בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים מוותרים על חלב ניגר ועוברים לתחליפים. משקה סויה ומשקה שיבולת שועל נחשבים לתחליפים פופולריים ומועדפים – אך האם אחד מהם עדיף על פני השני מבחינה תזונתית?

החלטנו להשוות בין שני סוגי המשקאות ובחרנו בשני מוצרים רנדומליים המיוצרים על ידי אותה החברה המסחרית. בחנו את ההבדלים, את היתרונות ואת החסרונות של כל אחד מהם בהיבטים של קלוריות, חלבון, סוכר, ערכים תזונתיים והשפעה על הבריאות – אלה המסקנות.

קלוריות וחלבון

במשקה סויה יש כ-38 קלוריות ל-100 מ"ל, ו-3 גרם חלבון – נתון מרשים למי שמחפש תחליף עשיר בחלבון. לעומתו, חלב שיבולת שועל מכיל 44 קלוריות ו-0.3 גרם חלבון בלבד לאותה הכמות.

מסקנה:  חלב סויה מנצח כאן – יותר חלבון, פחות קלוריות, והוא פשוט אידיאלי למי שמחפש חלבון ממקור צמחי.

השפעה על רמות הסוכר בדם

משקה סויה מכיל 2.3 גרם סוכר בלבד (כחצי כפית סוכר) לכל 100 מ"ל, ולכן הוא אינו משפיע באופן דרמטי על רמות הסוכר בדם בזכות תכולת הסוכרים הנמוכה שבו. לעומתו, משקה שיבולת שועל מכיל 3.3 גרם סוכר (כמעט שלושת רבעי כפית סוכר), מה שעלול להוביל לעלייה מהירה יותר ברמות הסוכר. אגב, חשוב לציין שיש סוגים שונים של משקאות סויה ושיבולת שועל, חלקם מכילים יותר סוכר וחלקם פחות.

מסקנה: חלב סויה מהווה בחירה טובה יותר לשמירה על יציבות ברמות הסוכר בדם.

ערכים תזונתיים

מבחינה תזונתית, משקה סויה עשיר בוויטמינים כמו D ו-B12 ומכיל גם סידן (120 מ"ג). לעומת זאת, משקה שיבולת שועל מכיל יותר סיבים תזונתיים (1.4 גרם) שיכולים לסייע בעיכול ובשמירה על תחושת שובע.

מסקנה: משקה הסויה מספק לגוף ערכים תזונתיים משמעותיים יותר, בעוד חלב משקה שועל תורם בעיקר בכמות סיבים נאה.

איש שותה חלב (צילום: Ambrophoto, Shutterstock)
משקה סויה - הכי דומה לחלב פרה | צילום: Ambrophoto, Shutterstock

דמיון לחלב פרה

הן משקה הסויה והן משקה שיבולת השועל הם חלופות פופולריות לחלב פרה, אך יש ביניהם הבדלים בשימוש ובמרקם. משקה הסויה דומה יותר לחלב פרה במרקם ובתכנים התזונתיים שלו, מה שהופך אותו לאופציה מצוינת לשימוש במתכונים ובמשקאות חמים. משקה שיבולת שועל, לעומתו, מציע לצרכנים טעם מתקתק יותר וכן חלק מהאנשים מעדיפים להשתמש בו כתחליף חלב לקפה או לשייקים.

מסקנה: משקה הסויה דומה יותר לחלב פרה הן במרקם ובתכנים התזונתיים, בעוד משקה שיבולת שועל מציע טעמים שונים שיכולים להתאים למנות שונות.

בשורה תחתונה: חלב סויה נראה כבחירה התזונתית המובילה מבין השניים, והוא מתאים עבור מי שמחפש תחליף חלב דל קלוריות, עשיר בחלבון ודל סוכר, התורם לשמירה על רמות סוכר יציבות. בנוסף, הוא מכיל ויטמינים ומינרלים חשובים כמו D, B12, וסידן. לעומתו, משקה שיבולת השועל מצטיין בתכולת סיבים גבוהה. הבחירה בין השניים תלויה בצרכים האישיים ובהעדפות התזונתיות ובטעם.

הכותב הוא זיו זפרני דיאטן קליני וספורט