קופות החולים יוכלו להנפיק אישורים על "מחלה קצרה" ללא צורך בחתימת רופא. זאת, בעקבות תקנות דמי מחלה שאושרו היום (שני) בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת. המהלך צפוי להיכנס לתוקף בספטמבר, ולפנות זמן לרופאים בקופות החולים כדי שיוכלו להתמקד במטופלים.

מדובר באישור מחלה קצר מועד של עד ארבעה ימים מצטברים בלבד בפרק זמן של שבעה ימים רצופים. אישורי מחלה אלו יוגבלו לניצול של עד עשרה ימים מצטברים בשנה, ויונפקו עד ארבע פעמים בשנה.

במקרה של מחלה המתארכת מעבר לארבעה ימים, אישור המחלה יינתן בביקור רופא בלבד. ביקור רופא יכול להיעשות גם בשיחת טלפון ולא מחייב ביקור במרפאה.

"ניצול נכון וראוי יותר של עבודת הרופאים"

במסגרת התקנות החדשות, עובדים יוכלו להציג למעסיקים ארבעה סוגים של אישורי מחלה:

• תעודת מחלה שמונפקת ללא חתימת רופא על ידי קופת החולים. תעודה זו אינה קיימת כיום, ותונפק באמצעות מערכת דיגיטלית של הקופה ולא על ידי הרופא, בהתאם להגבלות המפורטות בתקנות. המערכת תחסוך למבוטחים את הצורך בפנייה לרופא ותקל את העומס על הרופאים. אפשרות זו תהיה קיימת בקופות שיבחרו להקים מערכת כזו.

• תעודת מחלה רגילה לאחר ביקור רופא, גם עבור יותר מארבעה ימי מחלה. ביקור רופא יכול להיות פנים אל פנים או ביקור מרחוק (טלפוני או בהתכתבות).

• תעודת מחלה במקרים חריגים ללא ביקור רופא, כפי שיקבעו בחוזר משרד הבריאות. אישורים אלו מיועדים בין היתר לחולים אונקולוגיים פעילים, מטופלי דיאליזה, חולים במחלות זיהומיות הנדרשים לבידוד או ריחוק, חולים הסובלים מדיכוי חיסוני משמעותי שביקור במרפאה עלול לסכנם ובמצבים רפואיים הקשורים בהיריון (כולל שמירת היריון).

• תעודת מחלה קצרה עד ארבעה ימים בחתימת רופא, שלא דורשת ביקור רופא.

שר הבריאות אוריאל בוסו אמר כי זהו "צעד הכרחי בדרך לניצול נכון וראוי יותר של עבודת הרופאים והקלה על המטופלים". מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב אמר כי "הרופאים יוכלו להחזיר ולמקד את זמנם במשימה החשובה מכולן - טיפול במטופלים הזקוקים לכך".