אחת השיטות הפופולריות לירידה במשקל בשנים האחרונות היא דיאטת צום לסירוגין, במסגרתה מותר לאכול רק במשך חלון זמן של 8 שעות במהלך היממה - וביתר 16 השעות צום שכולל שתייה בלבד. למשל, מותר לאכול רק מ-8:00 עד 16:00 , או למשל רק מ-12:00 עד 20:00.

ד"ר מרינה לנאדו, מומחית לרפואת עור במכבי שירותי בריאות, סיפרה: "צום לסירוגין, או Fasting Intermittent, הוכח כאחת מהשיטות הבריאות יותר לירידה במשקל ולשיפור תפקוד רוב המערכות. כמו כן, יש לו כל מיני יתרונות בריאותיים אחרים".

ד"ר מרינה לנדאו
ד"ר מרינה לנדאו

עם זאת, לאחרונה פורסם מחקר בעיתון רפואי מדעי יוקרתי על פיו צום לסירוגין עלול לפגוע בצמיחת השיער ואפילו לגרום לנשירה שלו - מחיר שקצת כבד לשלם עבור ירידה במשקל. זהו מחקר ראשוני שבוצע בינתיים רק על עכברים, אבל למרות זאת - הוא מעורר תשומת לב כבר עכשיו.

ד"ר אתי שגיא, מומחית לרפואת עור בבית החולים מאיר ובמחוז שרון שומרון של קופת החולים כללית: "מדובר במחקר שפורסם בעיתון מאוד נחשב - Cell. אכן מדובר במחקר עכברים, כמו הרבה מהמחקרים שלנו שקודם כל מתחילים בניסויים בבעלי חיים. עם זאת, חשוב להזכיר שישנם גם כמה תיאורי מקרים מאוד דומים בבני אדם - ועל בסיס זה גם הפנו את המשך המחקר לעבודה בבעלי חיים".

ד"ר אתי שגיא
ד"ר אתי שגיא

אז מה בעצם גורם לדיאטת צום לסירוגין לבלום את צמיחת השיער ואפילו לגרום לנשירה שלו? ואם התחלנו כבר לסבול מנשירת שיער במהלך צום לסירוגין והחלטנו לחזור לתזונה רגילה - האם השיער שנשר יצמח מחדש?

ד"ר לנאדו השיבה: "בתקופה של צום, כשהגוף נכנס לסטרס, יש פגיעה בתאי גזע שנמצאים בתוך זקיקי השיער. הפגיעה הזאת גורמת לכך שהשיער נושר ומפסיק לצמוח. האם הוא יתאושש אחרי שמפסיקים את הצום לסירוגין? על זה אנחנו עוד לא יודעים לענות".

הדיאטה הפופולרית גורמת להתקרחות?  (צילום: 123rf)
האם הדיאטה הפופולרית גורמת להתקרחות? | צילום: 123rf

שאלה נוספת שמסקרנת נוכח הפופולריות של השתלות שיער בשנים האחרונות: האם גם שיער מושתל נמצא בסכנה? ואם כן, האם באמת אפשר להסיק את כל זה ממחקר שבוצע בינתיים על עכברים בלבד?

ד"ר שגיא ענתה: "גם לשיער החדש שמושתל יש תאי גזע בבסיס שלו - הרי זה שיער אמיתי שפשוט נלקח ממקום אחר. לכן, גם על שיער כזה יוכלו להשפיע הגורמים האלו לשלילה. אנחנו דומים לעכברים הרבה יותר ממה שאנחנו חושבים - גם במבנה השיער שלנו".

אז נכון, אחרי הכול זה רק מחקר ראשוני שבוצע על עכברים בלבד, אבל זה עדיין מלחיץ - כי אנחנו לא רוצים לשלם בהתקרחות על ירידה במשקל. אז מה עושים? לפני שבוחרים בדיאטה הרצויה - מתייעצים עם רופא או דיאטן קליני.