מי לא מכיר את הדילמות האלה – האם לאכול את העוף שנשאר לנו משבת גם כשחלפו כמה ימים, או – האם לאכול גבינה שנפתחה לפני יותר משבוע? אם גם לכם זה קורה לא מעט, הנה כמה כללים חשובים שיעזרו לכם לשמור על טריות המזון ובטיחותו.

ביצים – טריות וקשות

  • ביצים טריות- ניתן לשמור במקרר לאורך 5-3 שבועות. מומלץ להניח אותן במדף הפנימי של המקרר, שבו הטמפרטורה יציבה יותר לעומת דלת המקרר.
  • ביצים קשות - לאחר בישול, ניתן לשמור אותן במקרר עד 7 ימים, כל עוד הן נשארות בקליפתן.

דגנים וקטניות מבושלות

  • אורז מבושל - ניתן לשמור במקרר עד 5 ימים. לא מומלץ לשמור אותו בטמפרטורת החדר, כיוון שהוא מכיל נוזלים שעלולים לגרום להתקלקלותו המהירה.
  • קטניות מבושלות, כגון עדשים ושעועית, ניתן לשמור 4-3 ימים, אך מומלץ לאחסנן בכלי אטום.
    דגים טריים  (צילום: mako)
    דגים טריים ניתן לשמור עד יומיים במקרר | צילום: mako

בשר אדום

  • בשר טחון  - יש לאחסן במקרר עד יומיים לכל היותר או להקפיא.
  • נתחי בשר טריים - אפשר לשמור במקרר 5-3 ימים.
  • בשר מבושל נשאר ניתן לשימוש עד 4 ימים במקרר - אם הוא מאוחסן בכלי אטום.

עוף

  • עוף טרי כדאי לאחסן במקרר עד יומיים בלבד.
  • עוף מבושל עוף ניתן לשימוש עד 4 ימים, אם הוא מאוחסן במיכל סגור.

דגים

דג טרי -  יש לשמור עד יומיים במקרר,  דג מבושל, ניתן לשמור 4-3 ימים.

ירקות מבושלים

יכולים להחזיק במקרר 5-3 ימים אם מאוחסנים אותם בקופסה אטומה. שמירה על טריותם תאפשר להימנע מספיגת ריחות ממזון אחר במקרר.

קטניות (צילום: NatalyaBond, shutterstock)
קטניות חשוב לשמור במכל סגור | צילום: NatalyaBond, shutterstock

תבשילים ומרקים

  • תבשילים הכוללים בשר או עוף - כדאי לשמור עד 4 ימים במקרר.
  • מרק (עם או בלי בשר) -  ניתן לשימוש עד 5 ימים, אך תמיד כדאי לאחסנו במיכל אטום ולחמם היטב לפני ההגשה.

לחם ומאפים

  • לחם טרי -  ניתן לשמור במקרר 4-3 ימים.
  • מאפים - נשמרים במקרר עד 3 ימים.

*ניתן להקפיא מאפים ולחם בעת הצורך, לשם הארכת זמן השימוש.

מוצרי חלב (צילום:  New Africa, shutterstock)
מוצרי חלב - חשוב לשים לב לריח ולמראה | צילום: New Africa, shutterstock

חלב ומוצריו

  • חלב - נשמר עד 7 ימים לאחר הפתיחה. תמיד כדאי לשים לב למראה ולריח, משום שאלה עלולים להעיד על קלקול.
  • שמנת חמוצה – נשמרת עש שבוע במקרר.
  • גבינות רכות, כגון קוטג’ וגבינה לבנה, יש לשמור במקרר עד 5-4 ימים מרגע הפתיחה. בעת השימוש מומלץ להשתמש בכף יבשה כדי למנוע חדירת לחות.
  • גבינות קשות, כגון בולגרית או צפתית, נשמרות טוב יותר ונשארות טריות עד 7-5 ימים אחרי הפתיחה, בייחוד אם מאחסנים אותן במי מלח או במכל אטום.

טיפים נוספים לשמירה על טריות

  1. כדאי להימנע מאחסון מזון בטמפרטורת החדר, כי זה עלול להאיץ את התפשטות החיידקים.
  2. מומלץ לאחסן כל מזון במכלים אטומים כדי למנוע חדירת ריחות או התייבשות.
  3. תמיד מומלץ לבדוק את תוקף המזון במקרר, וכן לוודא שהוא אכן טרי לפי המראה והטעם.

לסיכום:
שמירה נכונה על המזון במקרר עוזרת להימנע מקלקול ומסכנות בריאותיות. הקפדה על האחסון תסייע לשמור על טריות המזון ולמנוע הוצאות מיותרות על אוכל מקולקל.

הכותב הוא זיו זפרני דיאטן קליני וספורט