הישורת האחרונה: בכירים בישראל אישרו כי בשעות האחרונות נרשמו התקדמויות נוספות בין הצדדים. אלה אישרו כי הם מאמינים שניתן לסיים את המשא ומתן עוד הערב (רביעי) - או עד מחר לכל המאוחר. גורם ישראלי נוסף אישר: "יש פריצת דרך, עובדים על הקצוות האחרונים לפני הסיכום הסופי. ההערכה - אם ההסכם יוכרז מחר, שחרור ראשון של חטופים יתבצע כבר ביום ראשון.

דריכות שיא - בכל המישורים

השעות הקרובות - גורליות. מחר יתכנסו חברי הממשלה והקבינט לישיבות מכריעות, השיחות בדוחא נמשכות תחת מכבש הלחצים האמריקני - וגם בתי החולים ערוכים לקליטה מיידית של חטופים. כיצד ייראה הליך הקליטה הראשונית, שלב אחר שלב.

משרד הבריאות הורה אמש (שלישי) לבתי החולים שאמורים לקלוט את החטופים שלא להתראיין לתקשורת בכלל, עד הודעה חדשה. גורמים במשרד הבריאות מסבירים שהסיבה להנחיה החריגה היא הרצון להתחשב במשפחות החטופים ובטלטלה הרגשית שהם עוברים בשעות ובימים אלה.

"זה יהיה אירוע אחר לחלוטין, יש היערכות שונה מהפעם הקודמת לתרחישים קשים יותר"

גורמי המקצוע בשיחה עם N12

 

אלמוג מאיר ואנדרי קוזלוב בהגעתם לבית החולים  (צילום: דובר צה"ל)
אלמוג מאיר ואנדרי קוזלוב בהגעתם לבית החולים | צילום: דובר צה"ל

בשלב הזה, ההנחיה שלא להתראיין תהיה בתוקף עד שתהיה הכרזה רשמית שיש עסקה - ושהיא יוצאת לדרך. עם התקדמות המגעים לעסקה שתחזיר את החטופים, מערכת הבריאות בישראל מתחילה בהיערכות מיוחדת לקליטתם. בין בתי החולים שנמצאים במוקד ההיערכות: בילינסון-שניידר, שיבא, איכילוב, אסף הרופא וסורוקה.

השלב הצבאי: קליטה ראשונית

  • כחלק ממסקנות העסקה הקודמת, ניכר כי יש צורך ב"מיון ראשוני" ובבדיקה ראשונית של החטופים, למקרה שיש צורך בפינוי מיידי במסוק, עקב מצבם הרפואי.
  • לאחר הזיהוי והפגישה עם נציגי צה"ל והצוות הרפואי, הם יועברו להתקלח, יקבלו בגדים חדשים וייצרו לראשונה קשר עם משפחתם.
מיון בית חולים בלינסון (צילום: יוסי אלוני, פלאש 90)
מיון בית חולים בלינסון | צילום: יוסי אלוני, פלאש 90
  • חלוקה לבתי חולים: בניגוד לפעימות הקודמות, תתבצע פריסה נרחבת יותר בין בתי החולים - לפי מצבם הרפואי והנפשי של החוזרים מהשבי.
  • עובדת סוציאלית לכל חטוף: כמו בפעם הקודמת, גם הפעם ייכנסו החטופים עם חזרתם לתהליך שיקום ארוך טווח - לשנים קדימה. 
  • חשוב להדגיש: תחקיר שב"כ יתקיים רק לאחר שפגשו משפחות וצוות.

ההנחיות המיוחדות לצוותים

  1. יצירת קשר ראשוני: שלב זה יכלול הצגה עצמית ופנייה לחטופים בשמם כדי ליצור תחושת מוכרות. לצוותים הודגש כי יש ליצור קשר עין, לשמור על ארשת פנים נעימה ולא לבוא עם החטוף במגע, אלא אם הוא מבקש או יוזם זאת.
  2. מתן אוריינטציה: להבהיר להם כל הזמן היכן הם נמצאים, מה קורה כעת ומה יקרה בהמשך. יש להשרות תחושת ביטחון ככל הניתן. על הצוותים לזהות את מידת הבלבול של השב, ולחזור על כל הפרטים במידת הצורך.
  3. סיפוק צרכים ראשוניים: מזון, שתייה, שירותים ומנוחה בראש הרשימה. עליהם לדאוג לצרכים נוספים, תוך תיאום עם אנשי השלישות. 
  4. מפגש קצר להערכה נפשית ראשונית: בשלב זה יאובחנו דיסוציאציה וניתוק, חרדה וחוסר שקט ניכר ופסיכוזה. לכל מקרה קיבלו הצוותים הנחיות מתאימות.
  5. תגובות רגשיות עוצמתיות: ההנחיות - לא לעודד הבעת רגש מאולצת מתוך כבוד לאסטרטגיית ההתמודדות של שורד השבי, לתת מקום לתחושות של שמחה, הקלה, אדישות, בושה ואשמה, כישלון וכעס - גם על לובשי המדים.
  6. חיבור למערכת תמיכה: יצירת קשר עם קרוב משפחה והקצין שמלווה את המשפחה.
  7. במקרה של קבלת בשורה מרה: על הצוותים לא לעדכן את השורד בבשורות מרות, גם אם ישאלו ישירות. יש לומר כי אינם יודעים ולהסביר לו מי מבני משפחתו ממתין לו בבית החולים.   
נועה ארגמני בבית החולים לאחר החילוץ משבי חמאס (צילום: דובר צה"ל)
נועה ארגמני בבית החולים לאחר החילוץ משבי חמאס | צילום: דובר צה"ל
כוחות צה"ל בציר פילדלפי ברצועת עזה (צילום: רויטרס)
כוחות צה"ל בציר פילדלפי ברצועת עזה | צילום: רויטרס

נדגיש כי מערך מורכב של שיתופי פעולה מתגבש בין כלל הגורמים המעורבים: צה"ל, שב"כ, משטרת ישראל, משרד הבריאות, הצלב האדום ומצרים. המערכת כולה ממתינה להשלמת המתווה על ידי הדרג המדיני, שיקבע את מנגנון השחרור המדויק.

ההכנות כוללות היערכות מיוחדת לטיפול מיידי בחטופים, במטרה לתת מענה רפואי, נפשי ולוגיסטי מותאם למצבים המורכבים שהם חוו. גורם בכיר באחד מבתי החולים אמר כי הם נמצאים במצב של כוננות גבוהה. "אנחנו ערוכים לקליטה מיידית", היערכות כוללת גם שיתופי פעולה עם גורמי ביטחון ומשרד הבריאות, על מנת להבטיח מענה מהיר ואפקטיבי בכל תרחיש.