בסוף השבוע האחרון נחשף ב-N12 כי מאות תושבים נדבקו ב"שושנת יריחו" בעיר אופקים בדרום. כעת מתברר כי העלייה מורגשת גם במרכז הארץ. ד"ר אפרת בר אילן, רופאת עור של הכללית במחוז דן - פ"ת, מציינת כי בחודשים האחרונים תועדה עלייה במספר מקרי התחלואה בבני ברק, תל אביב וברמת גן.

שושנת יריחו, או בשמה השני הלישמניאזיס, היא מחלת הנגרמת על ידי טפיל בשם לישמניה, שמועבר לבני אדם באמצעות עקיצת נקבת יתוש המכונה זבוב החול. לפי אתר משרד הבריאות, בישראל קיימת העברה מקומית של שני מיני לישמניה, הגורמים למחלת לישמניאזיס של העור: לישמניה מייג'ור הנפוץ בבקעת בית שאן, הנגב המערבי, הר הנגב והערבה, ולישמניה טרופיקה, טפיל שנפוץ סביב הכנרת, באזור גב ההר ביהודה ובשומרון, מרכז הגליל ובקעת כנרת.

סימני המחלה הם כיבים בעור, המופיעים במקום העקיצה, בדרך כלל באזורים החשופים של הגוף – הגפיים והפנים.

לדברי ד"ר בר אילן, החולים שבדקה לאחרונה נדבקו בזן לישמניה מייג'ור, בעת שטיילו באזור הדרום. "בעקבות המלחמה, יותר ויותר ישראלים נשארים בארץ ומטיילים בעיקר באזורי הדרום, לנוכח המצב הביטחוני בצפון, ולכן אנחנו רואים יותר מקרי הדבקה בדרום". היא מדגישה כי המחלה אינה מועברת מאדם לאדם, אך יתכנו מקרים שבהם מספר ילדים או בני משפחה ידבקו יחדיו, מאחר שהם מטיילים בקבוצה באזור שבו הטפיל נפוץ".

"המחלה יכולה להימשך חודשים ואף מעל לשנה"

ד״ר יוליה ולדמן-גרינשפון, מנהלת מחלקת עור במרכז רפואי סורוקה אומרת כי נכון להיום לא מאושפזים בסורוקה מטופלים שנזקקו לטיפול רפואי לאחר שנעקצו, ולדבריה רק במקרים חמורים מגיעים החולים לטיפול במסגרת אשפוז יום. "אצל אנשים בריאים, שמערכת החיסון שלהם חזקה, הנגע לרוב יעבור לבד בתוך מספר חודשים עד שנה. במקרים נדירים המחלה עלולה להימשך מעל לשנה". עם זאת, היא מציינת כי אם הנגע עמוק וגדול, תיעשה התערבות רפואית על מנת להקטין את הצלקת העתידית, ולזרז את משך ההחלמה. "קו ראשון לטיפול בטפיל שנפוץ בדרום הוא טיפול מקומי באמצעות משחה. אם הטיפול לא עוזר או במקרה שמדובר במטופל עם נגע דלקתי מאוד גדול וכואב, נציע טיפול בזריקות לתוך הנגע. במקרים חמורים, כאשר הטיפול לא עובד, או שיש יותר מחמישה נגעים בגוף, נטפל בתרופה דרך הווריד שתינתן במסגרת אשפוז יום במחלקה פנימית".

שושנת יריחו | לישמניה (צילום: wikimedia user: CDC/ Dr. D.S. Martin)
שושנת יריחו | צילום: wikimedia user: CDC/ Dr. D.S. Martin

לטענת הד"ר, שושנת יריחו נפוצה בישראל כבר שנים רבות, ובכל שנה חלה עלייה במספר המקרים וכן חלה התרחבות שטח ההדבקה. "אם בעבר המחלה הייתה נפוצה בעיקר באזור ים המלח, ירוחם, דימונה, היום אנחנו רואים את זה כבר בכל יישובי הנגב, כולל אופקים, אשקלון ורהט". היא מוסיפה כי מאז פרצה המלחמה חלה עלייה משמעותית במספר החיילים המשרתים בעזה שנפגעו מהטפיל, לאחר ששהו ימים ארוכים בשטח.

ד"ר גיא שלום, מומחה ברפואת עור בכללית מחוז מרכז אומר כי לאחרונה גם הוא נתקל ביותר מקרים באזור יבנה ובישובים הסמוכים, בקרב חיילים שמשרתים במלחמה בעזה אשר נדבקו בשושנת יריחו. "למרות שהדבר לא נבדק או הוכח, לא קשה להבין שהרס התשתיות הנרחב בעזה גרם להתפשטות הנישאות של הטפיל בקרב המכרסמים ומכאן שהעברתם באמצעות עקיצות עלתה".

המומחים מדגישים כי ישנה חשיבות גדולה לאבחון מוקדם של הנגע, על מנת למזער את הנזקים האסתטיים. "אם ילד נעקץ בטיול והעקיצה אינה חולפת לאחר מספר ימים, או אם נעקצתם באזורים בארץ שידועים כנפוצים להעברתו של הטפיל, מומלץ לגשת לבדיקת רופא כמה שיותר מהר", מבהירה ד"ר בר אילן.