השבוע נקבע מותו של מטופל בן 26 בבית החולים בילינסון שנדבק בחוף גיא שבכנרת באמבה "נגלריה פאולרי", שזכתה לכינוי הציורי "אמבה אוכלת מוח". זהו מקרה המוות השני אי פעם בישראל כתוצאה מהידבקות באמבה הנדירה, הגורמת לדלקת מוחית חריפה, אך רגע לפני שממהרים להימנע מרחצה בקיץ הלוהט, ביקשנו מד"ר דניאל גרופל, מומחה למחלות זיהומיות בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים, להסביר למה אותו צעיר נדבק באמבה, עד כמה היא קטלנית ואיך ניתן להיזהר.

איפה אפשר למצוא את האמבה?

"האמבה 'נגלריה פאולרי' נמצאת במאגרי מים מתוקים, טבעיים או מלאכותיים, אך זקוקה לטמפרטורות גבוהות כדי לשרוד. בבריכות שחייה שמטופלות היטב האמבה לא קיימת משום שהיא לא יכולה לחיות בכלור".

"חשוב להבדיל בין סוגי האמבות. כשמדובר על אדם שחזר מטיול בחו"ל עם אמבה, זו אמבה אחרת שחיה בתוך האדם או בתוך חיה כגורם מאחסן. היא זקוקה למאחסן כדי לחיות כמו טפיל. במקרה שלנו, אמבה אוכלת מוח יכולה לחיות באופן עצמאי במאגרי מים ולא זקוקה לגוף של אדם או חיה אלא רק את המים החמימים שלה. היא אוכלת לבד ומתקיימת לבד עד הרגע שהיא נכנסת לגוף האדם".

האמבה נפוצה בארץ?

"גם במקומות שבהם אנחנו יודעים שהיא קיימת במאגרים גדולים, ההידבקות היא נדירה מאוד. גם אם היא נמצאת במאגרים טבעיים, לא ניתן לעשות שום דבר כדי לחסל אותה. בנוסף, למיטב ידיעתי משרד הבריאות לא מנטר את האמבה. בארץ נרשמו עד כה שני מקרים: הראשון לפני שנתיים בצפון, והמקרה הנוכחי שאובחן בבית החולים בילינסון".

למה למעשה לא נדבקים יותר אנשים?

"מה שקרה לאותו צעיר בן 26 היה ביש מזל. האדם צריך לשאוף את הטיפה הלא נכונה של המים עם האמבה כדי שהיא תידבק בריריות האף. כשהאמבה פוגשת בתנאים הנכונים בגופו של אדם, היא עלולה להיכנס דרך מערכת הנשימה ולגרום לדלקת במוח. מכאן השם הציורי - אמבה אוכלת מוח".

אמבה אוכלת מוח (צילום: Courtesy of CDC, Reuters)
אמבה אוכלת מוח | צילום: Courtesy of CDC, Reuters

איך ניתן לגלות אותה?

"חשד גבוה, חשיפה מתאימה ותקופת דגירה בת שבוע. לאחר מכן, מבצעים ניקור מותני ומוצאים את האמבה בנוזל השדרה. ניתן גם לערוך בדיקת PCR מיוחדת במרכזים רפואיים בארץ שמבצעים אותה".

מהם התסמינים?

"בעיקר תסמינים נוירולוגיים וחום גבוה, כאבי ראש ושינויים במצב ההכרה. מה שמאפיין את האמבה בניגוד למחלות אחרות זו התדרדרות בתסמינים. בהתחלה מדובר בכאב ראש חזק מאוד ובשינוי במצב ההכרה. בניגוד לקדחת הבהרות, תשומת הלב היא לתסמינים הנוירולוגיים - יותר פרכוסים ובלבול".

הידבקות באמבה בהכרח תסתיים במוות?

"זה יכול להשפיע על כל בן אדם בריא. היא מתרבה מאוד, ומייצרת בסביבתה דלקת. רוב המקרים מסתיימים במוות, ובאלו שלא החולים יעברו פגיעה נוירולוגית קשה מאוד".

יש לכך טיפול?

"לרוב, החולים יקבלו טיפול רחב בפטריות ישירות לנוזל המוח והשדרה. קיימים עוד מגוון טיפולים תומכים אנטי-פטרייתיים שניתנים לווריד ולנוזל השדרה. בבילינסון האבחנה הייתה מהירה וסיפקו את הטיפול הכי טוב שאפשר לתת, אך זה לא עזר".

"אנחנו מותקפים בשנים האחרונות בסכנות בריאותיות רבות סביבנו. זה התחיל בקורונה ובקדחת הנילוס, ויש מחלות שהן בשליטתנו ויש כאלה שלא. אני מאמין שצריך לדאוג למה שנמצא בשליטה, כמו במקרה של קדחת הנילוס שאנחנו צריכים לייבש מים ולהשתמש בתכשירים נגד יתושים. האמבה היא נדירה, ולא הייתי פועל באופן אקטיבי במקרה שלה. אני לא חושב שיש סיבה לדאגה או שצריך לשנות את ההתנהלות שלנו בעקבותיה. צריך להיות מודעים לקיומה".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "משרד הבריאות ביצע בדיקה תברואתית בבריכות בחוף גיא. בבדיקה נמצא כי התנאים התברואתיים שם תקינים ובדיקות המים הראשוניות (בדיקת רמת כלור, עכירות המים וחומציות) תקינות. כך שאין מניעה להכנס למים בבריכות אלו"