האם אנחנו בפתחה של אפידמיה חדשה?: כלי התקשורת בארה"ב מדווחים לאחרונה על התפרצות שפעת העופות בקרב פרות, במספר מדינות באזור. אומנם מדובר בזן H5N1 מוכר, הקיים בקרב עופות עוד משנות ה-90. אולם אף שעד כה תועד בעיקר בקרב עופות, וכן בקרב מספר אנשים בודדים שנדבקו מהם באופן ישיר - הפעם מדובר בסיפור שונה לחלוטין.
"זה בהחלט צריך להדליק נורה אדומה", אומר בתגובה פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן. "הנגיף כבר הרג בעבר מיליוני עופות, אבל כל חשיפה אנושית אליו מטרידה במיוחד, כיוון שהיא טומנת בחובה סיכון, ובעיקר פוטנציאל לשינויים בלתי רצוניים ולהתפתחות של זנים מטרידים. בארה"ב כבר רואים שהזן המדובר התפשט לכמה אזורים, וכיוון שהוא אותר בקרב יונקים הסיכוי שהוא יגיע כעת לבני אדם גדול יותר וזה בהחלט מטריד".
לדבריו, מומחים מעריכים כי ההדבקה בקרב בקר החלה כבר לפני 4 חודשים. "בשונה מעופות שלרוב מתים מהנגיף, הוא לרוב לא גורם למוות בקרב בקר אלא רק לתחלואה. בקר נגוע בשפעת העופות שבא במגע עם בני אדם עלול לפגוע בהם, והחשש הוא שייווצר זן חדש שיעבור מאדם לאדם. בינתיים חלה רק אדם אחד בטקסס באופן מתון, והוא סובל מתסמיני שפעת מוכרים, אבל מעקב אדוק בהחלט נדרש, כדי למנוע התרחבות התחלואה ובעיקר יצירת זנים מסוכנים יותר".
אם כן, הצעדים שנדרשים לדבריו כדי למנוע התפשטות, הם מעקב אדוק אחר התחלואה בבקר וניטור תדיר. "אני חושב שיש מקום לשקול גם לפתח חיסונים מותאמים במקביל - הן לחיות והן לבני אדם. כמו כן, חשוב לבודד את החולים עד כמה שניתן".