בשבוע שעבר פרסם משרד הבריאות כי עשרות חולים נדבקו בקדחת מערב הנילוס, וכי לפחות אדם אחד נפטר כתוצאה מהקדחת. אולם, חודשי הקיץ בישראל מביאים איתם וירוסים וחיידקים נוספים, בהם קדחת הבהרות.

לפני שלושה שבועות ברק בר נוי, אומן בן 53 מפרדס חנה, שיתף את אשתו, מתי, שהוא מרגיש לא טוב וכי הוא חווה חולשה בכל גופו. בשל התסמינים שהיו לו, האמין במשך כמה ימים שנדבק בנגיף הקורונה, שעוד מסתובב באוויר, ולכן לא ניגש לבדיקה רפואית.

יתוש הנמר האסייתי (צילום: 123RF‏)
לא רק קדחת הנילוס מהווה סכנה בחודשי הקיץ, יתוש הנמר האסייתי | צילום: 123RF‏

"אמרתי לו שנראה לי שיש לו קדחת הבהרות", סיפרה אשתו מתי, שחלתה גם היא בקדחת לפני 15 שנים. "הוא אמר לי 'כן באמת נדבקה עליי קרצייה כשטיפלתי בגינה של הבית'". תוך זמן קצר השניים הגיעו למיון בבית החולים, שם גילו לו פריחה וכתמים ברגליים התחתונות.

בריאות - סיקור N12:

"נתנו לו אנטיביוטיקה לקדחת הבהרות וגילו שיש לו חיידק אלים יותר", המשיכה מתי. בשל כך, ניתנו לברק משככי כאבים והוא נשאר תחת השגחתו של צוות הרופאים. עם זאת, מצבו התדרדר במהרה. "ברק אמר לי ללכת הביתה ולבוא למוחרת, בעת שידעתי שמצבו יציב. 20 דקות לאחר מכן התקשרו להגיד לי שהוא מורדם ומונשם".

מתי סיפרה שהיא הייתה בהלם ושכשחזרה לבית החולים מצאה אותו מחובר לדיאליזה ונפוח כולו. "הוא עוד הספיק להתקשר לבן שלנו בקוסטה ריקה להיפרד, זה היה עניין של שעות והוא נפטר", סיפרה והדגישה: "זה החבר הכי טוב שלי, הבן זוג שלי ב-30 השנה האחרונות. גשו להיבדק אל תהיו אדישים".

מיון בית חולים בלינסון (צילום: יוסי אלוני, פלאש 90)
במקרה שהתסמינים מלווים בפריחה יש לגשת בדחיפות למוקד רפואי או למיון | צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

הידבקות בקדחת הבהרות מתרחשת בעיקר בחודשי הקיץ והמחלה מועברת באמצעות קרציות שנמצאות על בעלי החיים. "הקרצייה צריכה להיות על הבן אדם לפחות 24-12 שעות כדי שתעביר את החיידק", מציין פרופ' ישראל פוטסמן, מומחה למחלות זיהומיות במחוז הצפון של מכבי שירותי בריאות, "חשוב להבין שיש וירוסים, יש חיידקים, יש פטריות ויש פרזיטים - כל אחד הוא ייצור שונה בגודל שונה והטיפולים בכל אחד הם שונים".

"קדחת הבהרות היא מחלה חיידקית ולקבוצת החיידקים קוראים 'רִיקֶצְיוֹת'. כל הריקציות עוברות לבני אדם על ידי קרציות, שבעיקר נמצאות על כלבים. לנו בישראל ובאגן הים התיכון יש ריקציה מיוחדת, 'ריקציה קונורי', שמופיעה בעיקר בחודשי האביב לאורך כל הקיץ".

מה התסמינים?

"אחרי 12 שעות שהקרצייה נמצאת על האדם, מתחילה תקופת הדגירה של החיידק ויכולים לעבור שבועיים עד שיופיעו התסמינים", אומר פרופ' פוסטמן. "התסמינים העיקריים הם כאב ראש וכאבי שרירים, אך יש גם פריחה אדמדמה עם נקודות וכתמים אדומים. אצל 10% מהאנשים הפריחה יכולה להיות מלווה בשטפי דם. הסימפטומים עלולים להיות דומים לאלו של הקורונה, עד שמופיעה הפריחה, שמופיעה רק בשליש מהמקרים - ועל כפות הרגליים באחוז קטן עוד יותר, לכן קשה לעלות על המחלה".

איך מטפלים?

למחלה הזו יש טיפול עם כדור שנקרא דוקסילין (Doxylin), אולם צריך לאבחן מהר את התסמינים ואת המחלה ולשאול את המאובחן אם הוא ראה עליו קרצייה, או אם יש לו כלב או חתול. אז, יש לתת את הטיפול המתאים, כפי שניתן במקרה הנ"ל. כשלא עולים על המחלה בזמן זה יכול להסתיים במוות, תלוי בתגובת המערכת החיסונית של המטופל.

קרצייה (צילום: 123rf)
קרצייה | צילום: 123rf

"העניין של העונות חשוב", מוסיף פרופ' פוסטמן, "יש עונות שיש לכלבים יותר קרציות. קדחת מערב הנילוס מגיעה לישראל בין החודשים יוני לנובמבר, אך השנה התחילה מוקדם. ריקציות מתחילים באביב והעניין ממשיך לאורך כל הקיץ, כך שאם מישהו חולה בקדחת בחורף יהיה קשה מאוד להבין שהוא נדבק בזה".

מתי צריך לגשת להיבדק אצל רופא?

חשוב לגשת לרופא כשמופיעים הסימפטומים הבאים ביחד: חום גבוה, כאבי ראש, כאבים בארובות העיניים. אם חלה פריחה על כפות הידיים, אז יש לגשת למיון או למוקד בדחיפות.