זה לא סוד שפירות הם מקור עשיר לוויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים. עם זאת, כשמתחשק לנו לאכול פרי אחר הצוהריים רובינו שולפים מהמקרר תפוח או אפרסק. כיוון שגיוון הוא עניין חשוב בתזונה, ריכזנו לפניכם כמה פירות פחות מוכרים, כאלה שיתרמו לגוף שלכם המון ערכים חיוניים ועל הדרך יעשירו את המגוון הקולינרי שלכם. שילוב פירות הללו בתזונה היומית יכול לתרום לשיפור הבריאות הכללית, להגן על הגוף מפני מחלות ולספק מגוון יתרונות תזונתיים חשובים נוספים.

 

אסאי (Acai Berries): פרי קטן וסגול שמקורו ביער האמזונס. הוא עשיר בנוגדי חמצון אשר מגנים על התאים מפני נזק, ומשמש כמקור עשיר לוויטמינים A,  C ו-E ומינרלים כמו אשלגן וסידן. בנוסף, הוא עשיר בסיבים תזונתיים, המסייעים לעיכול ותורמים לאיזון החיידקים הידידותיים בגוף.

גרגירי ארוניה (Aronia Berries): פרי יער כהה וקטן הדומה לאוכמניות. הוא עשיר בוויטמינים C ו-K ובמינרלים כמו מנגן ואשלגן. הארוניה מכילים נוגדי חמצון חזקים התורמים לבריאות הלב ולחזוק מערכת החיסון. מחקרים מראים כי גרגירי הארוניה עשויים לסייע במניעת סוגים שונים של סרטן וסיבוכי סוכרת, הודות ליכולתם להפחית את רמות הסוכר בדם ואת עמידות האינסולין.

אסאי בול (צילום: מיה בן אפרים קליין)
אסאי בול - קערה מלאה בכל טוב | צילום: מיה בן אפרים קליין

גוואמוצ'יל (Guamuchil): פרי טרופי שמקורו במקסיקו ומרכז אמריקה. גוואמוצ'יל עשיר בוויטמין  C החשוב לתהליך התחדשות התאים ומסייע בהפחתת דלקות. בנוסף, הוא עשיר בסיבים תזונתיים, אשלגן ונוגדי חמצון.

גביולה (Gaviola):  פרי אקזוטי מדרום אמריקה, בעל תכונות אנטי-דלקתיות ונוגדי חמצון כמו פלבנואידים וטאנינים. הפרי מכיל כמויות גדולות של ויטמין C, סיבים תזונתיים, אשלגן וכמה ויטמינים מקבוצת B. גם הגביולה תורמת לבריאות הלב וכלי הדם ויש לה תכונות אנטי-דלקתיות המסייעות להילחם במחלות.

דובדבנים מזן רנייר (Rainier Cherries): דובדבנים צהובים עם תכולת ויטמינים A ו-C גבוהה, סיבים תזונתיים וסידן. בנוסף, מכילים נוגדי חמצון מסוגים שונים. מחקרים מצביעים על כך שצריכת דובדבנים מזן רנייר עשויה לסייע בשיפור איכות השינה.

אוכלת ופל עם פירות (צילום: shutterstock)
תמיד טוב לגוון | צילום: shutterstock

 

איפה משיגים את הפירות הללו?

אין ספק שקשה עד בלתי אפשרי למצוא את הפירות האלה בישראל. עם זאת, ניתן לצרוך אותם בצורתם הקפואה או המיובשת בחנויות הטבע השונות. אל תשכחו שגם בפירות שקיימים וגדלים בארצנו יש גם נוגדי חמצון, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים - ולא פחות חשוב המחיר יותר נוח לכיס. הפירות המומלצים ביותר הם פירות יער כמו: תות, דובדבן, אוכמניות ופטל, המכילים נוגדי חמצון רבים, והם פחות מעלים את רמות הסוכר בדם כשמשווים אותם לפירות יותר מוכרים כמו תפוח או בננה למשל.

שימו לב: חולי סוכרת, הסובלים מטריגליצרידים גבוהים וממחלות שונות צריכים להגביל את כמות הפירות והפחמימות הפשוטות שהם צורכים ביום, ועבורם מומלץ להתייעץ עם דיאטן קליני לפני כל שינוי בתזונה היומית.

 

ירדן נגלשטיין, דיאטנית קלינית בכירה במרכז השיקומי בית לוינשטיין ובכללית מחוז שרון – שומרון