח מנגנוני בקרה תאיים והורמונליים, על מנת לבצע את תפקידם. כשמדובר בלוקמיה מיאלואידית חריפה נוצרים תאי דם לבנים שאינם מבשילים, ולכן הם מתרבים ללא בקרה ואינם מתים. הצטברות תאים אלה במח העצם גורמת לדיכוי של תאי דם תקינים - אדומים, לבנים וטסיות. כתוצאה מכך עלולים להיגרם תסמינים כגון אנמיה, זיהומים ודימומים.
לעתים התאים הממאירים עלולים להצטבר גם ברקמות מחוץ למח העצם, במערכת העצבים המרכזית ובאזורים נוספים, ולגרום לתסמינים הדומים לאלו שמייצרים גושים סרטניים, כגון לחץ, הפרעה מכאנית נפיחות וכאבים.בשל כך, החולים במחלה חווים ירידה משמעותית באיכות החיים, בפעילות הגופנית וברמה הרגשית. גם טיפולים ב-AML יכולים לגרום להשפעה שלילית ולירידה באיכות החיים, בעיקר בשל הצורך להגיע לטיפולים הכוללים קבלת מוצרי דם ואשפוזים בבית החולים.
בכנס EHA 2023 התפרסם מחקר מעקב בשם VIALE A הנחשב למחקר דגל, בו נבדקו איכות החיים של החולים בלוקמיה מיאלואידית חריפה. במחקר השתתפו 431 חולים שטופלו בשני טיפולים שונים. טיפול אחד כלל תרופות מסוימות, הטיפול השני כלל את אחת התרופות בתוספת פלסבו. במסגרת המחקר עקבו החוקרים אחר רמת הפעילות של החולים, המוטיבציה, מצבם הנפשי, כמו גם אחר התקדמות המחלה ומדדים קליניים שונים, בהם רמיסיה ועומק תגובה.
המסקנה שעלתה מהמעקב היא, שחולים שקיבלו טיפול תרופתי בשני סוגי תרופות היו פעילים יותר, מצבם הנפשי היה טוב יותר, זמן על התקדמות המחלה היה ארוך יותר וגם המדדים הקליניים שלהם היו טובים יותר.כמו כן, בכנס EHA 2023 פורסם תקציר (אבסטרקט) עליו חתומים שני רופאים ישראליים, ד"ר רועי גת וד"ר יקיר משה, שהשוו בין חולים שקיבלו טיפול בשני סוגים של תרופות. קבוצת מחקר אחת קיבלה את הטיפול במסגרת טיפול יום (אמבולטורי), לעומת חולים בקבוצה השנייה שאושפזו בבית החולים לצורך קבלת הטיפול. שתי קבוצות המחקר כללו 100 חולים. תוצאות המחקר הראו, כי לא נרשם הבדל בתוצאות הטיפול בין החולים שקיבלו את טיפול בצורה אמבולטורית לבין החולים שאושפזו.
מסקנת החוקרים היתה כי ניתן לאפשר לחולים לקבל את הטיפול במהלך היום ולאפשר להם לשוב לביתם בסופו. למעשה, המחקר הישראלי משלים את מסקנת חוקרי מחקר הדגל, VIALE A בנוגע לאפשרויות לשיפור באיכות חיי החולים בלוקמיה מיאלואידית חריפה.
הטיפול שמאריך את חיי החולים בסרטן המעי הגס
סרטן המעי הגס הינו המחלה הממאירה השנייה בשכיחותה בישראל. מדי שנה, מאובחנים במחלה כ-3,000 חולים חדשים, כרבע מהם מאובחנים כשהמחלה כבר מפושטת. כשמדובר במחלה מפושטת, כלומר גרורתית, לא ניתן להוציא את הגידול במלואו, על כל גרורותיו, על כן הטיפול המקובל הוא תרופתי.
במחקר שפורסם ב-ASCO 2023 נבדק טיפול במשלב תרופתי של שתי תרופות המיועדות לטיפול בחולים במחלה גרורתית. מדובר באחד המחקרים החשובים והמשמעותיים בחקר סרטן המעי הגס, Sunlight שמו. המחקר כלל 492 חולים וחולות בסרטן המעי הגס, בשלב גרורתי. מחציתם קיבלו את המשלב התרופתי, מחציתם קיבלו תרופה אחת בלבד. מתוצאות המחקר עולה, כי המשלב התרופתי הוביל להישרדות כללית חציונית ארוכה ומשמעותית יותר, בהשוואה לטיפול בתרופה אחת בלבד. ממצאי המחקר הציגו שיפור מובהק סטטיסטית וקלינית של 3.3 חודשים בתוחלת החיים ,(OS) שיפור משמעותי מבחינה סטטיסטית בזמן הישרדות ללא התקדמות המחלה של 3.2 חודשים (PFS) וכן שיפור במדדי איכות החיים במטופלים אלו.
לדברי אחד מעורכי המחקר, ד"ר ג'וזף טברנרו, מבית החולים האוניברסיטאי ואל ד'חברון שבברצלונה, מחקר Sunlight הינו אחד המחקרים הראשונים שהראו יעילות משופרת בהשוואה לטיפול הפעיל הניתן לחולים בסרטן המעי הגס בשלב הגרורתי. כמו כן, התועלת לה זכו המטופלים היתה גדולה ממה שנצפה במחקרים אחרים. "מבחינתנו, המחקר מציע סטנדרט חדש של טיפולל בחולים עם סרטן מעי גס גרורתי עקשן שהתקדמו לאחר 2 קווי טיפול", הוסיף ד"ר טברנרו ועדכן כי מממני המחקר עתידים להגיש בקרוב בקשה לקבלת אישורים רגולטוריים מהירים.
איך לשפר את שיעור הריפוי בלימפומה הודג'קין בשלב מתקדם?
במחקר שבחן את סוגיית הטיפול בחולי לימפומה מסוג הודג'קין, נמצא סטנדרט חדש של טיפול, שמשפיע טוב יותר ומביא לשיעור גבוה יותר של הפוגות מתמשכות מן המחלה. לימפומה מסוג הודג'קין (HL), היא מחלה סרטנית ששכיחה בקרב ילדים וצעירים. המחלה נגרמת בגלל התחלקות והתרבות ללא בקרה של תאי לימפוציטים מסוג B, שהינם תאי מערכת החיסון שמייצרים נוגדנים, על כן הם חיוניים להגנה על הגוף. ישנם שני סוגים עיקריים של לימפומה: לימפומה מסוג הודג'קין (HL) ולימפומה שאינה הודג'קין (NHL). כ-20% מכלל מקרי הלימפומה הם לימפומה מסוג הודג'קין, כך שמדובר במחלה שאיננה שכיחה, באופן יחסי.
במסגרת המחקר, קיבלו מטופלים צעירים ומבוגרים משלב תרופות שכלל כימותרפיה ביחד עם תרופה אימונותרפית. משלב זה נמצא יעיל יותר והפחית באופן משמעותי את הסיכון להתקדמות המחלה ולתמותה הקשורה למחלה. זאת בהשוואה לטיפול המקובל המבוסס על תרופה מוכוונת מטרה שמכילה נוגדנים חד שבטיים בתוספת כימותרפיה, הן בילדים, והן במבוגרים שנמצאים בשלבים מתקדמים של המחלה.
"באופן מסורתי, מבוגרים וילדים עם לימפומה מתקדמת מסוג הודג'קין מטופלים בכימותרפיה. מרבית הילדים מקבלים גם טיפול בקרינה, אך טיפול זה נדיר במבוגרים", מסביר ד"ר אלכס פרנסיסקו הררה, המטולוג-אונקולוג מקליפורניה, מעורכי המחקר (SWOG S1826) אשר הוצג לאחרונה בכנס האגודה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית (ASCO 2023). המחקר כלל 976 נשים וגברים, גילאי 12 ומעלה, שלא קיבלו טיפול קודם במחלה. משתתפי המחקר נחלקו באופן אקראי לשתי קבוצות. על פי תוצאותיו, מעקב חציוני של 12.1 חודשים הדגים שיעורי הישרדות ללא התקדמות המחלה גבוהים יותר (94%) בקרב קבוצת החולים אשר קבלו משלב של כימותרפיה ותרופה אימונתרפית, לעומת שיעורי ההישרדות (86%) בקבוצת החולים שקיבלו כימותרפיה ביחד עם תרופה מוכוונת מטרה. גם שיעורי הישרדות ללא אירועים (EFS) היו גבוהים יותר בקבוצה הראשונה לעומת השנייה. חוקרי סרטן נוספים, שלא השתתפו במחקר, העידו אף הם כי תוצאות המחקר הן חשובות ועתידות להשפיע על צורת הטיפול בלימפומה הודג'קין בעתיד הקרוב וייתכן שבזכות שינוי הגישה הטיפולית יהפוך הטיפול הכימותרפי נסבל יותר.