חגי תשרי מתקרבים בצעדי ענק, והמארחים שבינינו כבר מתחילים להריץ בראש את התפריט. רכישת המוצרים והיערכות מוקדמת יעזרו להתמודד עם רצף הסעודות ביתר קלות. אחד הדברים ההכרחיים ביותר הוא - מקום במקפיא.
מצד אחד, בשר קפוא הוא בטוח לאכילה למשך זמן רב, שכן חיידקים אינם יכולים להתרבות בטמפרטורות הקפאה. עם זאת, חשוב להבין שהקפאה לא הורגת את כל החיידקים שבו, היא רק מונעת מהם להתרבות. לכן, חשוב להשתמש בבשר קפוא בצורה בטוחה כדי להימנע מהרעלות מזון שעלולות להיות מסוכנות.
כמה דברים שחשוב לדעת על הקפאה
גם אם הבשר בטוח לאכילה, הקפאה ממושכת עלולה לפגוע באיכותו. עם הזמן, הוא עלול לאבד לחות ולהפוך יבש, קשה וחסר טעם. השומן שבו עלול להתחמצן, מה שגורם לטעם לוואי לא נעים. בעיה נוספת היא כוויות קור בבשר - מדובר באזורים מיובשים על פני הבשר שנוצרים כאשר הוא בא במגע עם אוויר. הן לא מסוכנות, אך הן משפיעות לרעה על הטעם והמרקם של הבשר. ניתן לחתוך אותן לפני או אחרי הבישול, אם כי סביר שחלק מהבשר ילך לאיבוד בשיטה זו.
מהו זמן האחסון המומלץ?
בגדול, זה תלוי בסוג הבשר: בקר וכבש יכולים להישמר במקפיא עד שנה, ועוף והודו – עד תשעה חודשים. בשר טחון ודגים עדיף לצרוך תוך שלושה עד ארבעה חודשים. חשוב לציין שאלו הם זמני האחסון המומלצים לשם שמירה על איכות מיטבית. בשר מבושל בדרך כלל נשמר היטב במקפיא עד שלושה חודשים. זמן ההקפאה הכללי שמאפשר לשמור על הבשר ללא קלקול תלוי במגוון גורמים, למשל - צורת האחסון, סוג המקפיא וחשיפה לשינויי טמפרטורה עקב שימוש ממושך ועוד.
אחסון נכון לפני הקפאה
לפי ההקפאה, מומלץ להוציא את הבשר מאריזתו המקורית ולעטוף היטב בניילון נצמד או בנייר אלומיניום, כדי למנוע מגע עם אוויר ויצירת כוויות קור בבשר, שכאמור עלולות לפגוע באיכותו. שקיות ואקום ייעודיות להקפאה הן אידיאליות להקפאה לטווח ארוך, וכדאי להוציא כמה שיותר אוויר מהשקית כדי שתהיה צמודה לבשר וכך הוא ישמר לאורך זמן רב יותר. כמו כן, חשוב לציין את תאריך ההקפאה על גבי הבשר, כדי שתוכלו לעקוב אחר הזמן שבו הוא נמצא במקפיא.
מהי הדרך הנכונה להפשרת הבשר?
הדרך הבטוחה ביותר להפשיר בשר קפוא היא באמצעות המקרר. העבירו את הבשר מהמקפיא למקרר לילה לפני שאתם מתכננים להשתמש בו. לעולם אל תפשירו בשר על השיש או במים חמים, מכיוון שזה יכול ליצור סביבה אידיאלית לגידול חיידקים. רצוי לבשל את הבשר באופן מיידי לאחר ההפשרה.
אם אתם מעוניינים להכין ארוחה ספונטנית, תוכלו להשתמש באופציית ההפשרה במיקרוגל לפי הוראות היצרן, או הניחו את הבשר במים קרים על השיש, ודאגו להחליף את המים בכל חצי שעה.
טיפים נוספים:
חלקו את הבשר למנות לפני ההקפאה. זה יאפשר לכם להפשיר רק את הכמות שאתם צריכים בכל פעם.
בשר שהופשר לא ניתן להקפאה חוזרת - אלא אם הוא בושל. לאחר ההפשרה, חיידקים יכולים להתחיל להתרבות בבשר. לכן, חשוב לבשל אותו היטב לפני שמקפיאים אותו שוב.
הקפיאו בשרים במקפיא נפרד – אם יש ברשותכם כזה. פתיחות תכופות של המקפיא גורמות לתנודות טמפרטורה, ולכן עדיף לאחסן בשר במקום שבו המקפיא פחות בשימוש וכך הטמפרטורה נשמרת בצורה מיטבית.
זמני האחסון המומלצים לפי סוג הבשר לשם שמירה על איכות מיטבית:
בשר בקר:
- בשר טחון לא מבושל: שלושה עד ארבעה חודשים.
- נתחים שלמים וסטייקים לא מבושלים: 12-4 חודשים.
- בשר מבושל: חודשיים עד שלושה.
בשר עוף:
- חלקי עוף לא מבושלים: תשעה חודשים.
- עוף שלם לא מבושל: 12 חודשים.
- חלקי פנים לא מבושלים: שלושה עד ארבעה חודשים.
- עוף מבושל: ארבעה חודשים
נסו להקפיד על בדיקה תקופתית: כדאי לבדוק ולנהל את תכולת המקפיא באופן קבוע. השתדלו להשתמש בבשר קפוא תוך פרק הזמן המומלץ לאיכות מיטבית.
עדי בצלאל, דיאטנית קלינית בכירה של הכללית במחוז ירושלים