אגף השיקום במשרד הביטחון מציג היום (רביעי) את התחזיות העגומות לגבי הטיפול ארוך הטווח שיידרש לפצועים ונפגעי נפש -כתוצאה ממלחמת "חרבות ברזל". על פי התחזית של אגף השיקום, בשנה הקרובה היקף הבקשות להכרה כנכי צה"ל צפוי לגדול בכ-14,000, ויגיע לבסוף לכ-20,000.
התחזית הקודרת לשנת 2030
כתוצאה מהמלחמה שעודנה בעיצומה, התחזית של אגף השיקום לשנת 2030 היא היערכות ל-100 אלף נכי צה"ל מוכרים על ידי אגף השיקום, שליש מהם עם פגיעות פוסט-טראומה (PTSD). "אגף השיקום מודאג מכך שאין מספיק פסיכיאטרים. זה הולך להיות אירוע לאומי", אמרה לימור לוריא, ראש אגף השיקום במשרד הביטחון. "אנחנו צופים שנסיים את השנה הנוכחית עם 20,000 בקשות להכרה מאגף השיקום על רקע המלחמה. ההנחה היא ש-40% מהם יהיו על רקע נפשי", היא הוסיפה.
לפני 7 באוקטובר טופלו באגף השיקום 62 אלף נפגעים. עד סוף השנה הנוכחית ההערכה היא שמספרם יעמוד על 78 אלף, ועד 2030 יעלה כאמור ל-100 אלף. התקציב השנתי של אגף השיקום עומד כיום על כחמישה מיליארד שקלים. עלויות השיקום הכרוכות במלחמת חרבות ברזל מוערכות בתוספת של 1.6 מיליארד שקלים נוספים מעבר לתקציב הקיים.
מדי שנה כ-500 מתמודדי נפש בישראל שמים קץ לחייהם, 80% מתוכם - גברים בגילים 30-18. "הגידול בהיקף האנשים שמתמודדים עם פוסט טראומה ובעיות נפשיות יביא עמו גם מקרי אובדנות שנמצאים במצב קיצוני", מתארת לוריא. "לצערנו לא את כל המקרים הללו אנחנו יכולים למנוע. הטיפול במתמודדי נפש הוא בעייה לאומית.
"נפגעי פעולות איבה יקבלו את אותה המעטפת שמקבלים נכי צה"ל"
בהתייחס לשאלת מדיניות שיקום החטופים ושל כוחות הצלה שפעלו ב-7 באוקטובר שלא במסגרת הצבא, עונים באגף השיקום: "נפגעי פעולות איבה יקבלו את אותה מעטפת שמקבלים נכי צה"ל. החטופים ובני משפחותיהם מטופלים על ידי אגף השיקום, אירוע שלא היה בעבר. מלחמת 'חרבות ברזל' הולידה צרכים חדשים שלא העלינו על הדעת".
במשרד הביטחון הציבו יעדים לטיפול בפצועים: קליטה וטיפול ב-80% מפצועי חרבות ברזל בתוך שבוע, לדאוג לכך שכל המטופלים יקבלו את המעטפת הטיפולית הנדרשת להם, ויעד של 70% מנכי צה"ל בעקבות המלחמה - שישולבו במעגל התעסוקה או בלימודים במסגרת הליך השיקום.
בשונה ממלחמות עבר, עם פרוץ המלחמה הנוכחית הוחלט באגף השיקום לדחות את הוועדות הרפואיות, ולהתחיל מיידית את תהליך השיקום. עובדי האגף פנו באופן יזום לפצועים וכך גם ל-500 אזרחים, חברי כיתות כוננות יישוביות שהשתתפו בלחימה בשבת השחורה, 100 מתוכם ביקשו סיוע נפשי.