הוריו של חייל שנהרג בעזה לאחרונה הביעו את הסכמתם לתרום את איבריו, אך הציבו תנאי שמנוגד להנחיות של משרד הבריאות: לאפשר את התרומה לחולים יהודים בלבד.

משום שאינה עולה בקנה אחד עם נוהלי משרד הבריאות הייתה אמורה דרישת ההורים לפסול את תרומת האיברים כולה. רק לפני כשבועיים דיווחנו ב"מהדורה המרכזית" שמספר תרומות איברים של חיילים שנהרגו בעזה אכן נפסלו מאותה הסיבה, אך מסיבה שעדיין לא הובררה, במקרה המדובר תרומת האיברים לא נפסלה – בעוד ההורים האבלים הבינו שדרישתם נענתה בחיוב.

שבועות מספר לאחר שקיבלו את הבשורה הקשה גילו ההורים במקרה שאחד מאיבריו של בנם המנוח הושתל בגופה של ילדה ערבייה ממזרח ירושלים, וזעמו על כך. 

השתלת איברים (צילום: Christopher Furlong, GettyImages IL)
צילום: Christopher Furlong, GettyImages IL

במשרד הבריאות מדגישים שהתבחינים בבחירת החולים שמקבלים תרומת איברים חייבים להיות רפואיים בלבד. עם זאת, במערכת הבריאות יש גורמים הסבורים שצריך לאפשר לקרובי משפחה לדרוש שאיבריו של יקירם שנפטר יושתלו במטופלים יהודים בלבד, ולהוסיף להם גם מטופלים שאינם יהודים אבל כאלה ששירתו בצבא. אותם גורמים מזכירים שבתרומה מן החי, של תורם כליה אלטרואיסטי, זה דווקא כן מותר. כלומר, אדם חי ובריא שמבקש לתרום כליה לאדם שאינו מכיר בשביל המצווה שבכך, יכול לדרוש שהכליה שלו תלך למטופל יהודי בלבד, וזה קורה הרבה. בנוסף, הם מזכירים שכבר ישנם שיקולים שאינם רפואיים בבחירת החולים שיזכו לקבל את תרומת האיברים - מאחר שחולה שמחזיק בכרטיס תורם איברים זכאי לעדיפות בתור.

תגובת משרד הבריאות: "בהתאם לחוק השתלת איברים, נוהלי חלוקת האיברים להשתלה בין תושבי ישראל מבוססים על קריטריונים רפואיים בלבד, דבר הנועד להבטיח שהחולה הזקוק ביותר מבחינה רפואית לתרומת איבר יקבל את התרומה, וכל התניה או שיקול אחר אינם מובאים בחשבון. הערך העליון במערכת הבריאות הוא ערך החיים וזאת ללא הבדל בין אדם לאדם".