הטמפרטורות בחוץ יורדות, רוח סתווית מתגנבת בחלונות הבית והחגים בעיצומם. אם כל זה עושה לכם חשק למתוק, אנחנו בהחלט לא מאשימים אתכם. אבל אם כבר מתוק, כדאי לבחור בפחות מזיק. הנה שתי הצעות שיגרמו לכם לחוש קצת פחות רגשות אשם, וגם יספקו לכם כמה יתרונות בריאותיים על הדרך.

קראמבל פירות

קראמבל הוא בעצם תערובת שיוצרת פירורים פריכים וזהובים. הם אומנם מורכבים מקמח, חמאה וסוכר, אך כשמשלבים את זה עם פירות, מקבלים קינוח בעל ערך תזונתי שבהחלט ניתן לשלב מדי פעם בתפריט. אופן הכנת הבצק קל להכנה, כך שאין צורך במיקסר או במעבד מזון  ואפשר לשלב עמו פירות מגוונים כמו למשל תפוח, אגס או רימון.

גרעיני הרימון תורמים לשמירה על בריאות הלב וכלי הדם, ומסייעים להפחתת רמות הכולסטרול הרע בדם, משפרים את זרימת הדם ללב ועוזרים להוריד את לחץ הדם הסיסטולי, מה שבפועל מפחית את לחץ הדם. בנוסף, נוגדי החמצון שמכיל הרימון תורמים למניעת סרטן, שיפור זיכרון והם אפילו יעשו טוב לעור הפנים שלכם.

עוגת קראמבל (צילום: שאטרסטוק)
קראמבל תפוחים - בחירה סתווית מושלמת ובריאה | צילום: שאטרסטוק


התפוח, לעומת זאת, הוא מקור טוב לסיבים תזונתיים, בעיקר לסיבים מסיסים במים. לסיבים אלה תפקידים חיוניים רבים לגוף - בין היתר, הם תורמים להורדת רמות הכולסטרול בדם, לאיזון רמת הסוכר בדם, להסדרת היציאות, לסילוק חומרים מסרטנים מהמעי ולהגברת תחושת השובע.


עוגת תפוזים בחושה

ברשת תמצאו המון מתכונים לעוגת תפוזים בחושה. התפוז מכיל ויטמין C בשפע, שמסייע למניעת מחלות לב וכלי דם, למניעת סרטן ולייצור חלבון הקולגן שחשוב בריפוי פצעים ולשמירה על העור. הוא גם עוזר לשמור על מערכת חיסונית חזקה ומגן מפני הצטננות ומחלות חורף. התפוז עשיר גם בסיבים תזונתיים שעוזבים במניעת סרטן המעי הגס, שליטה על רמות לחץ דם תקינות והפחתת רמות הכולסטרול הרע (LDL) בדם. תפוז הוא גם מקור מצוין לסידן שחשוב בשמירה על צפיפות העצם ומניעת שברים. בנוסף, מכיל חומצה פולית שהחשיבות שלה היא במגוון רחב של תהליכים בגוף כמו סיוע ביצירת תאי דם אדומים ומניעת אנמיה, מניעת מחלות לב וכלי דם, מסייעת בשיפור תפקוד מערכת העצבים והתפקוד הקוגניטיבי ויש לה תפקיד משמעותי בהתפתחות העובר בשליש הראשון להיריון על ידי כך מניעת מומים בתעלת העצבים המרכזית (מוח ועמוד השדרה).

גם כשמכינים עוגה בחושה, אפשר להכין אותה בריאה יותר. ראשית, המירו את הקמח הלבן בקמח מלא. אומנם מדובר בשינוי קטן, אך בכזה שעושה הבדל תזונתי גדול. קמח מלא מכיל סיבים, ויטמינים ומינרלים שנמצאים בקליפה ובגרעין של החיטה. דגנים מלאים, ביניהם קמחים מלאים, מגבירים את תחושת השובע ומסייעים בשמירה על משקל תקין, מסייעים לפעולת העיכול, מפחיתים את הסיכון לחלות במחלות לב ובמחלות יתר לחץ דם, מסייעים באיזון רמות הסוכר בדם, מסייעים באיזון רמות השומנים ובהפחתת רמות הכולסטרול בדם.

עוגת תפוזים (צילום: shutterstock_AhanovMichael)
בחושה תפוזים - עדיף מקמח מלא | צילום: shutterstock_AhanovMichael

דבר נוסף שתוכלו לעשות כדי לשדרג את העוגה מבחינה בריאותית, הוא להמיר את השמן בשמן זית. כן, למקרה שאתם מרימים גבה - הוא מתאים גם להכנת מתכונים. שמן זה מכיל חומצות שומן חד בלתי רוויות ונוגדי חמצון שתורמים בהורדת רמות הכולסטרול הרע ומעלים את רמות הכולסטרול הטוב, ומסייעים בהאטת תהליכים דלקתיים בגוף, בשיפור תנועתיות מערכת העיכול ואף בשמירה על הזיכרון.
 

שיר אלפי - זגר, דיאטנית קלינית בכירה של הכללית במחוז דן – פ"ת