ילדה בת שנתיים הגיעה אתמול (שני) לקבלת טיפול רפואי במוקד "טרם", לאחר שנצרבה ממדוזה ברגליה בחוף אשדוד. מדובר במקרה אחד מתוך רבים של צריבת מדוזות בשבוע האחרון, לאחר שנחיל גדול הגיע לחופי ישראל. למרות שאותו נחיל נמצא כעת סמוך לחופים הדרומיים, ניתן להרגיש בו גם בחופים בשאר אזורי הארץ.

"אנחנו מקווים שהנחיל שהגיע באמצע חודש יוני יעלם בתחילת אוגוסט, כמו שהגיע מוקדם כך ילך מוקדם", מסביר ד"ר דור אדליסט, אקולוג ימי מאוניברסיטת חיפה ומהמרכז האקדמי רופין. "יש את מדוזת 'החוטית הנודדת', שהיא צורבת מאוד והיא הכי נפוצה בחופי הארץ. מעבר לזה, נראתה גם מדוזת 'כחולת שוליים' שיש לה צריבה בינונית, ומדוזות מסוג 'פעמונית נקודה' ו'זר פרחים ים סופי' שהן לא צורבות", הוא מוסיף.

ד"ר אדליסט מציין כי חלק מהסיבות להופעתן של המדוזות היא התחממות המים באזור חופי ישראל. "הנחיל של הקיץ נוצר באביב והמדוזות שנסחבו עם הזרם הגיעו מאזור ים סוף", הוא מבהיר.

עקיצות מדוזה (צילום: באדיבות טרם-רפואה דחופה)
בת השנתיים שנצרבה ממדוזה בחוף אשדוד | צילום: באדיבות טרם-רפואה דחופה

שטיפה בשתן או גירוד עם חתיכת פלסטיק?

"עקיצת מדוזה גורמת לרוב לצריבה מקומית אשר תתפרש ככאב, ובמקרים חריגים עלולה לגרום לתגובה רב מערכתית", מציינת ד"ר ג'יזלה קידמן, מומחית ברפואה פנימית ממכבי שירותי בריאות מחוז הדרום. "אם נעקצתם, רצוי לצאת מהמים ולהסיר באופן ראשוני וזהיר את שיירי תאי הצריבה באמצעות פלסטיק (כרטיס אשראי או כל אמצעי אשר נמצא בידיכם). לאחר מכן, ניתן לשטוף במי ים ואז בזרם ישיר וחזק של מי ברז – מה שיסייע להסרת התאים. במקרה שחלקי עור נוספים נפגעו, שחלה צריבה בעיניים או שמתפתחת תגובה חריפה אשר גורמת לנפיחות בגרון, קשיי נשימה ולחולשה ניכרת - יש לפנות מיד לעזרה רפואית או להזמין אמבולנס". 

"חשוב לזכור שכניסה לים אינה מומלצת בכל מצב, וכי ניתן למנוע את הצריבות באמצעות פעולות מנע כמו סריקת הים ובדיקה שאין מדוזות במקום שבו אתם שוהים", מוסיפה ד"ר קידמן. "אסור לשפשף את מקום הצריבה על העור, כדי שלא לגרום לארס לחדור בצורה עמוקה יותר לגוף. המיתוס של מריחת שתן, חול, סודה לשתייה, וכל מיני חומרים הוא אינו נכון ועלול להיות מסוכן ומגביר כאב", היא מדגישה.

עקיצות מדוזה (צילום: באדיבות טרם-רפואה דחופה)
עקיצות מדוזה | צילום: באדיבות טרם-רפואה דחופה

הדעות לגבי דרכי הטיפול בצריבה מעט חלוקות בקרב מומחים. ד"ר דור אדליסט, שהוא בין היתר גם חוקר באתר "מדוזות בע"מ", מציין כי בסקר שהם ערכו בקרב מאות נצרבים על ידי מדוזה, התגלה כי פעולת הטיפול הראשונה של הסרת שיירי תאי הצריבה על ידי פלסטיק לא הטיבה עם הנצרבים, וכי אלו שכן גירדו - נצרבו עוד יותר מאחר שהארס נכנס בצורה הזו לתוך העור. "זו הנחיה של משרד הבריאות שאנחנו מעוניינים לשנות, גירוד שיריי המדוזה", הוא מדגיש. "הכי טוב, בחופים שבהם יש מדוזות, להיכנס עם חליפת שחייה שמגנה על הגוף. אם נצרבתם, יש לשטוף את העור במי הים ולמרוח משחה נגד כוויות".