רשויות הבריאות בארה"ב דיווחו לאחרונה על שני אנשים שמתו ו-28 בני אדם שאושפזו עקב התפרצות של חיידק הליסטריה הנגרם עקב צריכת בשר שלא אוחזק או טופל כראוי.

לפי נתוני ה-CDC - המכרז לבקרת מחלות ומניעתן, מדובר ב-12 מדינות שבהן דווח על תחלואה. ניו יורק היא המדינה המובילה ובה דווחו שבעה מקרים, אחריה מרילנד עם שישה. כמו כן, דווח על מדינות נוספות שבהן היו מקרים של תחלואה, כגון אילינוי וניו ג'רזי.

דגימות החולים נאספו בין 29 במאי ל-5 ביולי. בראיונות שקיימו, 16 מתוך 18 החולים העידו כי אכלו בשרים שנפרסו עבורם בדלפקי מעדניות - לרוב מדובר בפרוסות הודו, בבשר כבד וחזיר. בעקבות הממצאים, ה-CDC עורך כעת בדיקות על מנת לאתר את מקור הבשרים המזוהמים.

הארגון מתריע ומבהיר כי אנשים בסיכון גבוה לחלות בחיידק צריכים להימנע מאכילת בשר פרוס במעדניות, אלא אם כן הם מחממים את הבשרים ל-165 מעלות לפחות.

בשר מתורבת, אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
דגימות נאספו | צילום: Shutterstock

כל מי שנחשף למחלה עלול לחוות כאב ראש, צוואר נוקשה, בלבול, איבוד שיווי משקל ועוויתות, כמו גם חום וכאבי שרירים. התסמינים מתחילים בדרך כלל שבוע עד ארבעה שבועות לאחר אכילת המזון המזוהם, אך הם יכולים להתחיל כבר באותו היום או עד 70 יום לאחר מכן.

"החיידק מסוכן בעיקר לנשים בהיריון ובעלי מערכת חיסון חלשה"

גם אצלנו בארץ מדווח מדי פעם משרד הבריאות על הימצאות החיידק במקורות מזון שונים. רק לאחרונה דיווח על עוגת סברינה חלבית נגועה בחיידק שאותרה באחת המעדניות בירושלים. פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, מסביר כי חיידקי הליסטריה עלולים להימצא במזון מעובד, במוצרי בשר, דגים ובחלב. לדבריו, לרוב אין סכנה משמעותית עבור האוכלוסייה הכללית, אך החיידק מסוכן בעיקר לאנשים בעלי מערכת חיסון חלשה, למבוגרים וכן לנשים בהריון.

"נשים בהיריון שנדבקות בחיידק עלולות לסבול מהשלכות חמורות עד פגיעה או הפלת העובר חלילה. החיידק אינו עמיד לחום ולכן פעולות של פסטור או בישול מצמצמות את סיכוני ההידבקות. אנשים בקבוצות סיכון חייבים להקפיד מאוד על צריכת מזונות רגישים. אגב, החיידק יכול להתפתח גם בקירור", מבהיר הפרופ'.