אישה צעירה נותרה משותקת לחלוטין אחרי שאכלה מרק מקולקל מפחית שימורים. קלאודיה דה אלבקורקי סלדה, בת ה-23 מסאו פאולו, ברזיל, אושפזה בבית חולים בקולורדו, ארה"ב, בעקבות בּוֹטוּליזם – הרעלה נדירה שגורמת לשיבוש חמור במערכת העצבים. לפי הפרסומים, לקח לרופאים שבועיים שלמים לפני שהבינו ממה היא סובלת ובזמן הזה, סלדה נותרה משותקת לחלוטין. כעת היא נלחמת על חייה.
"יום אחד קלאודיה עזבה את העבודה מוקדם כי היא לא הרגישה טוב. היא התקלחה, אכלה ארוחת ערב והלכה למיטה", שיחזרה לאחרונה לואיזה, אחותה, בשיחה עם סוכנות הידיעות הברזילאית UOL. "אחרי זמן קצר, היא סבלה מקוצר נשימה, סחרחורת והתחילה לראות מעורפל. היא שלחה הודעה לחברים שלה שיבואו לבדוק מה מצבה, אבל הם הגיעו רק בבוקר. עד אז המצב כבר ממש החמיר. היא בקושי נשמה והפרצוף שלה היה משותק".
הרעלה נדירה אך מסוכנת
בוטוליזם (נקנקת) היא הרעלה שמתרחשת בעקבות חשיפה לחיידק קלוסטרידיום בוטולינום (Clostridium Botulinum), שמייצר את רעלן הבוטולינום – אחד הרעלנים החזקים ביותר בטבע. הרעלן משבש את מערכת העצבים בגוף ועלול לגרום לשיתוק שרירי השלד ולשיתוק נשימתי. במקרים רבים, כמו במקרה כנוכחי, הוא מועבר דרך מזון.
ד"ר מרינה תמיד צדקין, זיהומולוגית, מסבירה שמדובר בחיידק נדיר אך מסוכן ביותר: "הוא עלול לגרום לתסמינים נוירולוגים קשים, לתחושה כללית רעה, חולשת שרירים ועפעפיים וכן לשיתוק". לדבריה, כדי לצמצם את הסיכון, חשוב להקפיד על כמה כללים: "ראשית, חשוב לשים לב לקופסת השימורים עצמה לפני שאוכלים ממנה – לוודא שהיא בתוקף, שהצורה שלה שלמה, שהיא לא מנופחת, מנוקבת או עקומה – כל אלה עלולים לרמז על חדירת חיידקים, שהצליחו לחדור לקופסה, שאמורה להיות אטומה. שנית, אני ממליצה להימנע מלצרוך את תוכן המוצר מעבר ליומיים, ורצוי מאוד להעביר את המזון לקופסת זכוכית ולשמור אותה במקרר". לדבריה, אנשים בעלי מערכת חיסון ירודה צריכים להישמר במיוחד.
אגב, היא מציינת כי לא ברור לחלוטין מדוע, אבל מסתבר שקופסאות שימורים המכילות מרקים הן המועדות ביותר לפורענות. "החדשות הטובות הן שבארץ דווקא פחות מקובל לצרוך אותן. בארה"ב, לעומת זאת, הן יותר פופולריות. בכל מקרה, אם צורכים מרק מקופסת שימורים, אני ממליצה להרתיח אותו בסיר לפני האכילה וכך לצמצם את הסיכוי לנזק".
עוד מציינת ד"ר תמיד צדקין, כי במקרה של הרעלת בוטוליזם, חשוב לגשת בדחיפות לבית החולים ולקבל טיפול. "מהירות קבלת הטיפול היא קריטית. לא תמיד אפשר לתקן את הנזק שנוצר, ולפעמים המצב הוא בלתי הפיך, אבל טיפול באמצעות אנטי-טוקסין בשילוב אנטיביוטיקה וטיפול תומך יכולים להציל חיים ולמנוע החמרה".
לסיכום, היא אומרת כי "עשרות אנשים בעולם מתים מהרעלת בוטוליזם בכל שנה. למעשה, 5 מתוך מאה אנשים שיסבלו מהזיהום ימותו ממנו. החיידק נפוץ בעיקר בקופסאות שימורים סטנדרטיות ממתכת ופחות בקופסאות פלסטיק או זכוכית".