פרסומי מערך מודיעין הבריאות מראים שמחלת השעלת ממשיכה להתפשט ברחבי ישראל. נתוני אפריל 24 עדיין אינם סופיים, אך מספר החולים שכבר ידוע עליהם, 372, הוא הגדול ביותר מאז גל התחלואה של 2015. ההערכות הן שמספר החולים הסופי לחודש זה יעלה על 400. נתוני חודש מאי גם הם חלקיים, אך כבר כעת ברור שהם עתידים לעלות על אלה של אפריל. מקרי התחלואה מתגלים בכל רחבי ישראל, כשבשבוע האחרון הובילו את הטבלה אשקלון, מודיעין וחיפה.

הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי 

כפי שדיווחנו בעבר, מחלת השעלת היא בעיה עולמית. בארצות הברית עלו רמות התחלואה פי שלושה יחסית לתקופה המקבילה אשתקד, והן מתקרבות למספרים שנצפו שם לפני מגפת הקורונה. מקרי התחלואה מתרבים  גם בבריטניה ובאירופה כולה, עם יותר מקרים ברבע הראשון של 2024 מאשר בכל 2023. בהונג קונג 28 מקרים מתחילת השנה גורמים לדאגה בקרב הרופאים: גם שם מדובר בעליה גדולה לעומת 15 המקרים שהתגלו שם בכל 2023. בפיליפינים נרשמו 2,500 מקרי תחלואה מתחילת השנה עד סוף מאי, ומתוכם מתו 96. בניסיון למנוע תמותת ילדים נוספת, מתכננים שם כעת לצאת במבצע חיסונים. באוסטרליה דיווחו בחודש האחרון על עליה במקרי השעלת, וגם שם כבר עוקפים את 2023 כולה - עוד לפני שהחל אצלם החורף, המגיע במקביל לקיץ אצלנו. ולבסוף, גם במדינות אפריקאיות שונות מתפשטת השעלת ללא מעצורים.

אישה משתעלת (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock

אם נחשפתם לחולה שעלת, יש לפנות לעזרה רפואית בהקדם, אפילו כשמדובר במחוסנים: אפשר למנוע את המחלה בעזרת טיפול, אם הוא ניתן מוקדם מספיק. אך ההגנה החשובה ביותר נגד המחלה הייתה ונותרה חיסונים. חשוב מאוד להקפיד על שגרת החיסונים לילדים, ולהתחסן בהריון לפי ההנחיות, כדי להגן על העוברים שטרם נולדו מפני החיידק הקטלני עבורם.

קדחת צהובה

הקדחת הצהובה היא צרה בריאותית גדולה באפריקה, וארגון הבריאות העולמי מעריך שבכל שנה חולים בה בין 84 אלף ל-170 אלף איש בצורה קשה. באוגנדה, בה הסיכון להידבק בקדחת צהובה גבוה במיוחד, מנסים להכחיד את המחלה עד כמה שניתן ופצחו במבצע חיסונים ענק. מבצעים קודמים לא צלחו בגלל הססנות חיסונים, ובינתיים נראה שגם המבצע האחרון שנפתח באפריל עומד לסבול מגורל דומה. מיליוני מנות חיסון נותרו מיותמות במחסני בתי החולים, לאחר שרק כ-12 מיליון איש ניגשו להתחסן, מתוך 27 מיליון להם ציפו מארגני המבצע.

הקדחת הצהובה היא מחלה נגיפית המועברת על ידי יתושים העוקצים בשעות היום, ומתרבים גם בקרבת בתי מגורים וגם בטבע. המחלה מתחילה עם תסמינים קלים יחסית, כגון חום, כאבי שרירים, כאבי ראש ובחילה. חלק מהחולים יחלימו בשלב זה, אך אצל אחרים המחלה תחזור לשלב שני, מסוכן וקשה הרבה יותר. החום יעלה שוב, והכבד והכליות ייפגעו. בשלב זה העור והעיניים של החולים יקבלו גוון צהוב - מכאן השם קדחת צהובה - השתן יהפוך לכהה ויופיעו כאבים מלווים בהקאות. ייתכן דימום מהפה, מהאף, מהעיניים או מהקיבה. כמחצית מהחולים שחוו את הסיבוכים ימותו בתוך כעשרה ימים.

הקדחת הצהובה נפוצה היום בחלק ממדינות אפריקה ואמריקה הדרומית, ויש כל העת סכנה שתיירים מאזורים אחרים יידבקו במחלה וישובו איתה לארצם. תנאי האקלים המשתנים מקלים על היתושים המעבירים את הנגיף להתפשט למחוזות חדשים, מה שהופך את המחלה לאיום עולמי אפשרי בעתיד. אם אתם מתכננים לטוס לאחת משתי היבשות הללו, כדאי לברר מראש אם עליכם להתחסן כנגד המחלה לפני הנסיעה.

למאמרים נוספים באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי