משרד הבריאות עדכן היום (רביעי) שילד כבן 10 לקה בדלקת מוחית כתוצאה מהאמבה הנדירה נגלריה פאולרי (naegleria fowleri) – הידוע כ"אמבה אוכלת מוח". הוא מורדם ומונשם בטיפול נמרץ בבית החולים זיו שבצפת.

מבית החולים זיו בצפת נמסר שהילד בן ה-10, תושב הצפון, מטופל במחלקה לטיפול נמרץ ילדים במרכז הרפואי. הוא הובא לשם אתמול ע"י הוריו, לאחר ארבעה ימים שלא חש בטוב ושהה בביתו. הצוות הרפואי העלה מיד חשד לדלקת קרום המוח ובמקביל החל בבדיקות נרחבות נוספות לזיהוי הגורם. במהלך הלילה מצבו התדרדר והוא כרגע מונשם ומורדם.

כנרת (צילום: 123RF‏)
הכנרת | צילום: 123RF‏

מצבו של הילד העלה חשש שמדובר בדלקת שנגרמה מהאמבה, שעלולה להימצא במים מתוקים, שלוליות, או מקורות מים עומדים מסוגים שונים. משרד הבריאות מבצע בדיקה אפידמיולוגית ודגימות ממקומות בהם הילד ביקר, ומטעמו נמסר שיעדכן את הציבור בהמשך על הממצאים. 

רק לפני שבועיים וחצי נקבע מותו של צעיר בן 26 שנדבק באמבה הנדירה ("נגלריה פאולרי") – לאחר מאבק ממושך על חייו. מבית החולים בילינסון נמסר כי "מרגע האשפוז, השתמשו הצוותים הרפואיים בכל העומד לרשותם, כולל טיפול תרופתי והתערבויות כירורגיות במטרה להציל את חייו של המטופל, אך מצבו הוסיף להתדרדר".

במשרד הבריאות הדגישו כי מדובר במחלה נדירה, ששיעור התמותה ממנה גבוה מאוד. בעולם דווח עד כה על כ-400 מקרים בסך הכול. האמבה נמצאת במים מתוקים, שלוליות, או מקורות מים עומדים מסוגים שונים. חקירה של לשכת הבריאות במחוז המרכז מצאה כי ככל הנראה נדבק הצעיר בחוף גיא שבכנרת (ולא בפארק המים הסמוך).

המשרד ממשיך בחקירת הנושא, לאור ממצאי בקרי בריאות הסביבה שדגמו את המים. "משרד הבריאות יעדכן את הציבור אם יש בכך צורך", נמסר אז. 

ד"ר דניאל גרופל, מומחה למחלות זיהומיות בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים, הסביר בשיחה עם N12 כי "גם במקומות שבהם אנחנו יודעים שהאמבה קיימת במאגרים גדולים, ההידבקות נדירה מאוד. גם אם היא נמצאת במאגרים טבעיים, לא ניתן לעשות שום דבר כדי לחסל אותה. בנוסף, למיטב ידיעתי משרד הבריאות לא מנטר את האמבה. בארץ נרשמו עד כה שני מקרים מוכחים: הראשון לפני שנתיים בצפון, והמקרה הנוכחי שאובחן בבית החולים בילינסון".

אמבה אוכלת מוח (צילום: Courtesy of CDC, Reuters)
"אמבה אוכלת מוח", אילוסטרציה | צילום: Courtesy of CDC, Reuters

על השאלה "למה למעשה לא נדבקים יותר אנשים?", השיב: "מה שקרה לאותו צעיר בן 26 היה ביש מזל. האדם צריך לשאוף את הטיפה הלא נכונה של המים עם האמבה כדי שהיא תידבק בריריות האף. כשהאמבה פוגשת בתנאים הנכונים בגופו של אדם, היא עלולה להיכנס דרך מערכת הנשימה ולגרום לדלקת במוח. מכאן השם הציורי - אמבה אוכלת מוח".