קטרקט, ניוון מקולרי גילי, גלאוקומה ורטינופתיה סוכרתית - זוהי רק רשימה חלקית של מחלות עיניים מוכרות העלולות להשפיע באופן משמעותי על איכות החיים. כל אלה עלולות להוביל לפגיעה חמורה בפעילויות יום-יומיות בסיסיות כגון קריאה ונהיגה ואף להוביל לדיכאון.

כיוון שהן נפוצות בעיקר בגילים מבוגרים, ולאור העלייה בתוחלת החיים הכללית, שכיחותן של מחלות העיניים באוכלוסייה הכללית עולה בשנים האחרונות. 

כיצד ניתן להגן על העיניים באמצעות תזונה?

מסתבר שיש מה לעשות כדי לתרום באופן אקטיבי לבריאות העיניים. מזונות עשירים בנוגדי-חמצון נלחמים ברדיקליים החופשיים ומונעים פגיעה ברשתית, התפתחות קטרקט ונזקי קרינה, ולכן הם מומלצים לכלל האוכלוסייה. הנה כמה רעיונות למאכלים שכדאי לשלב באופן קבוע בתפריט.

אוכמניות ופטל (צילום: עדי פרץ)
פירות יער - יתרמו לעיניים שלכם | צילום: עדי פרץ

מזונות עשירים בחומצת שומן מסוג אומגה 3: חומצה זו מצויה למשל בדגי מים קרים, באצות, בזרעי פשתן וצ'יה ובאגוזי מלך.

ויטמין C: נמצא בשפע בפירות הדר (כגון: תפוז, אשכולית, לימון), במלון, קיווי, תות שדה, פירות יער, ליצ'י, מנגו, פפאיה, אננס, אבטיח; וכן בירקות כגון פלפל, ברוקולי, כרוב ניצנים, כרובית, ירקות ירוקים עליים ועגבניות.

ממרח אגוזים (צילום: שאטרסטוק)
גם אגוזים יעשו להן טוב | צילום: שאטרסטוק

ויטמין E: מצוי בעיקר בשקדים, אגוזי לוז, אגוזי ברזיל, בוטנים, זרעי חמנייה ואבוקדו וגם ברוב השמנים הנפוצים, כגון שמן זית, שמן קנולה, שמן סויה ושמן תירס.

בטא קרוטן: מצוי בירקות כתומים - דלעת, בטטה, וכך גם ירקות עליים ירוקים, אצות ים, פירות כגון משמש, מלון, פפאיה, תפוח עץ, אפרסק.

אבץ:  בשר, ביצים, קטניות, אגוזים, זרעים, דגנים מלאים ואגוזים.

_OBJ

נחושת: כבד ואיברים פנימיים, פירות ים , אגוזים, קקאו, תירס, קטניות, זרעים ונבטים.

 

לסיכום: תזונה ים תיכונית, העשירה בירקות ופירות, קטניות, אגוזים ובדגי ים מסייעת לשמור על בריאות העין.

הכותבת היא מיטל לוי, דיאטנית קלינית לאומית שירותי בריאות

* התוכן בערוץ זה אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.