לפני כחודשיים נחמן, ילד חרדי כבן 8 מירושלים סבל ממחלת חום, ולפתע מצבו הידרדר. "הוא השתעל המון והיה לו קצת חום אז קבעתי תור לרופא", משחזרת אמו ברכה. "פתאום נחמיה נשכב על הספה היה חיוור מאוד, הזיע והקיא המון. מיד הלכנו לרופא המשפחה, הוא בדק אותו וראה שהדופק מעל 200, הוא היה המום. בשלב הזה, הוא הפנה אותנו בדחיפות למיון".
שם במיון, הצליחו הרופאים לאזן את הדופק החריג. ברכה מספרת שנחמן עבר בדיקת אקו לב, אז ראו שהוא סובל מהפרעת קצב קשה שנובעת מקרע במסתם המיטרלי בלב - מום מולד שמתגלה לרוב אחרי הלידה. "לא דמיינתי שיש לי ילד שסובל ממצב כל כך חמור. הוא תמיד היה בריא לחלוטין", היא מספרת.
לפני מספר ימים נחמן הגיע עם הוריו לשניידר, ותוך יומיים נשלח לניתוח דחוף לתיקון המסתם. ד"ר יעל פיינשטיין, רופאה בכירה ביחידה לטיפול נמרץ לב בשניידר, מסבירה כי בניתוח עצמו, מבוצע תיקון של החתך בעלה המסתם. "יש מספר אפשרויות של תיקון ובזמן הניתוח, המנתח בוחר את הטכניקה המתאימה ביותר. אחרי הניתוח, הלב שגדל בגלל העומס צריך לעבור תקופת הסתגלות ולחזור לממדים רגילים. זה לוקח שבועות עד חודשים וגם בתקופה הזאת חשוב להיות במעקב ולעיתים גם יש צורך בטיפול תרופתי. אם התיקון וההסתגלות מצליחים, הילד לא יזדקק להתערבות נוספת ויחיה חיים רגילים. לעיתים יש צורך בתיקון נוסף שיכול להיעשות בצנתור או בניתוח.
לאחר מספר ימי התאוששות נחמן שוחרר לביתו. אמו מספרת שכעת הוא מחלים מהניתוח ומצבו טוב. "הוא ילד חזק וחדש. הוא אומר לי שהוא שמח שהוא עבר את הניתוח כי עכשיו הוא מרגיש הרבה יותר טוב. אנחנו כמובן נצטרך להיות במעקב והוא נדרש לטיפול תרופתי, אבל תודה לאל שהסיפור הסתיים כך".
מצב שמתגלה לרוב בשלב מוקדם יותר
ד"ר יעל פיינשטיין, רופאה בכירה ביחידה לטיפול נמרץ לב בשניידר, מסבירה כי לנחמיה היה חתך במסתם המיטרלי. "התפקיד של המסתם הוא להפריד בין העלייה לחדר בלב ולדחוף את הדם מהעלייה לכיוון החדר. ברגע שיש חתך, חלק מהדם שאמור ללכת לחדר, חוזר אחורה לעלייה. במצב כזה, הלב נדרש להתמודד עם עומס גדול. "זה למעשה גורם לעומס של נפח על הלב, שפועל במעין 'פול גז בניוטרל'. עם הזמן, הלב גדל כדי לעמוד בעומס שמופעל עליו, ומתפתחת אי-ספיקת לב. אם המצב לא מטופל, הלב לא מצליח לספק דם וחמצן לאיברי ומערכות הגוף מה שיכול להוביל לקריסה ואף למוות.
לדבריה, המקרה של נחמיה הוא חריג, כיוון שבד"כ מדובר במחלה המאותרת בשלבים הרבה יותר מוקדמים בחיים. היא מציינת כי חשוב להכיר את נורות האזהרה העלולות להעיד על מצב כזה: "ילד שמתנשם בזמן מאמץ, שמתעייף יותר מילדים אחרים, לא עולה במשקל, כשמאותרת אוושה בבדיקה אצל רופא, או אם יש דלקות ריאה וזיהומי ריאה חוזרים – במצבים כאלה חשוב לפנות לייעוץ רפואי מסודר".