אסמא אל-אסד (49), רעייתו של נשיא סוריה הנמלט בשאר אל-אסד, עלתה לכותרות בשנים האחרונות. האישה עם הסטייל שאף זכתה לסיקור במגזין האופנה הנחשב ווג, הייתה חלק משמעותי במשטר אכזרי, שהיה אחראי לרצח של מאות אלפי גברים, נשים וילדים לאורך 13 שנים של מלחמת אזרחים. לאחר שהמשטר איבד את אחיזתו בשלטון לפני כחודש קיבלו אסד ורעייתו, מקלט מדיני במוסקבה.

לפי הדיווחים, בימים אלה היא מתמודדת עם לוקמיה חריפה, שאובחנה כבר במאי בשנה שעברה, כחמש שנים לאחר שהחלימה מסרטן השד.

פרופ' אופיר וולך, מנהל יחידת האשפוז ההמטו-אונקולוגי במערך ההמטולוגי, מרכז דוידוף בבית חולים בילינסון מקבוצת כללית, ויו"ר החוג הישראלי ללוקמיה חריפה, מסביר שלוקמיה מיאלואידית חריפה, או בשמה המקוצר AML, היא סרטן שמקורו במח העצם, היכן שנוצרים תאי מערכת הדם. "כאשר נוצר תהליך סרטני במח העצם, הוא פוגע במהלך התקין של התמיינות התאים, וגורם לתאים להתחלק בצורה שאינה מבוקרת. מדובר במחלה המסכנת את חייו של החולה בעיקר בשל העובדה שהיא גורמת למערכת חיסון מוחלשת ולנטייה לדימומים, ולכן היא מחייבת טיפול דחוף". הפרופ' מציין כי המחלה שכיחה יותר בקרב אנשים מבוגרים בני 69 בממוצע ומעט יותר שכיחה בקרב גברים מאשר בקרב נשים".

חשיפה קודמת לטיפולים מגבירה את הסיכוי לחלות

הלוקמיה של אסמא אל-אסד, התפרצה, כאמור, כחמש שנים לאחר שהחלימה מסרטן השד. פרופ' וולך מסביר כי ישנם גורמי סיכון שונים להתפתחות המחלה, אחד מהם הוא חשיפה קודמת לטיפול כימותרפי או לקרינה טיפולית. "מדובר בסיבוך שעלול להופיע בתוך חודשים עד שנים מרגע החשיפה הראשונית לטיפולים הכימותרפיים. לפי הנתונים הקיימים כיום, כ-10% מכלל חולי לוקמיה חריפה חדשה, פיתחו את המחלה בעקבות טיפול שעברו מספר שנים קודם לכן בשל גידולים סרטניים אחרים".

הפרופ' מוסיף כי במחקרי תציפית שנערכו בקרב נשים שחלו בסרטן השד, נמצא כי ביחס לאוכלוסייה הכללית, לנשים שטופלו בסרטן זה יש סיכוי של פי ארבעה לפתח בעתיד לוקמיה, אם כי מדובר בסיבוך נדיר.

לוקמיה (צילום: shutterstock by CI Photos)
מחלה שפוגעת במוח העצם ובייצור תקין של תאי דם | צילום: shutterstock by CI Photos

לאחרונה דווח ב"דיילי טלגרף" כי לפי מקורות שונים אסמא גוססת. עוד נכתב כי בשל מצבה, היא נאלצת לשהות בבידוד. בדיווחים נוספים שהתפרסמו נטען כי היא מעוניינת לעבור טיפולים בלונדון, אולם מאוחר יותר נכתב בעיתון הסאנדיי טיימס כי היא מנועה מלחזור לבריטניה, לאחר שפג תוקף הדרכון הבריטי שלה. מלבד העניין הבירוקרטי, נדמה כי גם הרשויות אינן מעוניינות בהגעתה. שר החוץ הבריטי אף התבטא בנושא בשבוע שעבר ואמר כי "היא אינה רצויה כאן". עוד נכתב, כי אביה של אסמא, קרדיולוג בכיר בלונדון, עזב את תפקידו במרפאה שעבד בה וטס בעצמו לטפל בביתו במוסקבה.

פרופ' וולך מסביר כי קשה להתייחס לסיכויי ההחלמה של אסמא ללא נתונים נוספים. הוא מציין כי אחוזי הריפוי משתנים בהתאם לסוג הספציפי של המחלה (ישנן מספר תתי-קבוצות).

הטיפולים השתכללו

פרופ' וולך  מציין כי בשנים האחרונות חלה התקדמות משמעותית בפיתוח טיפולים ותרופות עבור לוקמיה חריפה. לדבריו, עד לפני מספר שנים כמעט לא אושרו תרופות חדשות ללוקמיה חריפה, אולם בחמש השנים האחרונות מינהל התרופות האמריקאי, ה-FDA, אישר למעלה מ-10 תרופות חדשות שחלקן גם זמינות בסל התרופות הישראלי, הודות למהפכה שהתרחשה בתחום בשני העשורים האחרונים. "כיום, בזכות המחקר, אנחנו מבינים באופן טוב יותר את השינויים הגנטיים הנרכשים שמובילים להתפתחות של לוקמיה, ואלה מאפשרים לנו לפתח גם טיפולים מתאימים ויעילים יותר על בסיס הכימותרפיות המוכרות, ובנוסף גם לפתח תכשירים ביולוגים ממוקדים בשינויים הגנטיים האופיניים ללוקמיות השונות. אני צופה שבעתיד הלא רחוק נוכל להעניק לחולים טיפולים אפילו טובים יותר ממה שיש לנו כיום".

הפרופ' מסביר כי באופן כללי, הטיפול הניתן בלוקמיה חריפה מבוסס על טיפול כימותרפי עצים, "שמנקה" את מח העצם מהתאים הפגומים, ומאפשר לתאים התקינים לצמוח. הוא מציין כי בחלק משמעותי מהמקרים, יוצע למטופל השתלת מח עצם מתורם - הליך שבו משתילים למטופל תאי גזע חדשים, בריאים, במקום תאי הגזע הפגומים.

"היום, בשל הטכנולוגיות הטיפוליות החדשות ישנן גם תרופות ביולוגיות ממוקדות למוטציות השונות, בהתאם למאפיינים הגנטיים של המחלה", אומר הפרופ'. "גם למטופלים שאינם יכולים לעמוד בטיפול כימותרפי עצים, קיימות כיום גישות טיפוליות שכוללות כימותרפיה בעצימות נמוכה בשילוב טיפולים ביולוגיים. התפתחות זו מאפשרת לנו להציע טיפולים יעילים גם לחולים שבעבר לא היו מועמדים כלל לטיפול במחלה מפאת גילם, או בשל מחלות הרקע שמהן סבלו".

אולם, חרף ההתקדמות הטכנולוגית, עדיין אין בידי המומחים טכנולוגיה שתאפשר לחזות מי מחולי הסרטן יפתח בהמשך לוקמיה חריפה, בעקבות אותה חשיפה לטיפול הכימותרפי. "עדיין לא פותח כלי קליני שיכול לסייע לנו להחליט על טיפול כימותרפי לחולה, על בסיס הסיכוי הפוטנציאלי לפתח סיבוך נדיר בעתיד של לוקמיה חריפה. עם זאת, מחקרים העוסקים בשינויים גנטיים מוקדמים של לוקמיה עשויים לסייע בעתיד הקרוב בחיזוי טוב יותר של סיבוך זה".

אסמא אל-אסד (צילום:  MIGUEL MEDINA | AFP via Getty Images)
לא בטוחים שהיינו מאחלים לה בריאות איתנה. גברת אל-אסד בימים טובים יותר | צילום: MIGUEL MEDINA | AFP via Getty Images

פרופ' וולך מדגיש כי אף שמדובר בסיבוך משמעותי, הוא נדיר מאוד. "הדבר האחרון שאני רוצה הוא שאנשים יימנעו מקבלת טיפול למחלה מסכנת חיים בגלל סיבוך נדיר שעלול להתרחש בעתיד הרחוק. אומנם מדובר בסיבוך חשוב שצריך להביא בחשבון, אך הוא בהחלט אינו סיבה לדחות טיפול חיוני למחלה מסכנת חיים".