אם אתם יושבים בשקט ומחכים שהבננות שקניתם יבשילו כדי לאכול אותן, יש לנו חדשות עבורכם: אתם לא חייבים לחכות, ואולי אפילו כדאי לכם שלא. רוב האנשים אוכלים את הבננות כאשר הן בשלות וצהובות, אך אפשר לאכול אותן גם כשהן ירוקות - במצב כזה יש להן אפילו ערכים בריאותיים רבים. הן מכילות אשלגן, מגנזיום, ויטמיני B ועוד. את הבננות קוטפים כשהן ירוקות, כדי שלא יבשילו לפני שהן מגיעות לרשתות המזון ולשווקים.

מה ההבדל בין בננות ירוקות לצהובות?

כדאי לדעת שלא מדובר רק בצבע שונה. יש כמה דברים שמאפיינים בננות בהתאם לצבען.

טעם: בננות ירוקות מתוקות פחות מבננות צהובות.

מרקם: הבננות הירוקות קשות יותר לאכילה וגם קשות יותר לקילוף.

הרכב תזונתי: בבננות ירוקות יש עמילן המכונה "עמילן עמיד" (שרשרת של סוכרים הקשורים זה לזה). כאשר הבננה מבשילה, העמילן הזה מתפרק לסוכרים פשוטים (סוכרוז, גלוקוז ופרוקטוז). העמילן העמיד לא עובר עיכול במעי הדק ולכן הוא בעצם סיב תזונתי. חומר נוסף הנמצא בבננות ירוקות הוא פקטין, שגם הוא הוא סיב תזונתי, המסייע לפעילות מערכת העיכול ולאיזון רמות הסוכר בדם.

השפעה על רמת הסוכר בדם: מכיוון שהבננות הירוקות מכילות עמילן עמיד ופקטין, הפירוק והספיגה של הסוכר בדם איטיים יותר בעת אכילתן, ולכן רמות הסוכר בדם אינן עולות בצורה מהירה. לחולי סוכרת בננות ירוקות מומלצת יותר מבננות צהובות.

תחושת שובע: בשל התכולה הגבוהה של הסיבים התזונתיים שבהן, הבננות הירוקות משביעות על הגוף לאורך זמן ומפחיתות את תחושת הרעב, היבט שבאופן טבעי מסייע גם בשמירה על משקל תקין.

מחלות מערכת העיכול: לבננות ירוקות יתרון במניעה של מחלות אלה, הודות לאפקט הפרה ביוטי שלהן. הסיבים שנמצאים בבננות הירוקות משמשים מצע מזון לחיידקי המעי הגס (החיידקים הידידותיים). חיידקים אלה יודעים לפרק את הסיבים ולייצר מהם חומצות שומן קצרות שרשרת. מדובר בחומצות שומן אנטי-דלקתיות התורמות לבריאות המעי.

אישה אוכלת בננה (צילום: shutterstock)
פחות מומלצות לסובלים מגזים | צילום: shutterstock

איך מומלץ לאכול בננות ירוקות?

אפשר לאכול אותן בצורתן הטבעית, להכין מהן שייק או סלט פירות או להוסיפן לדייסת שיבולת שועל. אפשר גם לצרוב את הבננות במחבת, ולהכין מהן רטבים ותבשילים.

האם כל אחד יכול לאכול בננות ירוקות?

אומנם אכילת בננות ירוקות נחשבת לבריאה ומומלצת, אך ישנם אנשים העשויים לחוש אי־נוחות במערכת העיכול לאחר אכילתן. בשל נוכחות העמילן העמיד שבהן, לאנשים הסובלים מגזים ונפיחות בבטן, לא מומלץ לאכול בננות ירוקות. גם אנשים האלרגיים ללטקס (כמו החומר בכפפות גומי), צריכים להימנע מאכילת בננות ירוקות מכיוון שבבננות הירוקות יש חלבון הדומה לחלבון שנמצא בלטקס המעורר תגובה אלרגית.

 

שירה סולו, דיאטנית קלינית וספורט, Bsc. Nut, MPH במרכז האקדמי לוינסקי־וינגייט