תפוח האדמה והבטטה נראים דומים במבט ראשון, אולם ההבדלים התזונתיים ביניהם עשויים להפתיע. שני המזונות האהובים האלה משמשים כמרכיבים בסיסיים במטבחים רבים בעולם, אבל האם אחד מהם מומלץ יותר?

"תפוח האדמה סבל ממוניטין שלילי בשל האינדקס הגליקמי הגבוה שלו, המעיד על מהירות עליית רמות הסוכר בדם לאחר אכילתו. עם זאת, מחקרים עדכניים מראים שמהירות זו תלויה במשתנים רבים, כגון הרכב חיידקי המעי וסוגי המזונות הנאכלים באותה הארוחה", מסבירה לימור מרדי טילבור, מנהלת מערך התזונה באסותא מרכזים רפואיים. "לדוגמה, אם תאכלו תפוח אדמה לצד מנת חלבון או ירקות, השפעתו על רמות הסוכר בדם עשויה להיות מתונה יותר".

לדבריה, לתפוח האדמה יש לא מעט יתרונות תזונתיים - הוא מקור טוב לוויטמין B6, החשוב לתפקוד מערכת העצבים ולייצור תאי דם אדומים והוא מכיל עמילן עמיד, המסייע לתהליך העיכול ומועיל לבריאות חיידקי המעי. תפוח האדמה משמש גם כמקור לאנרגיה זמינה, ולכן הוא מתאים לעוסקים בספורט.

הבטטה, לעומת זאת, זכתה להיכלל בקטגוריית "מזונות-העל" ויש לכך סיבות רבות. "צבעה הכתום העז מעיד על תכולת ויטמין A גבוהה החיונית לבריאות העיניים, העור ולמערכת החיסון. בנוסף, הבטטה עשירה בפוליפנולים – נוגדי חמצון העשויים לתרום להפחתת סיכון למחלות לב ולשיפור תפקודי המוח", מסבירה מרדי טילבור.

"הבטטה גם נחשבת למזון בעל אינדקס גליקמי נמוך יותר בהשוואה לתפוח האדמה, ולכן יש הטוענים שהיא מתאימה יותר לחולי סוכרת. עם זאת, חשוב לזכור שגם במקרה שלה, אופן הבישול ושילוב עם מזונות אחרים משפיעים על רמות הסוכר בדם".

אז מה יותר בריא בשורה תחתונה?

ובכן, התשובה לכך אינה חד משמעית. לדברי מרדי טילבור, שני המזונות יכולים להשתלב היטב בתפריט מאוזן ולספק לסועד יתרונות תזונתיים שונים. למשל, אם אתם זקוקים למנת אנרגיה מהירה לפני פעילות גופנית, תפוח האדמה יכול להיות הבחירה הנכונה. מצד שני, אם אתם מחפשים תוספת עשירה בוויטמינים ונוגדי חמצון, הבטטה היא בחירה מצוינת.

צ'יפס בטטה, בטטות (צילום: Brent Hofacker, shutterstock)
מעולה גם כצ'יפס - בטטה אפויה | צילום: Brent Hofacker, shutterstock

מרדי טילבור מדגישה את החשיבות של גיוון התפריט. "המלצה תזונתית מרכזית היא לגוון את המזון שלנו", היא אומרת. "כך נוכל ליהנות מהיתרונות הייחודיים של כל מזון ולספק לגוף את כל מה שהוא צריך. אפשר לשלב בין תפוח אדמה ובטטה באותו השבוע, וליהנות מהתכונות הייחודיות של כל אחד מהם. לדוגמה, הכנת פירה מתפוח אדמה לארוחת הצהריים ושילוב של בטטה קלויה בסלט לארוחת הערב יכול להיות דרך נהדרת ליהנות משני המזונות".

איך למקסם את היתרונות?

כדי למקסם את היתרונות התזונתיים של תפוח האדמה והבטטה, מרדי טילבור ממליצה לשים לב לאופן ההכנה:

  • אפייה או בישול: שיטות אלו שומרות על מרבית הערכים התזונתיים, לעומת טיגון שעלול להוסיף קלוריות ושומנים מיותרים.
  • שילוב עם חלבון וירקות: אכילה לצד חלבון, כמו עוף או טופו, וירקות עשירים בסיבים תזונתיים מסייעת לאיזון רמות הסוכר בדם ולשיפור הספיגה של הרכיבים התזונתיים.
  • השארת הקליפה: הן כשמדובר בתפוח האדמה והן בבטטה, הקליפה מכילה סיבים תזונתיים ורכיבים חיוניים נוספים.

לסיכום: תפוח האדמה והבטטה הם שני מזונות נפלאים שיכולים להשתלב בתפריט היומי שלנו. תפוח האדמה מספק אנרגיה זמינה ועמילן עמיד, והבטטה מציעה ויטמינים ונוגדי חמצון. שניהם יכולים להוות תוספת טעימה ובריאה לארוחות שלנו, לצד חלבון וירקות. בסופו של דבר, המפתח הוא לשלבם בתפריט מאוזן ומגוון, כך שתוכלו ליהנות מכל היתרונות שיש להם להציע.