בציפייה דרוכה ממתינה מדינה שלמה לחזרתם של כל החטופים מהשבי, וההערכות לקבלתם - בשיאה. אחד הנושאים החשובים שעולים בשיחות מומחים בהקשר, מכונה בשפה המקצועית "תסמונת ההזנה מחדש" - (Refeeding Syndrome (RFS. למעשה מדובר בשרשרת של שינויים מטבוליים ואלקטרוליטריים המתרחשים כתוצאה מחשיפה מחודשת של הגוף להזנה, לאחר תקופה ממושכת של רעב וחוסר-אכילה.
עדויות ראשונות לתסמונת זו הופיעו לאחר מלחמת העולם השנייה, כשהאסירים המורעבים חזרו לאכול בבת אחת ארוחות רגילות. גם הדיאטנים בבתי החולים נתקלים בה לא מעט, והיא שכיחה בקרב חולים אונקולוגיים, אלכוהוליסטים, אנורקטיות, אנשים שעברו ניתוחים בריאטריים או בקרב ילדים שעברו התעללות או הרעבה. אם כי, חשוב לציין שהודות למודעות הגוברת הנושא, כיום יודעים טוב יותר למנוע אותה.
החשש, במקרים של אנשים הסובלים מהתסמונת, נובע מהעובדה שחשיפה פתאומית למזון לאחר תקופה משמעותית של אכילה מועטה, עלולה לגרום להפרעות חמורות במאזן הנוזלים והאלקטרוליטים (זרחן, אשלגן ומגנזיום), מה שעלול לגרום לצבירת נוזלים ולבצקות בגפיים. כמו כן, היא עלולה להוביל להשלכות קליניות חמורות שעלולות לפגוע במערכת העצבים, במערכת הנשימה, בתפקוד הלבבי, במערכת השרירים ובמערכת הדם.
ככל הנראה, ילדים נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול מהתסמונת. ייתכן שהסיבה לכך היא צרכים מטבולים משמעותיים יותר בזמן של שלבי גדילה והתפתחות, ולנוכח מיעוט יחסי של "רזרבות".
בייחוד בשבוע הראשון לחזרת החטופים, חשוב לעקוב באופן הדוק אחר החוזרים מהשבי, בהתאם לפרוטוקול הטיפולי המסודר הניתן ע"י צוות רב-מקצועי שכולל בין היתר: רופא, צוות סיעודי, דיאטנים, עובדות סוציאליות, פסיכולוגים ומומחים נוספים. הטיפול עצמו יעיל ביותר, ובמקרים כאלה דורש אכילה הדרגתית תוך מעקב צמוד של אנשי מקצוע. הוא כולל כמה שלבים עיקריים:
מעקב אלקטרוליטים: כאמור, לאחר תקופה ממושכת של אכילה מועטה או מצבי הרעבה, הגוף נמצא במצב מטבולי בעייתי הדורש תיקון. הטיפול, במקרים אלה, נעשה ראשית ע"י בדיקות דם, שמטרתן היא לאתר מחסור קיים באלקטרוליטים, ואם אכן קיים מחסור כזה – לטפל בו באמצעות עירוי לווריד או באופן פומי.
אכילה הדרגתית: מתן המזון מתבצע לפי פרוטוקול מסודר שלרוב כולל חישוב קלוריות לפי משקל. האכילה תהיה מוגבלת ותכלול למשל מאכלים כגון: רסק ללא סוכר או ביסקוויט.
המשך מעקב ע"י אנשי מקצוע: כאמור, מעקב זה חשוב בייחוד בשבוע הראשון לחזרת החטופים.
בתקווה לימים שקטים ובטוחים יותר ולהחזרתם של החטופים אלינו במהירה ובשלום.
הכותבת היא ענת גבע דיאטנית קלינית במרכז רפואי מאיר מקבוצת כללית