אם אתם מרגישים שכולם מסביבכם חולים, אז אתם לא לבד: המרכז הלאומי לבקרת מחלות של משרד הבריאות פרסם דוח עדכני וממנו עולה כי מספר הפניות לקופות החולים בגלל מחלות דמויות שפעת הגיע החורף לשיא בהשוואה לחמש השנים האחרונות. גם נתוני דלקת ריאות עלו מאוד והפניות למרפאות בנושא שברו את השיא הקודם שנרשם בשנת 2019.
דוח ניטור תחלואה של נגיפי נשימה מלמד ש-55 אחוזים מהחולים שפנו לרופא המשפחה בעקבות תסמינים של מחלות חורף נדבקו בשפעת מסוג A, שנחשבת החריפה ביותר. גורמי הרפואה ממליצים לכל מי שלא התחסן עד כה מפני שפעת - לגשת לקופות החולים ולהתחסן.
ד"ר יאן מיסקין, יועץ מחלות זיהומיות של מחוז ירושלים בשירותי בריאות כללית, תיאר בשיחה עם N12 את שיאי הפניות לקבלת עזרה רפואית: "מספר הפונים למרפאות עם תסמינים של תחלואה נשימתית הוא הגבוה שנמדד מאז שנת 2019 והנתונים ממשיכים לטפס".
לדבריו של ד"ר מיסקין, נרשם זינוק גם במקרי דלקת ריאות, אך הנתון השנתי עוד לא הגיע לשיאו: "יש עלייה מתמשכת במקרי דלקת ריאות וגם כאן המספר חצה את השיא הרב-שנתי בחמש השנים האחרונות. ידוע כי מדי חורף השיא בשיעור דלקת ריאות מגיע שבועיים עד ארבעה שבועות משיא עונת השפעת".
מבצע החיסונים נגד שפעת נפתח בסביבות חודש אוקטובר בשנה שעברה, בתקופה שבה פרצה מתקפת הטרור של חמאס נגד ישראל. זה עשוי להסביר את הירידה הניכרת בשיעור ההתחסנות נגד שפעת: נכון ליום ראשון, 18 בפברואר, מקרב אוכלוסיית הסיכון של בני 65 ומעלה, התחסנו נגד שפעת רק 51.9 אחוזים. מדובר בירידה ניכרת בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה, אז התחסנו 58.7 אחוזים מקרב אוכלוסיית הסיכון. ד"ר מיסקין הצביע על מגמה מטרידה נוספת והסביר כי "הירידה החדה והמדאיגה ביותר בשיעור ההתחסנות היא בקרב ילדי גנים ובתי ספר יסודי, שהם אלו שמפיצים את המחלה בקהילה".
אז מה לעשות אם מתגלים תסמיני שפעת?
- אם חלית ואינך סובל ממחלה כרונית או דיכוי חיסוני: הישאר בבית, השתמש בתרופות להורדת חום ועקוב אחר מצב הנשימה שלך.
- אל תלך/י לעבודה כאשר את/ה חולה.
- אם יש לך דיכוי חיסוני, מחלות רקע ובמיוחד מחלות לב או ריאות, או אם הינך אישה בהריון, כדאי להתייעץ עם רופא משפחה אם יש צורך בטיפול תרופתי נגד שפעת.
- לנוסעים בתחבורה ציבורית מומלץ לעטות מסכה.