תופעת ה"לונד קוביד" כבר הספיקה לצבור מוניטין מפוקפק בתקופת הקורונה בשל השלכותיה על מחלימי הנגיף. רבים מהם דיווחו על תסמינים שנמשכו שבועות ואף חודשים לאחר ההחלמה: עייפות, קשיי נשימה, שיבושים ממושכים בחוש הריח, קשיי שינה, פגיעה בזיכרון ועוד.

כעת מסתבר שגם מחלימי נגיף השפעת עשויים לסבול מתופעה דומה, אם כי פחות ממושכת. ירון (שם בדוי), החלים משפעת A לפני כשבוע, אך חלק מתסמיני המחלה עדיין מטרידים את מנוחתו. "אני משתעל המון, כל הזמן עייף ואפילו חוש הטעם שלי השתבש – הקפה כבר לא טעים לי בבוקר", הוא מספר.

גם נטע, אמא לשניים, מספרת על התחושה הלא נעימה שמלווה אותה כבר מספר ימים: "הייתי באנגליה, וכשחזרתי לארץ לא הרגשתי טוב. מיד ביצעתי בדיקה לקורונה ולשפעת, ואז הבנתי שחליתי בשפעת. מהרגע שחליתי אני לא מצליחה להתאושש, אני מרגישה כמו סמרטוט".

פרופ' אמנון להד, מנהל המחלקה לרפואת משפחה של הכללית במחוז ירושלים, מציין שמדובר בתופעה מוכרת, המתבטאת בימים אלה בקרב חולים המגיעים למרפאות: "רבים מהמטופלים מתלוננים על תסמיני מחלה ממושכים – החל מחולשה ועד כאבי שרירים שלא חולפים גם לאחר החלמה".

אישה מצוננת, שפעת (צילום:  HBRH, shutterstock)
צינון ממושך, שיעול ועוד | צילום: HBRH, shutterstock

ד״ר אילן יהושע, מנהל המחלקה הדרומית ברפואת משפחה במכבי שירותי בריאות, מחוז דרום, תומך בטענה: "גם אצלנו מזהים עלייה בתסמיני שפעת ממושכים בקרב מחלימי הנגיף: כאבי פרקים, אובדן חוש הטעם והריח, שיעולים ועוד. אם התסמינים אינם חולפים או מחריפים, יש לגשת להתייעצות עם רופא המשפחה".

"פוסט שפעת"?

פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן מסביר מדוע זה קורה: "הקורונה לא 'המציאה' את ההחלמה האיטית. למעשה, מדובר במנגנון מוכר של פוסט מחלה שמתבטא בתסמינים ארוכים, המתרחש בקרב מחלימי קורונה, שפעת ומחלות אחרות, זה מכונה post viral syndrome - פוסט מחלה ויראלית, או במקרה הזה אפשר להתייחס לזה כפוסט שפעת. מה שהפתיע בהקשר הקורונה, היה הזמן המאוד ממושך שבו התרחשה התופעה – היום ידוע שמחלים קורונה יכול לסבול מתסמינים במשך שבועות ואף חודשים רבים וזה בהחלט נושא מעניין, עד היום ממשיכים לחקור את זה".

לדבריו, ההסבר לעובדה שמחלת השפעת גורמת לתחושות מחלה גם לאחר ההחלמה הוא המשך מאבקו של הגוף עם הווירוס. "במהלך המחלה הגוף שלנו למעשה מתמודד עם וירוס או עם פתוגן (מחולל מחלה) אחר בדרכים שונות בהתאם לרמת האיום. כשמתחילים להרגיש חום וכאבים, זהו השלב שבו ה'איום' גדול יחסית, אבל גם לאחר שהחום יורד וכביכול מחלימים, לעיתים המלחמה בנגיף לא פוסקת, היא רק נעשית מתונה יותר".

מערכת החיסון פוגעת גם בתאים בריאים

הפרופ' מסביר כי בפועל, בדומה ללונג קוביד, התופעה עלולה להתבטא בסימפטומים כגון: שיעול עיקש, חולשה או אפילו בפגיעה בבלוטות הטעם. יש לזה הסבר מדעי לדבריו: "כשחום הגוף עולה, למעשה מדובר במנגנון טבעי של הגוף שאמור לעכב את שכפול הפתוגן בתאים. אגב, אחת הסיבות העיקריות לאובדן חוש הטעם בזמן שפעת היא גודש באף. אם קשה לנו להריח, גם חוש הטעם נפגע, מה שגורם לאוכל להרגיש חסר טעם או שונה, מכיוון שחלק גדול ממה שאנחנו תופסים כ"טעם" קשור בעצם לחוש הריח שלנו. לעיתים קרובות, שפעת גורמת לדלקת בדרכי הנשימה העליונות, מה שמוביל לאף סתום או חסום", מסביר פרופ' כהן.

אוכלת מרק (צילום: Aquarius Studio, shutterstock)
מרק עוף יכול לעזור וזה אפילו מוכח | צילום: Aquarius Studio, shutterstock

לדבריו, באופן עקרוני, כל פתוגן שפוגע בדרכי הנשימה העליונות יכול לפגוע גם בבלוטות הטעם ובכל המערכת הסנסורית. "מערכת החיסון עלולה לפגוע גם בתאים בריאים בעת המאבק שלה במחולל המחלה. כאמור, בתקופת הקורונה זה היה חריג כי מחלימים יכלו לסבול מתופעות כאלו במשך חודשים, אבל זה לא דבר חדש, ובהחלט עלול להטריד גם מחלימי שפעת. האם השפעת יותר קשה וממושכת השנה? קשה לקבוע משום שהשיא עוד לפנינו. אני בהחלט לא פוסל את התאוריה שלפיה אנחנו עדיין 'משלמים' על מחיר הסגרים הממושכים שהיו בתקופת הקורונה, ובהם מערכת החיסון שלנו נחשפה לפחות פתוגנים ולכן המחלות שהגיעו בתקופה שלאחר מכן היו קשות יותר".

מה יכול לעזור?

הפרופ' מבהיר כי מערכת החיסון שלנו פועלת באופן שונה אצל כל אחד מאתנו. "לעיתים אדם אחד יחלה בשפעת ויחוש רע גם במהלך המחלה וגם לאחריה, בעוד אחר עשוי שלא להרגיש כלל תסמינים אף שהוא חיובי לנגיף". בכל מקרה, הוא מציע כמה טיפים יעילים למי שמתמודד עם השלכות הנגיף: ראשית, שתייה חמה ומרק עוף תמיד מומלץ לסובלים ממחלות ויראליות. ישנן אפילו עדויות מדעיות מסוימות שלפיהן מדובר במאכל שעשוי לעודד יכולת אנטי-דלקתית מסוימת, אם כי עדיין נדרש מחקר מעמיק יותר בנושא. שנית, הייתי מציע ליטול באופן שגרתי ויטמין D – מדובר בוויטמין הנחוץ לשם הגנה על מערכת החיסון, ורבים מאתנו אינו סופגים אותו באופן מספיק יעיל. מובן שחשוב להתייעץ עם רופא המשפחה לגבי מינון. כמו כן, למי שאינו מקפיד לצרוך תזונה מאוזנת שכוללת ירקות ופירות, אני ממליץ לשקול השלמה של ויטמין C בהתייעצות עם רופא או דיאטן".

"חיסון לשפעת עשוי לצמצם את משך התסמינים, ולכן חשוב להתחסן כבר בתחילת החורף. אני ממליץ על כך בייחוד למבוגרים שעלולים לסבול מתופעות קשות וממושכות", מוסיף פרופ' להד.