כבר 18 שנים שאלישבע בראל (68) נלחמת בסרטן השד. אך למרות הטיפולים המורכבים שקיבלה לאורך השנים, שכללו ניתוחים, כימותרפיה, תרופות שונות והקרנות, המחלה לא הרפתה. אלישבע, אחות במקצועה, התעקשה להמשיך בחייה לצד ההתמודדות עם המחלה. היא נשארה מלאת תקווה ושמחת חיים: התפתחה והתקדמה במקצוע שהיא כה אוהבת, גידלה את שני ילדיה הביולוגיים, אימצה חייל בודד וזכתה בתשעה נכדים. אבל בשנה האחרונה משהו השתנה.

"במשך שנים המשכתי בחיי ללא טיפולים כלל, עד שבתחילת השנה הרגשתי שמשהו לא כשורה. הרגשתי רע: סבלתי מלחץ בחזה, קוצר נשימה, הפרעות בפעילות המעיים. אושפזתי לבדיקות ואז התגלה- שהמחלה בשלב 4, השלב הגרורתי והתפשטה בבית החזה שלי ובעצמות האגן". במהלך האשפוז במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, ובהמלצת הרופאה שלה, אלישבע החלה בטיפול חדשני הכולל תרופה חדשה ממשפחת מעכבי CDK. על מנת להבין מה עומד מאחוריה, פנינו אל ד"ר עדי רסקו מנהלת שירות סרטן שד וגידולי עור, במרכז הרפואי "קפלן", ברחובות.

התקווה החדשה לחולות בסרטן שד גרורתי

"בשנים האחרונות התחלנו לטפל בחולות בסרטן השד הורמונלי בתרופות חדשות ממשפחת מעכבי CDK. יתרונן הגדול של התרופות שהן מכפילות את משך הזמן ללא התקדמות המחלה. תוך שמירה על איכות חיים, המתבטאת, בין היתר, בנוחות נטילת התרופות ובתופעות לוואי מעטות, באופן יחסי", מסבירה ד"ר רסקו. "בעשור האחרון אנחנו חווים פריצות דרך רפואיות, בתחומים רבים. התרופות ממשפחת CDK שנמצאו יעילות ושאושרו לטיפול בחולות סרטן שד הורמונלי גרורתי, משנות את הפרקטיקה הרפואית ומובילות לשיפור בחיי המטופלות. כיום, יש לחולות בהן אנחנו מטפלים תקווה חדשה".

מהן התרופות החדשות ממשפחת מעכבי CDK, מה מנגנון הפעולה שלהן וכיצד הן משפרות ומאריכות את חיי החולות?

"כידוע, ממאירות פירושה חלוקה בלתי מבוקרת של תאים ברקמה מסוימת. התרופות ממשפחת CDK פועלות במנגנון שגורם לעיכוב של תהליך חלוקת התאים, הנקראים מעכבי חלבון קינאז תלויי-ציקלין (cyclin-dependent kinase) מסוג CDK4-6.

"סרטן שד הוא הסרטן השכיח ביותר בנשים. אמנם, רוב המטופלות מאובחנות בשלבים המוקדמים של המחלה, אולם כ-3% מתגלות לראשונה בשלב הגרורתי", אומרת ד"ר רסקו, ומדגישה, כי גם בקרב הנשים המאובחנות בשלב מוקדם קיים סיכון שמחלתן תהפוך גרורתית.

"כשמטופלת מאובחנת עם מחלה גרורתית, מטרת הטיפול היא הארכת חיים תוך שמירה על איכות החיים. בדרך כלל הקו הטיפולי הראשון הוא המשמעותי ביותר. עד לפני מספר שנים, הטיפול במחלה גרורתית היה טיפול אנדוקריני. זהו טיפול שנועד לחסום את ההורמון הנשי אסטרוגן, שגורם לגידול הסרטני לשגשג. טיפול זה אמנם עיכב את התקדמות המחלה למשך כשנה, אך במקרים בהם המחלה המשיכה להתקדם, קווי הטיפול הבאים, על פי רוב, משפיעים לזמן קצר יותר. כיום, טיפולים ממשפחת CDK מסייעים בהכפלת משך הזמן ללא התקדמות מחלה, משנה לשנתיים. חלק מהמחקרים גם הדגימו הארכה משמעות בחיי המטופלות״.

לא רק לסרטן שד גרורתי

מחקרים עדכניים מצביעים, כי התרופות ממשפחת CDK יעילות גם עבור חולות שאובחנו בשלב מוקדם של המחלה, כלומר לפני השלב הגרורתי. לאחרונה הוצגו בכנס ASCO – הכנס האונקולוגי השנתי הגדול בעולם - נתונים חדשים אודות יעילות התרופות.

על פי נתוני המחקר שהוצגו בכנס הטיפול בתרופות CDK בשילוב עם טיפול אנדוקריני מפחית באופן משמעותי את הסיכון להישנות המחלה בקרב נשים עם סרטן שד הורמונלי בשלב מוקדם. ״הנתונים החדשים מהווים תקווה גדולה עבור מיליוני נשים בעולם, שחלקן יוכלו להישאר חופשיות ממחלה"  מדגישה ד"ר רסקו. "אחת מהתרופות שנחקרו הדגימה יעילות ואושרה כטיפול משלים למטופלות הנמצאות בסיכון גבוה לחזרת המחלה. במחקר שנעשה על תרופה נוספת, נתונים ראשוניים מראים כי התרופה יעילה גם היא בהורדת הסיכון לחזרת המחלה".  

"התרופות יעילות ונוחות לשימוש"

"בישראל משווקות כיום שלוש תרופות ממשפחת CDK״, מפרטת ד"ר רסקו. ״התרופות ניטלות בכדורים, מה שמקל מאד על המטופלות. שתיים מן התרופות יש ליטול פעם ביום, במשך שלושה שבועות, ולאחר מכן שבוע הפסקה וחוזר חלילה. תרופה אחת נוטלים פעמיים ביום ללא הפסקה. הטיפול ניתן כל עוד המחלה איננה מתקדמת ואין סימנים רפואיים, כגון רעילות, שמחייבים את הפסקת השימוש בתרופה. בכל העת, יש להיות תחת מעקב רפואי".

האם ישנן לתרופות ממשפחת CDK תופעות לוואי?  

ד"ר רסקו: לכל תרופה יש פרופיל תופעות לוואי ואינטרקציות בין תרופתיות. עם זאת, התרופות ממשפחת CDK הן תרופות נוחות, יחסית, שתופעות הלוואי שלהן קלות ברובן וניתנות לניהול".

ד"ר עדי רסקו  (צילום: חגית רובין כץ)
"תופעות לוואי ניתנות לניהול", ד"ר רסקו | צילום: חגית רובין כץ

כך קרה גם במקרה של אלישבע. "אמנם חוויתי תופעות לוואי שונות, לא נעימות, אבל הצלחתי להתגבר על רובן, בעיקר בזכות התמיכה שקיבלתי מאחות שהוצמדה לי. זה חיזק והרגיע אותי, בפרט שאני חיה לבדי כיום. גם העובדה שאני נוטלת את התרופות בעצמי, בבית, עזרה לי מאוד. אין לי צורך להגיע לבית החולים כדי לקחת את התרופה, וזה מקל עליי ומאפשר לי להמשיך בשגרת חיי״.

"יש ימים בהם אני מרגישה טוב יותר, באחרים אני חווה קשיים, אבל אני לא מוותרת ומסתייעת בתרופות להקלת תופעות הלוואי, שעוזרות לי לאזן את עצמי. זה טיפול שמאריך חיים ונותן לי הרבה תקווה. אמנם התרופה שאני נוטלת לא מרפאת את המחלה אבל יכולה לסייע לשלוט בה, כי היא נלחמת בגרורות. אז אני לא נפרדת עדיין מהחיים. יש לי עוד תוכניות להגשים".


*האמור בכתבה אינו מהווה יעוץ. למידע נוסף יש לפנות לרופא.ה המטפל.ת*

 **מוגש כשירות לציבור בחסות נוברטיס ישראל*

המידע בכתבה נכון למחקרים שהתפרסמו בכנס ASCO ביוני 2023.

לכתבות נוספות:
פאנל מיוחד: הנתונים והטיפולים החדשניים בסרטן השד
לנצח בכל יום מחדש: כל החידושים וההתפתחויות בחקר הסרטן
מה לשאול, איך לבחור: חשיבות השיח בין מטופלת סרטן השד לרופא