תוספי התזונה זכו בעשורים האחרונים לפופולריות עצומה. היצרנים חושבים באופן יצירתי, ומבינים שכשמדובר בקהל של ילדים קטנים שמתקשים לבלוע כמוסות ומנגד – מחבבים את הטעם המתוק, תוספים שנמכרים בצורת סוכריות גומי הן הפתרון האולטימטיבי, לכאורה.

כיום ניתן למצוא על מדפי הפארמים ויטמינים, מינרלים ותוספי תזונה באריזות נוחות ובמרקמים מתוקים שמקלים את הצריכה. אלא שמומחים שסקרו מוצרים כאלה מציעים שתשקלו היטב לפני שאתם צורכים אותם.

מינון יתר, תכולת סוכר גבוהה וצריכה לא מבוקרת

ד"ר כפיר בילדמן, רוקח קליני באסותא מרכזים רפואיים, מציין שוויטמינים בצורת סוכריות גומי מיועדים בעיקר לילדים ולאנשים שמתקשים לבלוע כדורים, והוא מצביע על מספר סיכונים פוטנציאליים הכרוכים בצריכתם. לדבריו, מעבר לעובדה שאלה לא תמיד מועילים, צריכתם ותפיסתם כ"ממתק ידידותי" הן עניין בעייתי. "ראשית, חשוב לשים לב לגילים המומלצים, בהתאם למצוין על גבי האריזה ולהקפיד על מינונים. המלצה זו חשובה בייחוד כשמדובר בילדים קטנים", הוא מסביר.

הד"ר מוסיף שסוכריות הגומי מכילות לעיתים קרובות כמות משמעותית של סוכר. הדרך לבחון אם אכן המוצר מכיל כמות גבוהה היא להביט ברשימת הרכיבים המצוינים ואם סוכר אכן מופיע בראש הרשימה – זה סימן שהוא רכיב דומיננטי בתכולת המוצר.

תזונה נכונה פירות וירקות (צילום: shutterstock)
תזונה מאוזנת יכולה, במקרים רבים, להיות אופציה טובה יותר | צילום: shutterstock

יתרה מכך, הוא מסביר כי ההשפעה הבריאותית של תוספי התזונה הללו אינה בהכרח חיובית, ולעיתים אף מזיקה. "תוספי תזונה נועדו להשלים חוסרים תזונתיים, אך בפועל לא תמיד יש צורך בצריכתם, בייחוד לאור העובדה שישנם ויטמינים ומינרלים שניתן לצרוך באמצעות המזון. למעשה, חלק מהמוצרים האלה מכילים מינונים נמוכים יחסית של רכיבים פעילים, ולעיתים אין תועלת ממשית בצריכתם. גם הרגולציה על תוספי התזונה אינה מחמירה כפי שנהוג להחמיר בתרופות. כתוצאה מכך, גם ההתחייבות של היצרנים לכמות החומרים הפעילים אינה תמיד מדויקת."

אחת הבעיות המרכזיות, לדבריו, בצריכת ויטמינים בגומי היא הסיכון הכרוך במינון יתר. "שתי דוגמאות בולטות לוויטמינים העלולים לגרום לבעיות בריאותיות בעת צריכת יתר הם ויטמין  A - אצל ילדים עד גיל 3 די בצריכת מעל שתי סוכריות ביום על מנת לעבור את הכמות המקסימלית המומלצת, דבר שעלול להוביל לתופעות לוואי כמו נשירת שיער, רעילות כבד וכאבי שרירים. גם נשים בהיריון רגישות במיוחד לוויטמין זה, כיוון שמעל מינון מסוים הוא הופך טרטוגני (מסוכן לעובר). גם במקרה הזה צריכה מופרזת עלולה להיות מסוכנת. דוגמה נוספת היא יוד – בקרב ילדים עד גיל 3 צריכה של מעל חמש סוכריות בלבד עלולה להוביל למינון יומי מסוכן של יוד. מינוני יתר של יוד עשויים לגרום להפרעות בתפקוד בלוטת התריס, בעיות מטבוליות ותסמינים במערכת העיכול.

עבור אנשים שמתקשים לבלוע כדורים, הוא ממליץ על אלטרנטיבות אחרות כגון סירופים או טיפות, אך גם במקרה הזה יש לבדוק את תכולת הסוכר והמינונים הרצויים. "בסירופים מסוימים יש כמויות גבוהות של סוכר, ולכן חשוב לבדוק את הרכב המוצר ולבחור בחוכמה," ממליץ ד"ר בילדמן, וגם מדגיש מספר עקרונות מנחים לצריכה בטוחה ונכונה של תוספי תזונה.

  • התאמה אישית: תמיד מומלץ לפנות לרופא לבירור הבעיה לפני תחילת צריכת תוספים. בדיקות דם פשוטות יכולות לחשוף חוסרים ספציפיים ולמנוע רכישות מיותרות.
  • הקפדה על מינון רצוי: הקפדה על ההמלצות המצוינות על האריזה היא קריטית, בייחוד כשמדובר בילדים.
  • אחסון בטוח: תוספי תזונה יש לאחסן הרחק מהישג ידם של ילדים, בדיוק כמו תרופות.

"תוספי תזונה הם לא ממתק, ויש להתייחס לנושא באחריות", מסכם ד"ר בילדמן. "בכל מקרה של ספק, תמיד עדיף להתייעץ עם רופא או רוקח".

משרד הבריאות ממליץ על תזונה מגוונת כמקור מועדף לוויטמינים ומינרלים לאוכלוסייה בכלל ולילדים בפרט.

 

‏‎משרד הבריאות: "תוספי תזונה בצורת סוכריות גומי יכולים להיתפס כממתק בעייני הציבור, דבר שיכול להגביר את הסיכוי לצריכה מופרזת ובייחוד בקרב ילדים. על כן, לפי החוק תוספי תזונה המשווקים בישראל חייבים לשאת על גבי המוצר את האזהרה 'יש להרחיק מהישג ידם של ילדים'. משרד הבריאות מזכיר לציבור כי אנשים הרוצים לצרוך תוספי תזונה נדרשים להתייעץ עם רופא או תזונאי בעלי רישיון ממשרד הבריאות".