העומס הגדול במערכת הבריאות הוא לא דבר חדש, והחל מיום ראשון הקרוב תתרחש מהפכה של ממש: לא נצטרך לפנות לרופא כדי לקבל אישור מחלה למעסיק. השינוי הוחלט כבר בחודש יוני, והוא ייכנס לתוקפו החל מ-1 בספטמבר. עושים סדר: זה כל מה שאתם צריכים לדעת על השינוי.

המהלך צפוי לפנות את זמנם של הרופאים בקופות החולים ולאפשר להם להתמקד בטיפול הרפואי, ובמטופלים הזקוקים לכך. על פי הנתונים, כיום רוב תעודות המחלה המונפקות הן עד לארבעה ימי מחלה ועבור מחלות קלות בלבד.

איך זה יעבוד?

המהפכה תיכנס לתוקף ב-1 בספטמבר בכל קופות החולים, כך למשל הסבירו כיצד זה יעבוד בקופת חולים כללית:

  • הבקשה לאישור תוגש דרך אתר האינטרנט, אפליקציית כללית או במוקד הטלפוני.

  • האישור יופק אוטומטית תוך כ-15 דקות מרגע הגשת הבקשה ויהיה זמין באזור האישי המקוון של המטופלים.

  • המבקש יוכל לקבל אישור בדד של עד 4 ימי מחלה, ועד 4 אישורים נפרדים בשנה.

סוגי תעודות המחלה שניתן יהיה להציג:

  • תעודת מחלה שמונפקת ללא חתימת רופא ע"י קופת החולים – תעודה זו אינה קיימת כיום, ותונפק באמצעות מערכת דיגיטלית של הקופה.

  • תעודת מחלה רגילה לאחר ביקור רופא, גם עבור יותר מארבעה ימי מחלה, כאשר ביקור רופא יכול להיות במסגרת ביקור פנים אל פנים או ביקור מרחוק (טלפונית או בהתכתבות).

מדחום אילוסטרציה (צילום: 123RF‏)
ניתן יהיה להנפיק את האישורים לבד עד 4 פעמים בשנה, אילוסטרציה | צילום: 123RF‏
  • תעודת מחלה עבור מקרים חריגים ללא ביקור רופא, כפי שיקבעו בחוזר משרד הבריאות, בהם חולים אונקולוגיים פעילים, מטופלי דיאליזה, חולים במחלות זיהומיות הנדרשים לבידוד או ריחוק, חולים הסובלים מדיכוי חיסוני משמעותי שביקור במרפאה עלול לסכנם, מצבים רפואיים הקשורים בהיריון (כולל שמירת היריון) ועוד.

  • תעודת מחלה קצרה עד 4 ימים בחתימת רופא, שלא דורשת ביקור רופא.

שר הבריאות אוריאל בוסו בירך על המהלך: "משרד הבריאות מוביל בשנה האחרונה מספר תהליכים לשיפור השירות הרפואי, לקיצור תורים ולהפחתת עומסים במערכת הבריאות. תקנות דמי המחלה שאושרו בוועדת העבודה והרווחה מהוות צעד הכרחי בדרך לניצול נכון וראוי יותר של עבודת הרופאים והקלה על המטופלים. לצד הרפורמה ההיסטורית בכוח האדם הרפואי, אני רואה חשיבות רבה בקידום של שיתופי פעולה עם משרדי ממשלה נוספים לטובת מערכת הבריאות ומברך את שר העבודה הרב יואב בן צור על הגשת התקנות".

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב הוסיף: "כחלק מחיזוק הרפואה בקהילה ועל מנת לתת מענה טוב יותר למטופלים אנו פועלים במספר מישורים: הגדלת מספר הרופאים בישראל וטיוב עבודתם של הרופאים העובדים בקהילה כדי להוריד מהעומס המוטל עליהם. על מנת שהרופאים יוכלו להחזיר ולמקד את זמנם במשימה החשובה מכולן, טיפול במטופלים הזקוקים לכך, אושרו היום תקנות שיורידו מהם עומס בירוקרטי. נמשיך ונפעל להגדיל את מספר הרופאים בישראל ונחזק את הרפואה בקהילה ובמערכת הבריאות כולה".