חיל הרפואה בצה"ל יחנוך מחר (חמישי) מרכז חדש לבריאות הנפש והחוסן, שם ינוהל תחום בריאות הנפש בצבא. הצעד מגיע בעקבות ריבוי הפגיעות הנפשיות הקשות שנגרמו באירועי 7 באוקטובר והמלחמה ברצועת עזה שמחייבות את צה"ל להיערך בצורה מחודשת כדי להתמודד עם כמות פניות גדולה מצד חיילים ובני משפחותיהם.
קצין רפואה ראשי בצה"ל עדכן על הקמת המרכז החדש, בבסיס תל השומר, ויהיו לו גם שלוחות באזור הצפון ובאזור הדרום. חיל הרפואה יקים חוליה חדשה בשם "ענף תעצומות" – מרפאה לאנשים שאינם מוגדרים כסובלים מפוסט טראומה, אבל כן חווים תסמינים הקשורים לזה.
המרכז החדש לשירותי בריאות הנפש יכלול את המרכז למשפחת הקבע והיחידה לתגובות קרב, מרפאה לטיפול בפוסט טראומה למשרתים בסדיר ואת יחידת "ליאת - יחידה המורכבת ממטפלים מהשורה הראשונה באזרחות אשר יספקו מענה בטיפול רגשי עבור משרתי קבע בשנת הקבע הראשונה והשנייה.
בצה"ל מביעים דאגה מהיקף המשרד הביטחון. בדיווחים על מצוקה נפשית של משרתים, ורואים הכרח בהקמת המרכז – בשיתוף משרד הבריאות ואגף השיקום בצה"ל מדגישים גם כי אומנם מספר הפונים להורדת פרופיל ל-21 (על סעיף נפשי) קטן – אך הם רואים חשיבות בהענקת ליווי ותמיכה מקצועיים לכל מי שידרש, כדי להעניק סיוע בזמן אמת ולהיות שם עבור מי שיצטרך גם מבלי שמצבו ידרדר.
המרכז יעסוק בכמה פעולות, כמו למשל קביעת מדיניות, איתור והכשרת מומחי בריאות הנפש, וגם חיזוק "היחידה לתגובות קרב", שנועדה לחיילים משוחררים. בנוסף, יחוזק "מכון הקבע" – מכון שמיועד לטפל באנשי הקבע ובני משפחותיהם. בנוסף, תוקם בתל אביב מרפאה חדשה, שתעניק גם שירות נפשי טלפוני.
מאז תחילת המלחמה שוחררו מצה"ל עם פרופיל 21 בערך 200 חיילים. בסך הכול, עד עתה, כ-30 אלף חיילים, קצינים ואנשי מילואים פנו למוקד בריאות הנפש של צה"ל, מתוכם כמה אלפים זכו לטיפול ממוקד יותר. בצה"ל מעדכנים גם כי כ-85% מהלוחמים שנזקקו לטיפול נפשי חזרו לאחר מכן ללחימה. עוד מציינים בחיל הרפואה כי עשרות קב"נים נכנסו לתוך רצועת עזה בימים הראשונים ללחימה.
קצין הרפואה הראשי, תת-אלוף פרופ׳ אֵלון גלזברג: "החל מהרגע הראשון במלחמה, בריאות הנפש הייתה נוכחת במענה - החל מהשטח ועד לעורף. לאור החשיבות הרבה לנושא בחרנו אותו כאחד מהצירים המרכזיים למיקוד בימים אלו - ואנו פועלים כעת להרחיב את המענה הקיים. פתיחתו של המרכז תהיה בשורה של ממש למשרתי צה"ל".