בסוף נובמבר 2023, תחילת מלחמת חרבות ברזל, השתנו לחלוטין חייה של ליאל בת ה-10 מאילת: לפתע, בלי כל סיבה ניכרת לעין, היא לא הצליחה לעמוד על רגליה. "בדיוק סיימנו לראות איזו סדרה בטלוויזיה, וביקשתי מליאל שתלך להתקלח ולישון. היא ניסתה לקום מהספה, אבל פשוט לא הצליחה ונפלה על הרצפה", מתארת ליז, אמה את הרגע המלחיץ. "רק לאחר כשעה היא הצליחה לקום וללכת. בהתחלה לא הבנתי שזה אמיתי, אבל כשזה קרה שוב לאחר מספר ימים כבר הבנתי שמדובר בעניין שדורש בדיקה וניגשנו לבית החולים".
ליאל עברה סדרה של בדיקות והדמיות, אולם הן לא העלו כל ממצא חריג. במקביל לאפיזודות המטרידות שבמהלכן ליאל לא הצליחה לעמוד, היא גם סבלה מכאבי רגליים חזקים. "בשלב מסוים הפנו אותנו לטיפול אצל פיזיותרפיסטית. היא העלתה סברה שאולי ליאל סובלת ממצוקה שנובעת מהמלחמה והמצב המדיני הלחוץ וזה משפיע עליה מבחינה נפשית".
מה שהחל כקושי של שעתיים ביום, הידרדר במהירות עד שנאלצה להשתמש בכיסא גלגלים. אף שהייתה מסוגלת להזיז את רגליה, היא פשוט לא הצליחה לעמוד. "הלכנו לנוירולוג, פסיכיאטר, פסיכולוג. אף אחד לא הבין ממה זה בדיוק נובע", מספרת ליז. "בסופו של דבר לא הייתה לי ברירה ונאלצנו להיעזר בכיסא גלגלים כי לא יכולתי לסחוב אותה כל הזמן. גם בבית הספר היא נעזרה בו. אב הבית, הילדים בבית הספר – כולם התגייסו לעזור בהתניידות. בשלב הזה, ליאל החלה ליטול כדורים פסיכיאטריים שלדברי אמה, הקלו את כאבי הרגליים שמהם סבלה.
שלושה אשפוזים בבתי חולים שונים וסדרה ארוכה של בדיקות לא הצליחו לספק תשובות למשפחה המודאגת. לבסוף, הרופאים הגיעו למסקנה שמדובר בבעיה פסיכוסומטית המצריכה טיפול רגשי, והפנו את ליאל לחווה הטיפולית שבקיבוץ גרופית.

צוות החווה, הממוקמת בנוף המדברי מול הרי אדום, התגייס לעזרתה. הם סייעו להעביר אותה מכיסא הגלגלים אל הסוס והתאימו את הטיפול לצרכיה. "ההליכה על הסוס חיזקה אותה מאוד מבחינה פיזית, אבל בעיקר מבחינה רגשית", משתפת ליז. "המדריכה שלה, לאה, מצאה דרך רגשית לתקשר איתה ונוצר ביניהן חיבור עמוק".
המאמצים נשאו פרי - כשלושה חודשים לאחר תחילת הטיפול, במאי 2024 ליאל חזרה ללכת. "היא עדיין סובלת מכאבים, אבל היא משתפרת מיום ליום", מספרת ליז בהתרגשות.
"ילדים עלולים לחוות כאבים, שיתוק זמני, הפרעות עיכול, כאבי ראש או עייפות כרונית, אף שהבדיקות הרפואיות שלהם תקינות"
ד"ר שפלר גל
ד״ר מורן שפלר גל, מומחית ברפואת ילדים במכבי שירותי בריאות ומנהלת מוקד הילדים מכבי אונליין, מסבירה כי תופעות פסיכוסומטיות הן מצבים שבהם הגוף מבטא מצוקה רגשית באמצעות תסמינים גופניים שאין להם הסבר רפואי ברור. "ילדים עלולים לחוות כאבים, שיתוק זמני, הפרעות עיכול, כאבי ראש או עייפות כרונית, אף שהבדיקות הרפואיות שלהם תקינות", היא מסבירה, ומבהירה כי כדי להבדיל בין בעיה פיזית לבעיה נפשית, נדרש בירור רפואי מעמיק. "רק אם כל הבדיקות תקינות והתסמינים אינם מוסברים, ניתן לשקול גורמים רגשיים".
"בלי להיכנס למקרה הספציפי, כשילדה מפסיקה ללכת ללא סיבה רפואית נראית לעין, ייתכן שהמוח 'מכבה' את היכולת ללכת, ולמעשה מדובר במנגנון הגנה מפני מצוקה נפשית משמעותית", מסבירה ד"ר שפלר גל. "חשוב להבין שהתופעות הללו אינן בשליטת הילד – הוא אינו מעמיד פנים, אלא חווה מצוקה אמיתית שבפועל באמת משפיעה על גופו. גם ההורים והמשפחה חווים בלבול, דאגה ותסכול, שכן חוסר הוודאות עלול לשבש את ההתמודדות. לכן, ההתייחסות צריכה להיות מכילה ותומכת, עם ליווי רפואי ורגשי מקצועי".

הטיפול בתופעות פסיכוסומטיות נעשה בגישה רב-תחומית הכוללת ליווי של רופא ילדים, פסיכולוג ולעיתים גם פיזיותרפיסט או מרפא בעיסוק. "ישנן שיטות נוספות כמו רכיבה טיפולית, טיפול באומנות ופיזיותרפיה מסייעות לילד להתחבר מחדש לגופו ולחוות ביטחון ושליטה", מסבירה ד"ר שפלר גל. "רכיבה טיפולית, כמו במקרה של ליאל, משלבת תנועה, קצב ומגע עם הסוס, מה שמחזק את היציבה, הביטחון העצמי והקשר בין הגוף לנפש. מומלץ לפנות לרופא הילדים או לרופא התפתחותי לשם בדיקה והתאמת תוכנית טיפול אישית הניתנת ליישום במסגרת הקופה. ההתמודדות עם תופעות פסיכוסומטיות דורשת סבלנות, אמפתיה והבנה שהילד ומשפחתו זקוקים לתמיכה. גישה הוליסטית, המתייחסת הן לגוף והן לנפש, היא הדרך הנכונה לסייע לילד להשתקם ולחזור לתפקוד תקין".
ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב משתפת פעולה עם המרכז הרכיבה הטיפולית של ההר האדום (RMTRC) ומעניקה מימון לצרכים התפעוליים הרבים של החווה. הארגון מממן למשפחות זכאיות עד 75% מעלות מהמפגשים.
* התוכן בערוץ זה אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.
תגובות