תחלואת הקיץ בשיאה: לפי הנתונים הרשמיים שנאספו ע"י קופת החולים מכבי, בחודשים האחרונים תועדה עלייה של כ-57% בדלקות ריאה לעומת החודשים המקבילים אשתקד. ד"ר ינון חסיד, מומחה לרפואת משפחה במכבי שירותי בריאות, מסביר כי לרוב מדובר בסיבוך שנגרם כתוצאה ממחלות נשימתיות נגיפיות שונות. "אחת הסיבות לתחלואה בדלקת ריאות היא נוכחות של מחלות נשימתיות, כגון שפעת, קורונה או מחלות אחרות המערבות את מערכת הנשימה. לצערי, הקיץ הזה אנחנו רואים הרבה מאוד מחלות נשימתיות, ולמעשה לא זכור לי שראינו תחלואה כזאת נרחבת בארץ מעולם. גם מחלות חיידקיות כמו מיקופלזמה נמצאות בעלייה, וגם הן עלולות להוביל לדלקת ריאות. באופן טבעי, בגלל התחלואה הנרחבת, אנחנו רואים גם הרבה יותר דלקות ריאה".
לדבריו, המחלות הן קשות וממושכות יותר, וגם מאובחנות יותר בקרב צעירים. "השנה 41% מהמאובחנים הם צעירים ובני הנוער שחולים במחלות נשימתיות", מציין הד"ר.
אחד הגורמים לתחלואה הנרחבת, להשערתו, היא ירידה בחיסון האוכלוסייה הכללי לשפעת. "ייתכן שהמלחמה גורמת לכך שלאנשים יש פחות פנאי לחיסונים, אבל את התוצאות אנחנו רואים בשטח. השנה יש הרבה מאוד חולי שפעת, גם כאלה שסובלים ממחלה ממושכת ולא סימפטית. לצערי, נתקלתי גם במקרה של ילדה שחלתה בנגיף ונפטרה בעקבותיו".
כמו כן, הוא ממליץ לשים לב לתסמינים האופייניים למחלה: "חום שמלווה בשיעול, קוצר נשימה – כל אלה עלולים להעיד על התפתחות של דלקת ריאות, ובמצבים כאלה מומלץ להגיע להיבדק. באופן כללי, יש הרבה מחלות וירליות שעלולות לגרום לשיעול, ובמקרים כאלה הוא עלול להימשך אפילו עד שמונה שבועות. אם השיעול נמשך מעבר לזה, חשוב לגשת גם כן להיבדק, כדי לשלול מחלות אחרות, כמו שעלת – מחלה חיידקית שגם היא נמצאת בעלייה בימים אלה".
מה חשוב לעשות כדי לצמצם את הסיכוי לחלות?
ד"ר חסיד מסביר כי חשוב להקפיד על כמה כללים, ובעיקר להתחסן לשפעת כבר בתחילת החורף הבא. כמו כן, הוא ממליץ לאנשים בני 65 ומעלה לגשת להתחסן לדלקת ריאות. "החיסונים הללו ממש מצילים חיים, בייחוד כשאנחנו מדברים על שכבות הגיל המבוגרות. מעבר לכך, חשוב לדאוג לאוורר את הבית גם בימים חמים, ולהימנע משהייה במקומות צפופים, ככל שניתן. אם מישהו בסביבתכם חולה – יש להימנע משהייה במחיצתו".