תקופת ההיריון, ללא מעט נשים, היא תקופה של שינוי משמעותי בתחום התזונה. הן חוות שינויים עם התקדמות ההיריון. אוכל אהוב עלול לעורר תחושת בחילה ואוכל שממנו הן נמנען פתאום הופך למועדף ביותר. אם בעבר ההמלצה הייתה לאכול בשביל שניים, היום ברור שכמות וסוג האוכל ישפיעו על התפתחות העובר ואף על הבריאות שלו בעתיד.
מעבר לסוג האוכל, איכות האוכל הופכת לקריטית בהריון. במהלך ההיריון מערכת החיסון של האישה חלשה יותר, ולכן יש חשש מוגבר להידבקות בזיהומים שמועברים במזון. כדי להפחית את הסיכון בהדבקות בזיהומים, יש כמה מאכלים שמהם מומלץ להימנע. כמו כן יש כללים לבטיחות ושימור האוכל שעליהם חשוב להקפיד. חלק מההמלצות הללו כוללות הימנעות מאכילה של גבינות מסוימות והנחיות לטיפול בפירות וירקות טריים.
חג השבועות הוא חג עמוס בגבינות, ירקות, פירות ועוד המון מאכלים טובים. כדי שתוכלו לדעת בביטחון מהן הגבינות הבטוחות לאכילה וממה כדי להימנע, מובאות עבורכן ההמלצות העיקריות. והערה חשובה למשפחה ולחברים, נכון, בעבר נשים הרות אכלו הכל וזה "היה בסדר". המחקר התקדם מאז, הידע התפתח ואין סיבה ממשית היום לקחת סיכון במקום שבו ניתן להיעזר בתחליפים ושיטות המאפשרות בקלות ליהנות מהחג וגם לשמור על העובר ועל עצמכן בזמן ההיריון.
אז מה מומלץ?
- יש לקנות גבינות מפוסטרות בלבד. כמעט כל המוחלט של הגבינות הנמכרות בסופרים הגדולים מפוסטרות, למעט גבינת גרנה פדנו או מיקס קוואטרו פורמג'י שמכילה גרנה פדנו.
- חשוב לקנות גבינות סגורות הרמטית שנמצאות במדפי המקררים בסופר ולהימנע מגבינות שנמכרות במעדניה או במחלבות לא מוכרות.
- מומלץ להימנע מגבינות עם עובש (גם אם הן מפוסטרות) כגון ברי, קממבר, גורגונזולה ורוקפור.
- יש להימנע מגבינות המושרות במי מלח: פטה, בולגרית, מוצרלה, צפתית. הסיבה היא שליסטריה, אחד מהחיידקים הבעייתיים במזון, מצליח להתרבות במי מלח. במידה ואתן כן מחליטות לאכול מהן, מומלץ להקפיד על הכללים הבאים: לאכול בכמות מועטה; לאכול בסמוך לפתיחת הקופסה; לא להוציא את הגבינה עם הידיים, אלא רק עם סכו"ם נקי; לבחור בגבינה בקופסה סגורה מהמדף בסופר ולא מהמעדנייה; שימו לב - מותר לאכול גבינות במי מלח אחרי שבושלו היטב: ברוטב, פשטידה או במאפה. החום הורג את החיידקים במידה והם קיימים במזון.
- דוגמה לגבינות בטוחות לאכילה: גבינות קשות: גאודה תום צהובה אמנטל פרוסה פרמזן צ'דר; גבינות רכות: שמנת, לבנה, לאבנה, קוטג', ריקוטה למריחה, בולגרית למריחה, עיזים למריחה, גבינה משולשת.
ומה לא כדאי?
- גבינות עם עובש: קממבר, ברי, גורגונזולה, גבינה כחולה, פיקורינו, רוקפור.
- גבינות לא מפוסטרות: גרנה פדנו מיקס קווטרו פורמג'י.
- גבינות במים: (אפשר לאכול אם עברו חימום) מוצרלה, פטה, בולגרית, צפתית וחלומי.
ומה עם ירקות ופירות?
- ניקיון: חשוב במיוחד להקפיד על שטיפה יסודית של ירקות ופירות טריים לפני האכילה, רצוי בהרבה מים וסבון. לא מומלץ לאכול נבטים לא מבושלים. נבטים גדלים בסביבה חשוכה ולחה, דבר שמהווה פוטנציאל לגדילה של חיידקים.
- מיצי פירות: לא מומלץ לשתות מיץ שנסחט במסעדה/דוכן פירות, מסעדות ודוכני פירות מכיוון ששם לא מקפידים לנקות את מוצרי הסחיטה כראוי ושאריות פירות וירקות הן מצע מושלם לחיידקים. כן אפשר לשתות מיץ שהוכן בבית או מיץ מפוסטר מבקבוק, רק יש לזכור שמיצים אלו מכילים כמות גדולה של סוכר. בדיוק כמו גבינות, לא מומלץ לאכול סלטים מוכנים ממעדניה.
לסיכום, אם מאכל מסוים לא מרגיש לכן טרי או נקי מכל סיבה - כדאי להימנע ממנו. בסופו של דבר כל מזון הוא בעל פוטנציאל להיות מזוהם, לכן כדאי לאכול במקומות שאת בטוחה לגבי טיב הניקיון וההיגיינה בהם. אל תפחדו לשאול. הגעתן לארוחה במסעדה ואתן לא בטוחות מה יש בפנים - תשאלו. כמעט כל האנשים לא מודעים לחשיבות של בטיחות מזון בהיריון. חשוב לשמור על היגיינה בסיסית במטבח. לדוגמה, להפריד בין בשר או דג נא לירקות ופירות טריים. להקפיד שלכל סוג מזון יהיה קרש חיתוך משלו. לדוגמה: קרש לירקות ופירות טריים, קרש לבשר, קרש לדג. ככה תהיו בטוחות שאין זיהום צולב במטבח. בישול/חימום משמעותי (שהאוכל מעלה אדים) מצליח להרוג חלק גדול מהחיידקים במזון.