משרד הבריאות עדכן היום (שני) בדיון בוועדת הבריאות כי עד אתמול אובחנו 87 חולים בקדחת מערב הנילוס - 55 גברים, 32 נשים ועוד 10 משוערים שטרם קיבלו אבחנה סופית. 7 חולים נפטרו עד כה.  

הגיל הממוצע של החולים הוא 73 וטווח הגילאים הוא בין 8 ל-96. נציגי המשרד הצביעו על עלייה משמעותית במספר האבחונים ומקרי המוות בפרט כאשר ב-2021 היה מקרה מוות אחד, ב-2022 – 2 מקרים, ב-2023 3 מקרים והשנה כאמור כבר 7 מקרים.

עוד על פי הנתונים, ב-2023 מרבית האבחונים היו באזור הנגב ואילו השנה האבחונים באזור מרכז הארץ. נציג המשרד הדגישו כי המחלה, שמועברת מעופות לבני אדם דרך עקיצת יתושה, אינה מדבקת מאדם לאדם. עוד נמסר כי בעבור ילדים וצעירים מדובר לרוב במחלה קלה, אולם בקרב מבוגרים היא עלולה להיות מסוכנת ואף קטלנית.

מפת קדחת הנילוס בישראל (צילום: גוגל מפות)
קדחת הנילוס בישראל | צילום: גוגל מפות

ד"ר יעל פאראן מבית החולים איכלוב מסר: "רק בחודש יוני, היו 20 מאובחנים חדשים אצלנו. לא היה מעולם דבר כזה. רובם אנשים מבוגרים מעל גיל 60, לרוב ללא מחלות רקע משמעותיות. הגענו כבר ל-6 מונשמים ואין שאלה שהמחלה היא זו שגרמה לזה. כל ה-20 שהגיעו אלינו מייצרים 100-200 אנשים שנדבקו והיו א- תסמיניים".

ד"ר אבי גדות, גם הוא מבית החולים איכלוב הוסיף: "אנחנו לא בעד פאניקה אבל אם פאניקה תציל חיים היא עדיפה על שאננות. לילדים וצעירים המחלה היא קלה מאוד. מעל גיל 70 היא מסוכנת ויכולה להיות קטלנית. יש יוזמה שאנחנו מובילים - בתי חולים במרכז יבחנו שימוש בתרופה שהיא מוכרת, בטוחה וידועה, שמשתמשים בה עשרות שנים לדברים אחרים". 

 ד"ר שי רייכר מהמשרד להגנת הסביבה אמר: "המחלה מוכרת בישראל משנות ה-50, היא קיימת בכל העולם ומגיעה בתיווך של עופות. יש עליות וירידות במספר האבחונים וזה תלוי גם במודעות הציבורית. פאניקה ולחץ מעולם לא ריפאו אף אדם אבל ידע, השכלה והתנהלות נכונה בהחלט כן".